King Gizzard & the Lizard Wizard: «Ακόμα κι αν σήμερα σταματούσαμε να δημιουργούμε δίσκους θα μπορούσαμε να παίζουμε για 50 χρόνια δίνοντας διαφορετικές συναυλίες κάθε νύχτα...»

Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

Από το 2010 που η εξαμελής πολυσχιδής ψυχεδελική ομάδα των King Gizzard & the Lizard Wizard εμφανίστηκε στη Μελβούρνη, έχει συσσωρεύσει σταδιακά μία από τις μεγαλύτερες και πιο ποικίλες δισκογραφίες στο σύγχρονο ροκ. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα ψυχεδελικού τύπου σερφ-ροκ στα δύο πρώτα EP τους, έχει πλέον εξελιχθεί σε έναν ανεμοστρόβιλο συναυλιακής και στουντιακής δραστηριότητας, σε έναν μηχανισμό που μέχρι στιγμής έχει παράγει καμιά 25αριά άλμπουμ (πέντε μόνο στη διάρκεια του 2017 και άλλα τόσα το 2022), μέσα στα οποία οι KW&LW έχουν απαθανατίσει κάμποσες δεκαετίες ήχων, ένα τριπαριστό κοκτέιλ από γκαράζ, σπαγγέτι-γουέστερν, σερφ, θρας μέταλ, συνθ-ποπ, τζαζ ροκ, ψυχεδελικές η μη ψυχεδελικές μπαλάντες, κράουτροκ και χιπ-χοπ, μέχρι παρατεταμένα προγκρέσιβ τζαμαρίσματα. Ενίοτε δε, πολλά από αυτά (ή μήπως και όλα;!) μέσα στο ίδιο μουσικό έργο.

Η τελική σύνθεση των King Gizzard & the Lizard Wizard διαμορφώθηκε μέσα στο 2011 και είχε ως εξής: Stu Mackenzie (τραγούδι, κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα, φλάουτο), Ambrose Kenny-Smith (φωνή, αρμόνικα, πλήκτρα), Cook Craig (κιθάρα, μπάσο, φωνή), Joey Walker (κιθάρα, μπάσο, πλήκτρα, φωνή), Lucas Skinner (μπάσο, πλήκτρα), Michael Cavanagh (τύμπανα, κρουστά), και Eric Moore (τύμπανα, κρουστά, χρέη μάνατζερ – αποχώρησε από το συγκρότημα το 2019).

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα συγκρότημα όπου στην ουσία κανείς δεν θα χρειαζόταν να εξασκείται. Στην αρχή, η μουσική ήταν τελείως πρωτόλεια. Τα πρώτα μας τραγούδια είχαν το πολύ πέντε λέξεις, τρία ακόρντα, κατά προτίμηση ένα, κι από κει και πέρα… κάνε όση περισσότερη φασαρία μπορείς»

Το συγκρότημα ξεκίνησε ως μια παρέα φίλων που πρακτικά έπαιζαν μουσική για το κέφι τους μέχρι που ένας κοινός φίλος τους ζήτησε να εμφανιστούν σε μια τηλεοπτική εκπομπή. Το όνομα του συγκροτήματος το σκαρφίστηκαν την τελευταία στιγμή. Ο Mackenzie ήθελε να ονομαστούν Gizzard Gizzard, ενώ κάποιος άλλος ήθελε να χρησιμοποιούν το παρατσούκλι του Jim Morrison, «Lizard King». Τελικά, συμφώνησαν στο King Gizzard and the Lizard Wizard και ο καλλιτέχνης Jason Galea είναι ο άνθρωπος που μέχρι στιγμής έχει φιλοτεχνήσει όλα τα θαυμάσια εξώφυλλα των άλμπουμ τους και έχει κινηματογραφήσει τα περισσότερα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει (ακόμα και ο μέγας Alejandro Jodorowsky του έχει απονείμει εύσημα για τη δουλειά του), ενώ πίσω από το συγκρότημα υπάρχει μια ολόκληρη δημιουργική ομάδα από φίλους. Οι KW&LW ονόμασαν το φαντασιακό τους σύμπαν «Gizzverse», έναν τόπο γεμάτο με ανθρώπους γύπες, φίδια, κρυφές πόρτες, αλιγάτορες, ψαράκια, κήπους με γκόμπλιν και διάφορα άλλα περίεργα πλάσματα και εξωσωματικές εμπειρίες. A… και το κοινό είναι ελεύθερο να ηχογραφεί τις συναυλίες τους χωρίς κανέναν περιορισμό. Αληθινή κολεκτίβα…

Η δημιουργία τέχνης είναι μια εξαιρετικά ατομική εμπειρία, και οι King Gizzard πιέζονται για να είναι παραγωγικοί, δοκιμάζοντας διαρκώς τις ικανότητές τους σε νέα επίπεδα. Το μυστικό της συνταγής τους είναι μια αρνητική στάση που τηρούν απέναντι στην ικανοποίηση – αρνούνται να μένουν δημιουργικά στάσιμοι και δεν φοβούνται να εξερευνούν μουσικά εδάφη όπου σπανίως πλέον πατούν οι σημερινοί καλλιτέχνες της ροκ. Οι KW&LW έχουν έντονες οικολογικές και πολιτικές ανησυχίες (τα μέλη της μπάντας είναι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των Αυστραλών Αβορίγινων), κάτι που αντανακλάται συχνά στους στίχους τους, δημιουργούν χαρακτήρες, μετατρέπουν τα άλμπουμ τους σε ιστορίες και τροποποιούν τα όργανά τους. Ακόμα και οι πιο αφοσιωμένοι οπαδοί τους πιάνονται στον ύπνο με κάθε νέο βήμα του συγκροτήματος. Το συγκρότημα ποτέ δεν αφήνει ανεκμετάλλευτα νέα όργανα, μουσικά είδη και τεχνικές ηχογράφησης, πράγμα που τους καθιστά ένα από τα πιο συναρπαστικά μουσικά σχήματα του 21ου αιώνα.

«Πάντα υπάρχει ένα σχέδιο όταν φτιάχνουμε ένα άλμπουμ. Άλλοτε διαμορφώνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, και άλλοτε μοιάζει περισσότερο με όραμα. Συνήθως θα έχουμε μερικά τραγούδια που έχουν ένα συγκεκριμένο ύφος και μερικά που έχουν άλλο, οπότε συνδυάζουμε αυτά που έχουν παρόμοια θέματα και μετά γράφουμε περισσότερα τραγούδια σε αυτό το ύφος. Είναι σαν να δημιουργούμε τα… αδελφάκια τους»

Το αίσθημα αυτής της απεριόριστης ηχητικής εξερεύνησης κάνει εύκολα τους King Gizzard & the Lizard Wizard να μοιάζουν με λησμονημένο απολίθωμα της ψυχεδελικής έκρηξης της δεκαετίας του 1960. Αλλάζοντας συχνά όργανα μεταξύ τους στο στούντιο και πιστεύοντας ότι δεν υπάρχουν όρια στον ήχο, ανακαλύπτουν την εκλεκτική πειραματική ροκ του πρώιμου Frank Zappa με τους Mothers of Invention, την αίσθηση των Flaming Lips ότι «τίποτα δεν είναι αδύνατο» και την τρελή χαρά ενός τυχαίου συγκροτήματος των '60s που ανασύρθηκε από μια συλλογή της σειράς Pebbles, ακολουθώντας τις μουσικές τους φαντασιώσεις κι όπου τους βγάλουν. Η πολυποίκιλη φύση των King Gizzard και οι φαινομενικά αστείρευτες ιδέες που αντλούν έμπνευση από τα… πάντα, τους έχουν οδηγήσει να κυκλοφορούν άλμπουμ με εκρηκτικούς ρυθμούς, ορμώμενοι από τη βαθιά επιθυμία τους για αναζήτηση νέων ηχητικών προτάσεων (π.χ. μικροτονικές κλίμακες).

Κι όπως γράφτηκε κάπου, οι King Gizzard & the Lizard Wizard έχουν ένα μεταφυσικό τρόπο να «καταστρέφουν» τους χώρους που εμφανίζονται και που όλο και μεγαλώνουν σε χωρητικότητα, αφήνοντας πίσω τους ερείπια να σιγοκαίνε. Είναι θαρρείς και ο Γκάνταλφ με την παρέα του έχουν παλέψει με μερικά μπάλρογκ προκειμένου η Μέση Γη να ζήσει για άλλη μια μέρα, ενώ λίγο παρακάτω οι οικο-μαχητές King Gizzard & the Lizard Wizard που το 2022 βραβεύτηκαν στη χώρα τους με το Περιβαλλοντικό Μουσικό Βραβείο, δίνουν την επόμενη, τρίωρη συναυλία τους σε μια ακόμα προσπάθεια να συμβάλουν ώστε η ανθρωπότητα να δει καλύτερες μέρες.
Προς το παρόν, το συγκρότημα που περιοδεύει ασταμάτητα ανά τον κόσμο, θα επιστρέφει από τη σκηνή στο (δικό του) στούντιο για να προσεγγίζει τις «ολοκληρωμένες» συνθέσεις του από μια ευφυή και φρέσκια οπτική, αφήνοντας έξω για μελλοντική χρήση ένα σωρό ημιτελείς ιδέες, απολαμβάνοντας τις πιο αλλόκοτες δημιουργικές παρορμήσεις του. Θα συνεχίσει να κυκλοφορεί βινύλια με τον αέρα της γνώσης ότι η βάση των θαυμαστών των Gizzard θα αυξάνεται (ακόμα και εξαπλάσιος αριθμός θεατών από την προηγούμενη φορά) και θα εξελίσσεται μαζί του σε κάθε βήμα της διαδρομής.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Taipei Houston: Όταν τα βλαστάρια του Lars αποφασίζουν να παίξουν μουσική...

Minorfase: «Η μουσική είναι ένα τρομερό εργαλείο το οποίο, πέρα από την ψυχοθεραπεία που προσφέρει, μπορεί και πρέπει να καυτηριάζει κοινωνικά ζητήματα...»

Mark Lanegan: «Μη με ξυπνάτε, κοιμάμαι» - Σημειώσεις επιδημίας…


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1