8ο Φεστιβάλ "River of Souls": 29 Ιουλίου, Ποταμός Αχέροντας - Βουβοπόταμος (Αποκλειστική συνέντευξη του Ηλία Κολιοφώτη στο Merlin's)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΛΕΙΔΗΣ - ΕΛΕΝΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ

''...στις όχθες του ποταμού των ψυχών το τραγούδι του νερού μπλέκεται με τους ήχους απ' τις κιθάρες και οι αρχαίοι μύθοι συναντούν rock 'n' roll ιστορίες που μαγεύουν τις ψυχές και ξυπνούν όμορφα συναισθήματα...''

Στο χωριό Βουβοπόταμος (των περίπου 400 κατοίκων) της Πρέβεζας, στις όχθες του ποταμού Αχέροντα, ο έντονα δραστήριος, τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει κάθε καλοκαίρι ένα φεστιβάλ που φέτος συμπληρώνει 8 χρόνια. Το RIVER OF SOULS αποτελεί ένα ξεχωριστό φεστιβάλ, με ελεύθερη είσοδο, που συνδυάζει το πανέμορφο φυσικό τοπίο του Αχέροντα, το rock 'n' roll, την αυτοοργάνωση και τον εθελοντισμό. Έχει φιλοξενήσει μερικές απ' τις σημαντικότερες μπάντες της ελληνικής σκηνής όπως: Blues Wire, The Last Drive, Nightstalker, 1000Mods, V.I.C, Big Nose Attack, Distortion Tamers καθώς και κάποια τοπικά συγκροτήματα όπως οι (αγαπημένοι μας) 2 Headed Dogs, για παράδειγμα.
Για όλα όσα ξεκίνησαν να συμβαίνουν στο Βουβοπόταμο απ' το 2010 έως και σήμερα -και ελπίζουμε για πολλά χρόνια ακόμη- μιλήσαμε με τον δάσκαλο και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουβοποτάμου Ηλία Κολιοφώτη, ο οποίος μας βοήθησε να καταλάβουμε πώς λύνεται η άσκηση:

Rock 'n' Roll + Aυτοοργάνωση x Τοπική κοινωνία - Κέρδος = RIVER OF SOULS.

MMB: Πώς προέκυψε η ιδέα για το φεστιβάλ; (Ποια ήταν η ανάγκη και ο σκοπός;)

Ηλίας: Όλα ξεκίνησαν το 2010 στον Βουβοπόταμο , ένα χωριό της Πρέβεζας δίπλα στις όχθες του ποταμού Αχέροντα. Τότε λοιπόν μια ομάδα ανθρώπων αποφασίσαμε να ασχοληθούμε ενεργά με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού που για πολλά χρόνια παρέμενε ανενεργός. Υπήρχε μεγάλη όρεξη για δράση, προσφορά και δημιουργία. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το River of Souls. Θέλαμε να κάνουμε μια δυναμική εμφάνιση στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, με μια εναλλακτική μουσική πρόταση, διαφορετική και πρωτότυπη σε σχέση με τα συνηθισμένα. Ακόμη, θέλαμε με αυτόν τον τρόπο να αναδείξουμε τον τόπο μας και ιδιαίτερα αυτό το πανέμορφο ποτάμι , τον Αχέροντα που κουβαλάει μια τεράστια ιστορία από τα βάθη των αιώνων. Τέλος, επιθυμούσαμε να δώσουμε ένα rock χρώμα στα καλοκαίρια μας γιατί στα μέρη μας είμαστε αρκετοί άνθρωποι που αγαπάμε αυτή τη μουσική και συχνά αναγκαζόμαστε να κάνουμε χιλιόμετρα για κάποιο live. Κάποιος λοιπόν έπρεπε να φέρει το rock’n’roll στην περιοχή μας κι ο κλήρος έπεσε στον Βουβοπόταμο.

The Dirty Fuse

MMB: Γιατί rock 'n' roll; Ήταν ρίσκο ή μια φυσική εξέλιξη;

Ηλίας: Σίγουρα ήταν ρίσκο γιατί κανείς από εμάς δεν είχε εμπειρία από κάτι τέτοιο και δεν είχαμε ιδέα πού θα μας οδηγούσε. Υπήρχε όμως μεγάλη διάθεση και όρεξη να το κάνουμε και ποντάραμε σε ένα δυνατό χαρτί που είχαμε και αποδείχτηκε καθοριστικό: στη μαγεία του Αχέροντα. Στην περιοχή το rock’n’roll ήταν σχεδόν άγνωστο και τα ακούσματα περιορίζονταν κυρίως στα ελληνόφωνα συγκροτήματα. Εμείς όμως εξαρχής θέλαμε μουσικά κάτι ξεχωριστό και νέο για την περιοχή. Ελάχιστη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον (μια σκηνή και ο απαραίτητος φωτισμός), παγωμένες μπύρες, ποτάμι, καλή παρέα, και μουσική άμεση, έντονη, με πολύ ενέργεια που να σε κάνει να περάσεις καλά. Θεωρήσαμε ότι το rock’n’roll (με την ευρύτερη έννοια του όρου) ταίριαζε σ’ αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Όταν η σκηνή αυτή έχει βγάλει μπάντες σαν τους Last Drive ή τους Nightstalker, τι άλλο καλύτερο να σκεφτείς; Εξάλλου υπάρχουν στη φάση αυτή πολύ δυνατές και αξιόλογες μπάντες και θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο την δυνατότητα να τις γνωρίσει και ν’ ακούσει τη μουσική τους. Έβαλα κι εγώ λίγο το χεράκι μου καθώς άκουγα τέτοια πράγματα και ήμουν αυτός που πρότεινε κάποια σχήματα στα υπόλοιπα παιδιά, ακούγαμε τη δουλειά τους κι αποφασίζαμε από κοινού. Μάλιστα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω αναλάβει προσωπικά το μουσικό κομμάτι με την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων.

MMB: Πόσοι άνθρωποι κινούνται πίσω απ' αυτή την προσπάθεια;

Ηλίας: Την ευθύνη για την οργάνωση του φεστιβάλ την έχει το 7μελές Δ.Σ. του Συλλόγου. Αυτό αποφασίζει, προγραμματίζει και τρέχει για το στήσιμο του River of Souls. Υπάρχουν όμως αρκετοί άνθρωποι που μας πλαισιώνουν και στηρίζουν την προσπάθειά μας. Χωριανοί, μέλη και φίλοι του συλλόγου βοηθούν, ο καθένας με τον τρόπο του. Κάποιοι θα βοηθήσουν στις διάφορες εργασίες που πρέπει να γίνουν, άλλοι θα προσφέρουν υλικά που χρειαζόμαστε, άλλοι θα συνεισφέρουν με τις προτάσεις και τις ιδέες τους, άλλοι θα προσφέρουν κάποια οικονομική βοήθεια σαν χορηγοί. Επίσης, να αναφερθώ και στις τοπικές μπάντες που παίζουν αφιλοκερδώς στο festival, παρουσιάζουν τη μουσική τους και για μας είναι πολύ σημαντική η προσφορά τους. Χωρίς την βοήθεια όλων αυτών των ανθρώπων δε θα τα καταφέρναμε.

MMB: Το River of Souls έχει ελεύθερη είσοδο, βασίζεται στην αυτοοργάνωση και στον εθελοντισμό. Αυτό έχει κάποιο αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία;

Ηλίας: Από την πρώτη στιγμή η απόφασή μας ήταν να μην υπάρχει είσοδος στο festival γιατί ο σκοπός μας δεν ήταν το κέρδος αλλά η προσφορά. Εκείνο που μας ενδιέφερε ήταν να βγαίνουν τα έξοδα κι αν έμεναν κάποια χρήματα να τα χρησιμοποιούμε σε δράσεις του Συλλόγου. Η τοπική κοινωνία το εκτίμησε αυτό από την πρώτη στιγμή και μας στήριξε. Πολλοί από τους ανθρώπους που έρχονται στο φεστιβάλ το κάνουν γιατί θέλουν να βοηθήσουν κι ας μην ακούνε την συγκεκριμένη μουσική. Πολλοί είναι αυτοί που στηρίζουν οικονομικά σαν χορηγοί, όπως είπα και πριν, χωρίς να έχουν και κάποιο όφελος και μάλιστα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Και το κάνουν γενικότερα στηρίζοντας κι άλλους συλλόγους, σχολεία, ομάδες ποδοσφαίρου κλπ. Ανεκτίμητη και συγκινητική η στάση τους.

Frantic Five

MMB: Ξέρουμε πως όλα είναι DIY, επίσης φανταζόμαστε πως όσοι ασχολείστε έχετε μια συγκεκριμένη καθημερινότητα (δουλειά, οικογενειακές υποχρεώσεις κ.λ.π.). Τελικά, τί χρειάζεται για να δράσει κάποιος; Χρόνο, χρήμα, διάθεση;

Ηλίας: Το βασικότερο θεωρώ πως είναι η διάθεση. Ο χρόνος μπορεί να βρεθεί. Σίγουρα όποιος έχει περισσότερο χρόνο θα κάνει κάποια πράγματα παραπάνω. Θεωρούμε δεδομένο ότι ο καθένας θα προσφέρει αυτά που μπορεί χωρίς πίεση και θα αφιερώσει το χρόνο που μπορεί. Το χρήμα στις μέρες μας είναι είδος προς εξαφάνιση για τους περισσότερους από εμάς, αλλά μπορείς να κάνεις πράγματα μέχρι εκεί που σου επιτρέπουν οι οικονομικές σου δυνατότητες και με έναν καλό προγραμματισμό. Εμείς, για παράδειγμα, έχουμε περιορισμένο προϋπολογισμό για το festival, καταφέρνουμε όμως κάθε χρόνο να στήνουμε μια όμορφη μουσική γιορτή στις όχθες του Αχέροντα γιατί βάζουμε πολλή αγάπη και ενέργεια σ’ αυτό που κάνουμε.

MMB: Οκτώ χρόνια τώρα, τι πιστεύεις πως έχετε κερδίσει απ' αυτή την προσπάθεια (σε τοπικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο);

Ηλίας: Από τη στιγμή που το River of Souls καθιερώθηκε κι άρχισε να ακούγεται και να συζητιέται και παραέξω, είναι για μας η καλύτερη ανταμοιβή. Το γεγονός ότι στο φεστιβάλ έρχεται κόσμος από διάφορα μέρη της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό και για την προσπάθεια που κάνουμε αλλά και για τον τόπο. Όσες μπάντες έχουν έρθει έχουν φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις και έχουν να λένε τα καλύτερα τόσο για το φεστιβάλ όσο και για τον Αχέροντα. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να αναδείξουμε τον τόπο μας. Έχουμε κερδίσει την αγάπη και την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας κι έχουμε δώσει την ευκαιρία σε τοπικές μπάντες να παρουσιάσουν την δουλειά τους στον κόσμο και μάλιστα έχουμε το παράδειγμα των 2Headed Dogs που ξεχώρισαν κι έχουν ανοδική πορεία. Επίσης, βλέπουμε νέους ανθρώπους να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο, να θέλουν να βοηθήσουν, να ψάχνονται περισσότερο με τη μουσική κι αυτό είναι ελπιδοφόρο. Κι εκείνο που μας δίνει περισσότερη χαρά είναι να βλέπουμε ανθρώπους χαρούμενους, να χαμογελάνε, να χορεύουν, να περνάνε καλά με τους φίλους τους, και να ξέρουμε πως κάτι κάναμε κι εμείς για να νιώσουν όμορφα. Αυτό είναι το κέρδος μας και η ανταμοιβή μας.
Προσωπικά με το φεστιβάλ μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά κάποιους ανθρώπους που τους ήξερα και τους εκτιμούσα μόνο από τη μουσική τους. Πραγματικά απλοί, αυθεντικοί, αληθινοί άνθρωποι, πολύ καλοί μουσικοί που σέβονται τη μουσική τους και τον κόσμο. Πλέον, τους σέβομαι και τους εκτιμώ ακόμη περισσότερο, τους αισθάνομαι δικούς μου ανθρώπους.

MMB: Ονειρεύεστε ξένες μπάντες για το φεστιβάλ; Αν μπορούσες να διαλέξεις μία, ποιά θα ήταν;

Ηλίας: Ήρθαμε σε επαφή με μπάντες από το εξωτερικό με την βοήθεια ενός φίλου, του Πέρη Μίχου (Lost In Time) και συγκεκριμένα με τους Sick Rose (δύο φορές), τους Satelliters, τους Norvins, τους Smoggers αλλά δεν έγινε κάτι γιατί τα εισιτήρια αυτή την εποχή είναι πανάκριβα και τα οικονομικά μας δεν το επέτρεπαν. Θα μπορούσε ίσως να γίνει σε συνεργασία με κάποιους άλλους, κάτι σαν περιοδεία για να μοιραστούν τα έξοδα. Τώρα αν είχα τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο θα γούσταρα τρελά την συμμορία του Mike Ness. Οι Social Distortion στο Βουβοπόταμο! Όνειρα…

The Bullets

MMB: Μπορείς να ξεχωρίσεις μία στιγμή στο φεστιβάλ μέχρι σήμερα;

Ηλίας: Υπάρχουν πολλές αξέχαστες στιγμές και έντονες, αλλά θα ξεχωρίσω μια από το 4ο River of Souls. Είχαμε τους 1000mods και τους Last Drive, μια από τις μπάντες που άλλαξαν μουσικά τη ζωή μου. Απίστευτη βραδιά . Ήταν όλα μαγικά. Για μένα η καλύτερη στιγμή της βραδιάς ήταν όταν οι Last Drive έπαιξαν το «Every Night», ένα από τα τραγούδια που μ’ έχουν σημαδέψει, κι ήμουν μπροστά στη σκηνή και το άκουγα με την κόρη μου την Αλεξάνδρα (7 χρονών τότε). Απίστευτο συναίσθημα, δε θα το ξεχάσω ποτέ!

MMB: Οδηγίες για τους επισκέπτες( κάμπινγκ, φαγητό, διασκέδαση, τι να δουν και πού να πάνε).

Ηλίας: Υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια πολύ κοντά στο χώρο που γίνεται το River of Souls, μερικά στο Βουβοπόταμο και περισσότερα στο διπλανό χωριό, την Γλυκή Θεσπρωτίας. Επίσης, σε κοντινή απόσταση (10-20 χμ.) μπορεί κάποιος να βρει δωμάτια στο Καναλάκι, το Καστρί , την Αμμουδιά και την Λούτσα (Πρέβεζα) και στο Γαρδίκι και την Παραμυθιά (Θεσπρωτία). Οργανωμένο κάμπινγκ στον Αχέροντα και στη γύρω περιοχή δεν υπάρχει. Όσοι επιλέγουν να μείνουν σε σκηνές, το κάνουν με δική τους ευθύνη. Τα πιο κοντινά κάμπινγκ βρίσκονται στην Πάργα και κοντά στην Πρέβεζα (30-40 χμ). Στις όχθες του Αχέροντα υπάρχουν αρκετά μαγαζιά για φαγητό, καφέ ή ποτό. Στο Βουβοπόταμο βρίσκονται τα στενά και οι πηγές του Αχέροντα, μέρος μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Υπάρχουν μονοπάτια για πεζοπορία, αλλά ο επισκέπτης μπορεί να διασχίσει τα στενά περνώντας μέσα από το ποτάμι. Υπάρχουν και σημεία όπου μπορεί να κολυμπήσει κανείς. Ακόμη, μπορεί να κάνει κάποιες δραστηριότητες όπως ράφτινγκ και ιππασία. Πολύ κοντά βρίσκεται το ιστορικό Σούλι και το Νεκρομαντείο (στο χωριό Μεσοπόταμος ), ένα πολύ σημαντικό μνημείο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Αχέροντα και την ιστορία του. Επίσης, μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την πανέμορφη και γραφική Πάργα και τις υπέροχες παραλίες του Δήμου μας (Λούτσα, Αμμουδιά, Αλωνάκι, Όρμος του Οδυσσέα, Κερέντζα). Για τους λάτρεις του rock’n’roll υπάρχει κι ένα ακόμη πολύ δυνατό φεστιβάλ, το Pre/Post, που το διοργανώνουν φίλοι μας και πολύ καλά παιδιά, στην πόλη της Πρέβεζας, συνήθως μια μέρα πριν ή μετά το River of Souls (φέτος έτυχε να έχουμε μια εβδομάδα διαφορά) οπότε μπορεί κάποιος να επισκεφθεί και αυτό.

MMB: Τι είναι καλύτερο; Δάσκαλος ή «διοργανωτής» φεστιβάλ;

Ηλίας: Είμαι σχεδόν είκοσι χρόνια σε σχολεία και δεν μετάνιωσα ούτε για μια στιγμή που ακολούθησα αυτόν τον δρόμο. Δεν είναι εύκολο να είσαι δάσκαλος. Στη συνείδηση των περισσοτέρων, δάσκαλος σημαίνει λίγες ώρες εργασίας και πολλές διακοπές κι αργίες. Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή, προσπάθεια, δουλειά, φαντασία και πολύ αγάπη. Υπάρχει πίεση και άγχος γιατί έχεις να κάνεις με μικρά παιδιά, ευαίσθητα, και η συμβολή σου είναι καθοριστική στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους. Είναι όμως τόσο δημιουργική και όμορφη αυτή η καθημερινή αλληλεπίδραση με τα παιδιά που δεν την αλλάζω με τίποτε. Από αυτά που δίνουμε στα παιδιά παίρνουμε πίσω τα διπλάσια. Είναι τόση η αγάπη, τα όμορφα συναισθήματα κι οι μοναδικές στιγμές που μας χαρίζουν οι μαθητές μας.
Τώρα η διοργάνωση του φεστιβάλ έχει σχέση με την μουσική που αγαπάω και μου αρέσει πολύ γιατί είναι δημιουργικό κι έχει να κάνει με τη διάθεσή μου για προσφορά και προσωπική έκφραση.
Οπότε, νομίζω ότι το καλύτερο είναι να είμαι δάσκαλος για να έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο, ειδικά το καλοκαίρι, ώστε να διοργανώνω το φεστιβάλ.
Eπίσης, με την ευκαιρία που μου δίνεται, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά αλλά και εκ μέρους των παιδιών του συλλόγου τόσο εσάς όσο και όλα τα παιδιά του Merlin's Μusic Βox που μας δώσατε την ευκαιρία να πούμε μερικά πράγματα για το River of Souls και να σας συγχαρώ για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε.

Το Σάββατο λοιπόν, 29 Ιουλίου το RIVER OF SOULS θα προσφέρει τη μαγεία του surf με τους Dirty Fuse, τη μανία του garage-punk με τους Frantic Five και την έκρηξη του rockabilly με τους Bullets... Tρια μουσικά είδη που στοιχειώνουν από πιτσιρίκια τις ψυχές μας και τις οδηγούν, μέσω του ποταμού Αχέροντα, σ' έναν άλλο κόσμο.

Καλή διασκέδαση!

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Πολιτιστικός Σύλλογος Βουβοποτάμου


image

Γιάννης Κλειδής - Έλενα Παλαιολόγου

Εκείνος Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα. Εκείνη Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στα Γιάννενα. Ένας φίλος που έφυγε στα καράβια και το Rock'n'Roll τους ένωσε. Το Garage Punk και μια Αθλητική Ένωσις ήταν, είναι και θα είναι το κερασάκι στην τούρτα της κοινής τους ζωής..!
 
 
 
image

Γιάννης Κλειδής - Έλενα Παλαιολόγου

Εκείνος Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα. Εκείνη Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στα Γιάννενα. Ένας φίλος που έφυγε στα καράβια και το Rock'n'Roll τους ένωσε. Το Garage Punk και μια Αθλητική Ένωσις ήταν, είναι και θα είναι το κερασάκι στην τούρτα της κοινής τους ζωής..!
 
 
 
image

Γιάννης Κλειδής - Έλενα Παλαιολόγου

Εκείνος Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα. Εκείνη Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στα Γιάννενα. Ένας φίλος που έφυγε στα καράβια και το Rock'n'Roll τους ένωσε. Το Garage Punk και μια Αθλητική Ένωσις ήταν, είναι και θα είναι το κερασάκι στην τούρτα της κοινής τους ζωής..!
 
 
 

FEATURED VIDEOS

  • 1