10 CODE: Swiflets

Στην αρχη δεν μπορουσα να καταλαβω για ποιο λογο το Swiftlets μου εφτιαχνε το κεφι και γιατι τον τελευταιο καιρο είναι από τα πρωτα αλμπουμ που επιλεγω να ακουσω σε ασχετες φασεις της μερας. Τελικα, όπως διαπιστωνω τωρα, αυτο μαλλον οφειλεται στο γεγονος ότι οι 10 Code γραφουν κομματια που εντυπωνονται ευκολα στην ταλαιπωρη μνημη μου, ενώ καποιες στιγμες με κανουν να στρέφω το κεφαλι προς τα ηχεια επειδη ξαφνικα «ανιχνευω» καποιο αναπαντεχο στοιχειο από τους Lords of the New Church - αυτό το punk που δεν είναι punk, είναι απλα rock’n’roll όπως το γουσταρω.

Τον Μάιο του 2013 οι 10 Code (από τους σύντομους κώδικες φωνητικής επικοινωνίας) κυκλοφόρησαν το ΕΡ «The Connection» με τέσσερα κομμάτια που φανέρωναν το ύφος της μπάντας και την πορεία που θα ακολουθούσε. H alternative προσέγγιση στον ήχο τους (που ακουμπούσε πολύ ανάλαφρα στην πρώτη φάση των Cure) και η δυναμική των τραγουδιών (με κυρίαρχο το «Superman’s Cape», το οποίο συμπεριλαμβάνεται και στο άλμπουμ κάπως διαφοροποιημένο) υπογράμμιζαν το χαρακτήρα του γκρουπ. Ακολούθησε ένα digital single σαν προπομπός του άλμπουμ και τον περασμένο Φεβρουάριο το Swiftlets προσγειώθηκε ανάμεσά μας σαν cd περιορισμένης κυκλοφορίας και σε on line μορφή.

Το ντεμπούτο άλμπουμ των 10 Code περιέχει εννέα κομμάτια, ανοίγει με το χειμαρρώδες «Transmitter» (μέσα από το σινγκλ) που υποχρεώνει τον ακροατή να τεντώσει αμέσως τα αυτιά του, για να ακολουθήσουν άλλα οκτώ τραγούδια που λάμπουν μέσα στην απλότητά τους. Και αυτή ακριβώς η απλότητα είναι που δίνει στο άλμπουμ μια ξεχωριστή ταυτότητα, καθώς ξεδιπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς και κορυφώνεται με το «All Mine» και το «Another Way» που πιστεύω ότι μαζί με το «Transmitter» είναι οι κορυφαίες στιγμές του άλμπουμ. Υπάρχει μια διάχυτη νοσταλγία στο όλο concept που μολονότι απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί stoner, διαθέτει όλα εκείνα τα συστατικά που δίνουν νόημα στο σκληρό ήχο και λειαίνουν την όποια προσωπική μου αντιπάθεια απέναντι σε αυτό που χαρακτηρίζεται ως alternative rock.

Οι 10 Code έχουν όλα τα φόντα για να εξελιχθούν ακόμα περισσότερο επειδή τα περιθώριά τους ουδόλως είναι στενά και επειδή η πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθειά τους φανερώνει ότι το συνθετικό πλαίσιο της μπάντας έχει εύρος και μπορεί να έχει διάρκεια. Έχοντας ήδη κάποιες θετικές περγαμηνές στο σακίδιό τους (φιναλίστ στο διαγωνισμό της Euromusic το 2014, εμφάνιση στο περσινό Εxit Festival της Σερβίας μαζί με ονόματα όπως οι Motorhead, πρόσφατες εμφανίσεις πλάι στους Solarmonkeys, τους Nightstalker και τους Universe 217), φαίνονται έτοιμοι να αποκτήσουν μια θέση ανάμεσα στα πρώτα ονόματα της εγχώριας σκηνής και, αν όλα πάνε καλά, δε θα χρειαστεί να προσπαθήσουν πολύ.

Πέτρος Ποταμιάνος (φωνή, κιθάρα), Απόστολος Μπουλές (κιθάρα),Γιώργος Παρασκευόπουλος (μπάσο), Σέφανος Σακελλαρίου (ντραμς)

facebook: https://www.facebook.com/10Code/
site: http://www.10-code.com/the-band/
bandcamp: https://10code.bandcamp.com/

FEATURED VIDEOS

  • 1