The Spaghetti Incident?: 30 χρόνια μετά...

Γράφει ο Γιώργος Τσέκας

Οι Guns N’ Roses, η κατά πολλούς τελευταία μεγάλη arena-rock συγκροτηματάρα, μας δίνει την αφορμή να ασχοληθούμε ξανά με την λιγότερη πετυχημένη αλμπουμάρα της (σε εμάς τους κοινούς θνητούς, όλα σε αυτό το σχήμα φαίνονται μέσω μεγεθυντικού φακού και έρχονται με γενναίες δόσεις υπερβολής, εξ’ ου και η συχνή εμφάνιση της η κατάληξης -άρα) – πάντα μιλώντας από πλευράς πωλήσεων. Αν και ξεκίνησε πολύ καλά, και όχι τόσο καλά όσο τα «Illusion», και κατέληξε να γίνει πλατινένιο μέσα σε ένα χρόνο, έπρεπε να φτάσουμε αισίως στο 2018 για να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο πωλήσεις – νούμερα απλησίαστα για πολλούς εκεί έξω...Μιλάμε φυσικά για το θρυλικό (και σύντομα 30 ετών) The Spaghetti Incident?, το πέμπτο άλμπουμ των Guns που στην ουσία είναι μια συλλογή από punk και glam rock διασκευές. Εδώ, συναντάμε την κατά Guns εκδοχή διαμαντιών από U.K. Subs, The Damned, New York Dolls, The Stooges, Dead Boys, Misfits, Johnny Thunders, The Professionals, FEAR, T. Rex, Soundgarden και The Skyliners. Στο lead single «Ain't It Fun» μάλιστα συναντάμε σαν guest τον Michael Monroe, τον τραγουδιστή των Φινλανδών Hanoi Rock.

Και επειδή διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλοί που απορούν ακόμα και τώρα, τριάντα χρόνια μετά (σίγουρα έχει Ίντερνετ όλος ο δυτικός κόσμος και όντως ηγούμαστε της Τετάρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, συνέλληνες, ή όχι ;;;), ο τίτλος αναφέρεται σε ένα περιστατικό της μπάντας με πρωταγωνιστή τον Steven Adler κάπου στα 1989. Φταίει βέβαια και το συγκρότημα που το 1994 διέδιδε ότι ο τίτλος παρέπεμπε σε έναν καυγά για το φαγητό ανάμεσα στον τραγουδιστή Axl Rose και τον ντράμερ Steven Adler. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο τίτλος αφορούσε την χρήση ναρκωτικών από τον ντράμερ και τη μήνυση που προέκυψε μετά την αποπομπή του από το συγκρότημα.
Τότε, στα 1989, το συγκρότημα διέμενε προσωρινά (για δυο μήνες περίπου, διάστημα στη διάρκεια του οποίου προέκυψαν τα «Estranged», «Bad Apples» και «Garden of Eden») σε ένα διαμέρισμα στο Σικάγο. Ο Adler αποθήκευε τα ναρκωτικά του (κρακ και κοκαΐνη ) στο ψυγείο, δίπλα σε πακέτα των υπόλοιπων μελών με ιταλικό φαγητό. Σύμφωνα με τον McKagan, ότι η κωδική λέξη του Adler για το «πράμα» του ήταν «μακαρόνια». Στη μήνυσή του κατά του συγκροτήματος, ο δικηγόρος του Adler ζήτησε από το συγκρότημα «να μας μιλήσει για το περιστατικό με τα σπαγγέτι», κάτι που το συγκρότημα βρήκε διασκεδαστικό και το χρησιμοποίησε ως τίτλο του δίσκου.

Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων στο στούντιο, το συγκρότημα ηχογράφησε ορχηστρικά το τραγούδι με τίτλο «Beer and a Cigarette» των Hanoi Rocks. Τα φωνητικά δεν ηχογραφήθηκαν και το τραγούδι έμεινε εκτός δίσκου επειδή το συγκρότημα δεν ήθελε να πληρώσει δικαιώματα στον Andy McCoy, τον κιθαρίστα των Φινλανδών και συνθέτη του κομματιού. Το συγκρότημα έκανε επίσης μια instrumental έκδοση του τραγουδιού «Down on the Street» των The Stooges, το οποίο επίσης δεν κυκλοφόρησε ποτέ.
Το The Spaghetti Incident? περιλαμβάνει ένα κρυφό κομμάτι, μια διασκευή του «Look at Your Game, Girl», μια σύνθεση του διαβόητου cult leader και δολοφόνου Charles Manson. Το κομμάτι κρατήθηκε μυστικό και δεν συμπεριλήφθηκε στις κασέτες που στάλθηκαν τότε στους κριτικούς. Εννοείται ότι αφού το συγκεκριμένο τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο τελικό αποτέλεσμα, έστω και σαν hidden track, προκάλεσε μια έντονη διαμάχη, με τις αρχές και τις ομάδες για τα δικαιώματα των θυμάτων να εκφράζουν την οργή τους. O Axl Rose εξήγησε: «... θέλαμε να το υποβαθμίσουμε. Στο άλμπουμ δεν εκφράζουμε καμία πίστη στον Charles Manson». Ο πρόεδρος της δισκογραφικής εταιρείας των Guns, David Geffen, σχολίασε: «[Εάν] o Rose είχε συνειδητοποιήσει πόσο προσβλητικό θα το έβρισκε ο κόσμος, δεν θα είχε ηχογραφήσει ποτέ αυτό το τραγούδι». Ο Axl δήλωσε ότι θα δώριζε όλα τα δικαιώματα από το τραγούδι σε μια μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση. Το συγκρότημα σκόπευε να αφαιρέσει το τραγούδι πριν μάθει ότι τα δικαιώματα θα δωρίζονταν στον γιο ενός από τα θύματά του Manson (στο Doris Tate Crime Victims Bureau).

Στα της μουσικής όμως, οφείλουμε να πούμε πως μιλάμε για έναν αψεγάδιαστο δίσκο. Υπάρχει αυτή η ωμή ενέργεια και η διασκεδαστική πλευρά των ηχογραφήσεων που έχει αποτυπωθεί στα αυλάκια του βινυλίου, το rock n roll feeling, και όπως σε όλα τα άλμπουμ με διασκευές που είναι πετυχημένα, η αύρα των Guns έχει διεισδύσει παντού και νομίζεις ότι ακούς δικές τους συνθέσεις. Ναι, τα έκαναν εύκολα κτήμα τους, αν και πόσο punk μπορεί να ακουστεί ο Slash όταν με κάθε ευκαιρία ερωτοτροπεί στα όρια της ασέλγειας με την κιθάρα του, σε κάθε νότα, σε κάθε ριφ και σόλο, με εκείνον τον πομπώδη τρόπο που ελάχιστοι larger than life κιθαρίστες κάνουν στην ιστορία του Rock...; Εξαιρετικό παίξιμο με το ένα κομμάτι μα ακούγεται καλύτερο από το άλλο, με την ευκολία να κάνεις ο,τι θέλεις. Σε συνθέσεις ιερών τεράτων όπως οι Nazareth ή οι The Stooges χωρίς να ξεφεύγουν από την αυθεντική μορφή τους και να το οικειοποιούνται, κάνουν μια επιστροφή στις ρίζες, αποτείνοντας ένα φόρο τιμής στους ήρωες τους ή σε σύγχρονους τους (βλέπε Soundgarden). Στο Spaghetti ακούμε μια μπάντα στα καλύτερα της, ατενίζοντας από την κορυφή την επερχόμενη αυτοκαταστροφή της σε όλη την μεγαλοπρέπεια...

Το The Spaghetti Incident? κυκλοφόρησε από την Geffen Records στις 23 Νοεμβρίου 1993

 {youtube}v=8RrN7ymVJv4{/youtube)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

Kyuss: 30 χρόνια «Blues for the Red Sun»...

«Raw Power»: Η παρακμή του δυτικού πολιτισμού τυπωμένη σε βινύλιο...

Aπό το παρελθόν στο παρόν: Blackfoot – "No Reservations"

The Alan Parsons Project: Περί πυραμίδων...

Black Sabbath: Αναμνήσεις από μια Τεχνολογική Έκσταση...

{loadposition giorgos-tsekas}