Φουντούκια. Μια συνέντευξη με τη surf μπάντα που κατοικεί στο ανεμοδαρμένο νησί της Κρήτης.

Τη surf μπάντα που αυτοαποκαλείται “Φουντούκια” δεν τη γνωρίζει πολύς κόσμος εκτός της νήσου Κρήτης. Αποφάσισα να κάνω μία συνέντευξη μαζί τους τόσο γιατί είμαι φαν της μπάντας και της μουσικής τους, όσο και για να τους ανακαλύψει και να τους εκτιμήσει κόσμος εκτός της... παντέρμης (κρητική λέξη που χρησιμοποιείται για τη  Κρήτη από τους αυτόχθονες κατοίκους της). 

(συνέντευξη: ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΗΒΑΣ)

 Τα Φουντούκια ξεκίνησαν αρχικά σαν μπάντα διασκευών γύρω στα τέλη του 2007, με κάποια κοινά ακούσματα ελληνικής και ξένης μουσικής. Αρχικά η μπάντα αποτελούταν από τέσσερα μέλη και είχαν φωνητικά: τους Γιάννη (κιθάρα), Πέτρο (μπάσο), Φρατζέσκα (τύμπανα), Σουζάνα (φωνή). Αργότερα το 2008-9 κατέληξαν ως τρίο χωρίς φωνητικά και ξεκινούν να δίνουν συναυλίες κυρίως σε εκδηλώσεις που διοργανώνονταν από φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ηράκλειο – Ρέθυμνο-Χανιά) αλλά και στα αντίστοιχα ΑΤΕΙ, όπως και σε συναυλίες αλληλεγγύης και κοινωνικών-πολιτικών παρεμβάσεων με δικά τους κομμάτια αλλά και διασκευές. 

Με αυτή τη σύνθεση ηχογράφησαν και ένα demo που περιέχει 6 δικά τους κομμάτια και 3 διασκευές. Με την αρχική τους σύνθεση εκτός της Σουζάνας, ως surf instrumental τρίο πια, έπαιζαν συνεχώς μέχρι το 2013. 

Λίγο αργότερα ο Πέτρος έφυγε από την Κρήτη και την μπάντα και τα Φουντούκια έμειναν ανενεργά για αρκετό καιρό. Ωστόσο είχαν αρκετά καινούρια κομμάτια που δεν είχαν ηχογραφηθεί όταν αποχώρησε. Για κάποιο διάστημα  ο Μάριος ήρθε για λίγο στο μπάσο άλλα τελικά και αυτός μετακόμισε στην Αθήνα. Το 2015 ανέλαβε το μπάσο ο Αχιλλέας. Από τότε έχουν ξεκινήσει πάλι πρόβες και live παίζοντας παλιά και καινούρια κομμάτια, ενώ στα σχέδια τους υπάρχει και η απόφαση να ξαναμπούν στο στούντιο για να ηχογραφήσουν το δεύτερο άλμπουμ τους. 

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μίλησαν όλα τα μέλη της μπάντας. 

Μerlin’s: Συγκαταλέγεστε ανάμεσα σtiς λίγες ελληνικές μπάντες που έχουν “παράξενο” όνομα, όχι και τόσο κλισέ για rock ’n’ roll μπάντα. Αλήθεια πως προέκυψε το “Φουντούκια”; 

 Όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε το όνομα ήταν το λιγότερο που μας απασχολούσε, απλά έπρεπε να βρούμε ένα. Χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο χρησιμοποιούσαμε τη λέξη “φουντούκι” για να τεστάρουμε το μικρόφωνο στις πρόβες. Με τις πολλές επαναλήψεις μας έμεινε και κάποια στιγμή αυτο-βαφτιστήκαμε Φουντούκια!

 Μerlin’s:  Είστε από τη Κρήτη και παίζετε surf. Ένα είδος που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον αέρα και τη θάλασσα, τα οποία τα έχουμε άφθονα και τα δύο στη Κρήτη. Οι Beach Boys η μπάντα που έκανε παγκόσμια γνωστό το Surf μισούσαν τη θάλασσα, ενώ δεν γνώριζαν καν κολύμπι. Εσείς πως τα πάτε με τη θάλασσα; Γιατί επιλέξατε να παίξετε surf; 

H surf μουσική ξεκίνησε ως ένας πολύ συγκεκριμένος ήχος άμεσα συνδεδεμένος με τον ήχο των κυμάτων της θάλασσας. Με τα χρόνια η μουσική εξελίχτηκε σαν είδος και σαν ήχος και πλέον είναι μία κατηγορία από μόνη της. Εμείς δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη αγάπη για τη θάλασσα απλά μας αρέσει το surf σαν σαν είδος. Πάντως κολύμπι ξέρουμε! 

Μerlin’s: Eχετε κυκλοφορήσει ένα DIY e.p. με τίτλο “ f0~x.1o:cd/gkd_x% “ πρόκειται για κανονική σας κυκλοφορία; ή για demo; 

Η ηχογράφηση αυτή αρχικά προοριζόταν για demo με σκοπό να ξαναηχογραφήσουμε τα κομμάτια αργότερα πιο “επίσημα”. Ηχογραφήσαμε μόνοι μας (live) στο στούντιο του πανεπιστημίου στη Κνωσό (σ.σ. Ηράκλειο)  με δικό μας εξοπλισμό και κάναμε μόνοι μας τη μίξη. Η ηχογράφηση έγινε το 2010 αλλά το e.p. βγήκε το 2011 μέχρι να καταλήξουμε στον ήχο. Τελικά το αποτέλεσμα μας άρεσε αρκετά, σαν παίξιμο αλλά και ηχητικά και δεν ξαναηχογραφήσαμε. Πρακτικά είναι η πρώτη μας κανονική κυκλοφορία. 

Μerlin’s: Tι σημαίνει ο τίτλος “f0~x.1o:cd/gkd_x% “ Υπάρχει κάποιος κρυφός λόγος που διαλέξατε να το ονομάσετε έτσι; 

Την πρώτη ερώτηση τη κάναμε και εμείς στο μπασίστα μας, τον Πέτρο, που σκέφτηκε τότε το τίτλο. Είναι μία αυτοσχέδια κρυπτογραφία του  “Φουντούκια 1ο CD - γαμάει και δέρνει”. Για τη δεύτερη μάλλον πρέπει να τον ξαναρωτήσουμε... 

Μerlin’s: Το 2013 στο Ηράκλειο μας είχε επισκεφτεί ο Jello Biafra των Dead Kennedys για διακοπές. Κάποιοι φίλοι του είχαν δώσει και το e.p. σας. Σε μία κουβέντα που είχε γίνει τότε μας είχε πει, ότι είχε μείνει έκπληκτος ότι υπάρχει μία τόσο καλή surf μπάντα στο Ηράκλειο και ότι αν ζούσατε στις ΗΠΑ θα είχατε κάνει μεγάλο όνομα δίπλα σε μπάντες όπως οι Man Or Astroman, οι Bomboras κλπ. Και από τις οποίες δεν έχετε τίποτα να ζηλέψετε. Τι έχετε να πείτε για αυτό; 

Αρχικά γουστάρουμε πολύ (τη ψωνίσαμε λιγάκι) που αρέσουμε στο Jello. Τώρα όμως ας ξεκαβαλίσουμε το καλάμι και ας το αφήσουμε στην άκρη... Από πάντα γνωρίζαμε πολύ καλές τοπικές μπάντες που θα μπορούσαν να γίνουν ένα μεγάλο όνομα στο εξωτερικό αν το κυνηγούσαν περισσότερο. Ο καθένας όμως επιλέγει πόσο “μακριά θα το πάει” και αν διατίθεται να προβεί στις αντίστοιχες θυσίες. Εμείς δεν έχουμε ούτε είχαμε ποτέ φιλόδοξα σχέδια για κάτι “μεγάλο”. 

Μerlin’s: Φραντζέσκα, σε θυμάμαι από τότε που πήγαινες σχολείο κι ερχόσουν στο Metropolis που δούλευα στα μέσα του 2000, έχοντας πάντα ένα ζευγάρι μπαγκέτες στη κωλότσεπη. Σε έβλεπα και χαμογελούσα μέσα μου θετικά, μιας και δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο ένα κορίτσι να παίζει τύμπανα, χωρίς αυτό φυσικά να θεωρηθεί πατριαρχικό ή σεξιστικό. Πως προέκυψε η σχέση σου με τα τύμπανα; 

Φρατζέσκα: Από παλιά, όταν άκουγα μουσική, απομόνωνα κυρίως τους ήχους των τυμπάνων. Μέτα από πάρα πολλά παρακάλια οι γονείς μου αγόρασαν με βαριά καρδία ένα σετ. Στο υπόγειο του σπιτιού έβγαλα κάποιους βασικούς ρυθμούς. Ο στόχος ήταν να παίξω σε μπάντα (το όνειρο ήταν να παίζω σαν τον Steve Shelley των Sonic Youth) και μόλις μου δόθηκε η ευκαιρία το έκανα. Μπήκα σε μπάντα, εννοώ – δεν έπαιξα ποτέ σαν τον Steve Shelley. Εγκατέλειψα το υπόγειο γιατί υπήρχαν παράπονα και ξεκινήσαμε μέσα από πρόβες  στα στούντιο του πανεπιστήμιου για να μαθαίνουμε να παίζουμε. 

Μerlin’s: Αν δεν κάνω λάθος είστε μέλη της μουσικής κολεκτίβας Heraklion Underground Union. Θέλετε να μας πείτε δύο λόγια για αυτή τη προσπάθεια; 

Το Underground Union είναι μία από τις πρώτες προσπάθειες που έγιναν στο Ηράκλειο για την οργάνωση, υποστήριξη και προώθηση της τοπικής underground σκηνής. Μαζί με τον πολιτιστικό σύλλογο Βόμβο (σ.σ. μουσική κολεκτίβα που διοργανώνει συναυλίες και φεστιβάλ στο Ηράκλειο) προετοίμασαν το έδαφος για τη δημιουργία της Στοάς 60 (σ.σ. αυτοοργανωμένος DIY συναυλιακός χώρος στο Ηράκλειο) που είναι κατά τη γνώμη μας το καλύτερο μουσικά πράγμα που έχει γίνει στο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια. Αν και δεν είμαστε πλέον ενεργά μέλη του Underground Union, το υποστηρίζουμε αυτό όπως και οποιαδήποτε παρόμοια πρωτοβουλία με τη παρουσία μας ως μπάντα. 

Μerlin’s: Ποιές surf μπάντες ξεχωρίζετε ανεξάρτητα του πότε έπαιζαν; 

Man or Astroman, Treble Spankers, Impala, Messer Chups, Dick Dale, Hawai Samurai, Satan's Pilgrims 

Μerlin’s: Από ελληνικές; 

Dirty Fuse, Aqua Barons, Meanwhile In Mexico, The Titanics 

Μerlin’s: Ας επιστρέψουμε στην μπάντα. Υπάρχουν σχέδια για το μέλλον; 

Αυτό το καιρό κάνουμε ένα μίνι τουρ στην Κρήτη με τους επίσης Ηρακλειώτες Thymics και Mellow Lizard. Έπειτα από αυτό σχεδιάζουμε να ηχογραφήσουμε τα καινούρια μας κομμάτια και να παίξουμε live μέσα στο καλοκαίρι στη Κρήτη αλλά και Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τέλος, σχεδιάζουμε τη καταστροφή του κόσμου και ολοκληρωτική κυριαρχία. 

Μerlin’s: Την εποχή που ζούμε δεχόμαστε μία τεράστια επίθεση από την αυτοκρατορία του χρήματος η οποία έχει ισοπεδώσει τις χαμηλές τάξεις, ενώ ταυτόχρονα εκατομμύρια πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες ξεριζώνονται από τις χώρες τους προσπαθώντας να επιβιώσουν από τις πολιτικές και τις πολεμικές επεμβάσεις του Δυτικού κόσμου. Ταυτόχρον, βλέπουμε και μία ραγδαία άνοδο των εθνικισμών, του ρατσισμού και του φασισμού σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Θέλετε να μας πείτε κάποια πράγματα γύρω από αυτά; 

Αχιλλέας: Κατά τη γνώμη μου , αυτά όλα είναι συνέπειες του καπιταλιστικού συστήματος. Σίγουρα αυτό το θέμα σηκώνει μεγάλη κουβέντα, αλλά ως συγκρότημα προσπαθούμε να μην καταπιανόμαστε τόσο με πολιτική, πέραν βέβαια του αντιφασισμού. Στο επίπεδο της μουσικής τώρα, προσπαθούμε να προωθήσουμε την DIY φάση και τις ομάδες που τις στηρίζουν όπως, την Στοά 60 και τον πολιτιστικό σύλλογο Βόμβο χωρίς να μπλεκόμαστε με εταιρίες. Επίσης προσπαθούμε όταν παίζουμε live, να μην βάζουμε είσοδο στις συναυλίες εφόσον βγάζουμε τα βασικά έξοδα μας ώστε να μπορεί να μας ακούσει οποιοσδήποτε θέλει.  

Μerlin’s: Στις συνθήκες σπάνης και ακραίας φτώχειας για τους πολλούς, που ζούμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί σε αντιδιαστολή με τη φτώχεια (οικονομική-κοινωνική-πνευματική) μια πλούσια δημιουργικότητα από μπάντες, οι οποίες όχι απλά παίζουν πολύ καλά, αλλά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχες του εξωτερικού. Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό; Παίζει κάποιο ρόλο η οικονομική κρίση; 

Με το μπαμ του internet, ο καθένας πλέον μπορεί να ακούει πολλή ποιοτική μουσική εφόσον απλά τον ενδιαφέρει και ψαχτεί λίγο, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση. Επιπλέον, μαζί με την κρίση έπεσαν οι τιμές των προβάδικων και άρχισαν να γίνονται συλλογικές προσπάθειες από συγκροτήματα ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν. Στην Αθήνα, 4-5 συγκροτήματα νοικιάζουν ένα διαμέρισμα για προβάδικο και μοιράζονται τον εξοπλισμό τους. Στο Ηράκλειο, το πανεπιστήμιο έχει 2 προβάδικα και οποιοσδήποτε θέλει να παίξει μπορεί, αρκεί να μπει στην μουσική ομάδα του πανεπιστημίου. Σε αυτή τη συλλογικότητα επίσης δεν έχουμε ανταγωνισμό μιας και η μια μπάντα χρειάζεται την άλλη για να συνεχίζει να παίζει στο προβάδικο. Τέλος, όλη αυτή η συσπείρωση κάνει πιο εύκολη την διεξαγωγή συναυλιών, οπότε έχουμε πολλές μπάντες να παίζουν μαζί. Εφόσον τώρα κάποιος παίζει καλύτερα από άλλους, αυτό θα δώσει μια σπρωξιά στις άλλες μπάντες να προσπαθήσουν κι αυτές περισσότερο.  

Μerlin’s: Πότε θα σας δούμε επιτέλους στην Αθήνα; 

Θέλουμε καιρό τώρα να κανονίσουμε να ανέβουμε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά το αναβάλουμε λόγω δουλειάς και άλλων υποχρεώσεων. Μέσα στο καλοκαίρι ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. 

Μerlin’s: Για το κλείσιμο, διαλέξτε τα δέκα αγαπημένα σας κομμάτια ο καθένας, ανεξάρτητα από είδος μουσικής. 

Αχιλλέας:

Lamb of God - Now you ve got something to die for

Faith No more - Epic

Nexromantix - Hellcat

Mano negra - The Rebel Spell

MotorHead - Stondead forever

Meteors - You are a Liar

Rise against - Give it all

God is an astronaught - all is violet all is bright. 

Demented are go - Daddy’s making monsters. 

Man or Astroman? - sferic waves

 

Γιάννης:

Avengers VI - Time Bomb

Treble Spankers - Dilmohammed

Dick Dale - The Wedge

Dick Dale - Hava Nagila

Messer Chups - Super Megera

The Scorpions - Ghost riders in the sky

Man or Astroman? - Joker’s wild

Satan’s Pilgrims - Scorpio 6

Man or Astroman? - Spheric waves

Impala - Anna Vienna

 

Φραντζέσκα: πολύ δύσκολο και σίγουρα αφήνω πάρα πολλά απέξω. Όμως βάζω κάποια κομμάτια που μου ήρθαν στο μυαλό επειδή τα άκουγα πολύ σε φάσεις της ζωής μου (πχ εφηβεία, πρώτα έτη στο πανεπιστήμιο κλπ.) 

sonic youth -  schizophrenia

pixies - dead  

galaxie 500 - strange

nirvana - negative creep 

cure - Ολο το disintegration 

Godspeed you black emperor - dead flag blues

Growlers - living in a memory 

reatards - you fucked up my dreams 

Tom Waits - dead and lovely 

Coachwhips - you gonna get it

 


image

Αντώνης Ζήβας

Ο Αντώνης Ζήβας είναι D.J. ραδιοφωνικός παραγωγός και record sellector εδώ και 28 έτη. Παράλληλα έχει υπάρξει μπασίστας σε διάφορες γνωστές-άγνωστες Punk και Alternative μπάντες από τη δεκαετία του '80 ως τις μέρες μας, ενώ ανήκει στο απροστάτευτο υπό εξαφάνιση είδος των δισκοπωλών. Γεννήθηκε στη Πάτρα, αλλά διάλεξε να ζήσει για πάρα πολλά χρόνια στη Κρήτη, όπου και απέκτησε τη Κρητική υπηκοότητα, την οποία διατηρεί ακόμη με πείσμα. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί στη κοιλιά του τέρατος που ονόμασαν Αθήνα, περιφέροντας το σάρκιον του σε διάφορα Booth της Αθηναϊκής νύχτας και μία φορά την εβδομάδα τα μεσημέρια των Σαββάτων, ξαποστένει στο μικρόφωνο του metadeftero.gr, μέσα από την εκπομπή Reclaim The Music
 
 
 
image

Αντώνης Ζήβας

Ο Αντώνης Ζήβας είναι D.J. ραδιοφωνικός παραγωγός και record sellector εδώ και 28 έτη. Παράλληλα έχει υπάρξει μπασίστας σε διάφορες γνωστές-άγνωστες Punk και Alternative μπάντες από τη δεκαετία του '80 ως τις μέρες μας, ενώ ανήκει στο απροστάτευτο υπό εξαφάνιση είδος των δισκοπωλών. Γεννήθηκε στη Πάτρα, αλλά διάλεξε να ζήσει για πάρα πολλά χρόνια στη Κρήτη, όπου και απέκτησε τη Κρητική υπηκοότητα, την οποία διατηρεί ακόμη με πείσμα. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί στη κοιλιά του τέρατος που ονόμασαν Αθήνα, περιφέροντας το σάρκιον του σε διάφορα Booth της Αθηναϊκής νύχτας και μία φορά την εβδομάδα τα μεσημέρια των Σαββάτων, ξαποστένει στο μικρόφωνο του metadeftero.gr, μέσα από την εκπομπή Reclaim The Music
 
 
 
image

Αντώνης Ζήβας

Ο Αντώνης Ζήβας είναι D.J. ραδιοφωνικός παραγωγός και record sellector εδώ και 28 έτη. Παράλληλα έχει υπάρξει μπασίστας σε διάφορες γνωστές-άγνωστες Punk και Alternative μπάντες από τη δεκαετία του '80 ως τις μέρες μας, ενώ ανήκει στο απροστάτευτο υπό εξαφάνιση είδος των δισκοπωλών. Γεννήθηκε στη Πάτρα, αλλά διάλεξε να ζήσει για πάρα πολλά χρόνια στη Κρήτη, όπου και απέκτησε τη Κρητική υπηκοότητα, την οποία διατηρεί ακόμη με πείσμα. Τα τελευταία χρόνια κατοικεί στη κοιλιά του τέρατος που ονόμασαν Αθήνα, περιφέροντας το σάρκιον του σε διάφορα Booth της Αθηναϊκής νύχτας και μία φορά την εβδομάδα τα μεσημέρια των Σαββάτων, ξαποστένει στο μικρόφωνο του metadeftero.gr, μέσα από την εκπομπή Reclaim The Music
 
 
 

 

FEATURED VIDEOS

  • 1