DEAF RADIO – Alarm (12" βινύλιο, ψηφιακή κυκλοφορία)

 

Όσες φορές (και ήταν πολλές) άκουσα το Alarm των Deaf Radio, μία λέξη με γυρόφερνε: τιμιότητα.

Τίμιες μελωδίες, τίμιοι στίχοι, τίμια( και αξιοπρεπής) ερμηνεία, τίμια παραγωγή. ’Ένας δίσκος με αρχή, μέση και τέλος. Τίποτε αρπακολατζίδικο  και κανένας ιντριγκαδόρικος εντυπωσιασμός. Ακόμα και τις επιρροές τους, με επαγγελματισμό και τιμιότητα τις φανερώνουν: πατάνε πάνω στο” μετά-grunge” , στους QOTSA, δανείζονται από Nirvana και Screaming Trees για να υπηρετήσουν το σχέδιό τους. Σε ντεμπούτο, ξέρετε, αυτό δεν το βρίσκεις εύκολα. Ακόμα και η metal χροιά, είναι τόση όση πρέπει για να μην εξοκείλει το πράγμα (τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά).

 Οι τύποι από κάπου ξεκίνησαν και (προφανώς) κάπου θέλουν να φτάσουν.

Read more ...

Νέες αφίξεις: Kemerov και Rebel Dogs

Οι Kemerov και οι Rebel Dogs είναι δυο νέες μπάντες που κλέβουν επάξια λίγο από το χώρο μας επειδή τις γουστάραμε και επειδή δείχνουν να διαθέτουν όλα τα απαραίτητα για να προσθέσουν δυο ακόμα ακλόνητα κομμάτια στο διευρυνόμενο παζλ της εγχώριας rock σκηνής. 

Read more ...

Η "Άγνοια" του... Ιερού Ράιχ

Sacred Reich

Οι Sacred Reich έσκασαν μύτη προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980 (το παρθενικό τους album Ignorance κυκλοφόρησε το 1987, δηλαδή σχεδόν τριάντα χρόνια πριν) ως κεραυνός εν... κακοκαιρία σε παραγωγή του θρυλικού Bill Metoyer (Armored Saint,  Cirith Ungol, Corrosion Of Conformity, D.R.I., Omen, Slayer, WASP, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που έχει συνεργαστεί ως μηχανικός ήχου ή παραγωγός), υπό την σφραγίδα της Metal Blade Records.

Σχεδόν με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού την ίδια χρονιά εκδόθηκαν άλλα δύο ντεμπούτα εξαιρετικής thrash αισθητικής: το Breaking The Silence των αμερικανών Heathen και το Product Of  Imagination των Γερμανών Paradox. Πρόκειται αναμφίβολα για δύο δείγματα μοναδικής ποιότητας speed-thrash metal μουσικής τα οποία, κατά τη γνώμη μου, δεν έτυχαν της προσοχής που τους άξιζε – αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση...

Το σίγουρο πάντως είναι ότι και τα τρία αυτά άλμπουμ (συμπεριλαμβανομένου εκείνου των Sacred Reich) σημάδεψαν υπόγεια και με τον τρόπο τους τη δεκαετία του 1980 σε ό,τι αφορά τις σκληρές μελωδικές γραμμές. Όμως, εκτός από το μουσικό κομμάτι, το Ignorance κατάφερε και κάτι άλλο: έθεσε τη στιχουργική της thrash κουλτούρας σε ένα διαφορετικό επίπεδο, σε μια αναβαθμισμένη μορφή.

Read more ...

Drunken Gramophone: "The Drunken EP"

Drunken Gramophone

(Photo: Anastacia Papadaki)

Δεν ξέρω αν ο μπάρμπα-Κώστας ζει ακόμα. Πριν από 2-3 χρόνια πάντως ήταν ζωντανός και στο μαγαζάκι του, στου Ψυρρή, τα γραμμόφωνα που επισκεύαζε με περισσή επιδεξιότητα και πείρα τραγουδούσαν κι ας είχαν περάσει δεκαετίες από την τελευταία φορά που κάποια βελόνα ακούμπησε πάνω σε «πλάκα» βγάζοντας ήχο από το «χωνί» και κάνοντας τα κόκαλα του Τόμας Έντισον να χορεύουν μέσα στον τάφο του. Παλιές ιστορίες, θα μου πείτε και ποιος νοιάζεται. Ίσως κανένας, ίσως πάλι κάποιος, κάπου, να «κουρδίζει» ένα από τα γραμμόφωνα του μπάρμπα-Κώστα για να ακούσει ένα ξεχασμένο βαλσάκι από κάποιον 78άρι δίσκο που ανακάλυψε στο ετοιμόρροπο μπαούλο του παππού του…

Read more ...

Play it at Maximum High...

Maximum High

Οι Maximum High είναι εδώ. Γνώριμα μέλη της Αθηναϊκής σκηνής και όχι μόνο, ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα νέο γκρουπ. Ο Θάνος Αμοργινός με πολύχρονη πορεία ως μέλος των The Last Drive και The Earthbound, μουσική για κινηματογράφο και θέατρο αλλά και ως παραγωγός δίσκων πολλών Ελληνικών συγκροτημάτων, ο Νίκος Ζωγράφος, ιδρυτικό μέλος των Closer αλλά και συνεργάτης πολυάριθμων συγκροτημάτων και καλλιτεχνών, ο Δημήτρης Κουτσιουρής με θητεία στην Αμερική και Αγγλία σε μπάντες όπως οι the Strays (US), Black Drummer (UK) με τον Toby Marriot (γιο του θρυλικού Steve Marriot - Small Faces ) και παραγωγό τον Dave Cobb και τελευταία αλλά όχι αμελητέα η Ειρήνη Δημοπούλου, περιζήτητη για τις ιδιοσυγκρασιακές φωνητικές της ικανότητες και αμέτρητες συνεργασίες με μπάντες όπως οι Swing Shoes, οι The Earthbound, οι Hi Rollers και οι Dustbowl συμπληρώνουν την τετράδα των Maximum High. Με Indie, Rock, Funk, Dub, Dance και Punk καταβολές φτιάχνουν το δικό τους ιδιαίτερο ιδίωμα.Πρώτος καρπός της συνεργασίας τους είναι τέσσερα ηχογραφήματα τα οποία επιμελήθηκαν χωρίς την παρεμβολή τρίτων στο studio ηχογραφήσεων του Θάνου Αμοργινού (Downstroke studio). Αναμένεται το πρώτο ζωντανό σκίρτημα για να επιβεβαιώσει την ισχύ των Maximum High στη σκηνή.

Μερικές Maximum High σκέψεις...

Η τελευταία χρονιά που σε λίγες μέρες εκπνέει δεν μας έχει πάει και πολύ καλά, ακολουθώντας πιστά τις προηγούμενες – τις επιπτώσεις των ζοφερών δρώμενων τις ζούμε όλοι λίγο-πολύ στην καθημερινότητά μας. Αυτό που συμβαίνει λοιπόν με την εγχώρια μουσική σκηνή, ειδικά αυτή την χρονιά, πέρα από την ανάγκη έκφρασης και κοινοποίησης γεγονότων και ονείρων, είναι ένα γεγονός που από μόνο του είναι ένα τεράστιο θαύμα. Ένα δυνατό φως που σε κάνει να ξεχνάς το σκοτάδι που έχει απλωθεί παντού.

Read more ...