N.W.A: «Fuck tha Police» – Ένα σύνθημα που έγινε τραγούδι ή ένα τραγούδι που έγινε σύνθημα;

The Lumpen.- James Mott, Bill Calhoun, Michael Torrance, Clark Bailey.

Γράφει ο Μιχάλης Τζάνογλος

«Για εμάς εδώ στην Αμερική είναι παράδοση να ασχολούνται μαζί μας η αστυνομία και η κάθε είδους εξουσία σε καθημερινή βάση. Και συνήθως αυτή η συνδιαλλαγή συνοδεύεται από κατάχρηση και βία. Έτσι, όταν γράφτηκε το ‘Fuck tha Police’ το 1988, ήταν σαν να γραφόταν για 400 χρόνια. Και είναι ακόμα το ίδιο επίκαιρο όσο πριν…»

Ice Cube, Περιοδικό Rolling Stone, 2015

Λίγα λόγια για τους N.W.A...

Οι N.W.A. (όπως λέμε Niggaz wit Attitude ή Niggers with Attitude, αν προτιμάτε) ήταν μια νεανική rap μπάντα που δημιουργήθηκε το 1987 στο Compton της Καλιφόρνια από μια παρέα παιδιών σχεδόν συνομήλικων που μέχρι τότε διέπρεπαν είτε σαν μέλη συμμοριών, είτε σαν μικροέμποροι ναρκωτικών, αλλά είχαν μεγάλη αγάπη για τη μουσική. Παρά τα τέσσερα μόλις χρόνια της ύπαρξής τους, οι N.W.A κατάφεραν να χαρακτηριστούν σαν μία από τις πιο επιδραστικές μπάντες του είδους και ειδικότερα του είδους που ονομάστηκε «gangsta rap». Δημιουργοί των N.W.A ήταν οι Arabian Prince (Kim Renard Nazel), Dr. Dre (Andre Romelle Young), Eazy-E (Eric Lynn Wright) και Ice Cube (O'Shea Jackson). Πολύ σύντομα στη παρέα προστέθηκαν οι DJ Yella (Antoine Carraby) & MC Ren (Lorenzo Jerald Patterson) και με αυτή τη σύνθεση και έναν προϋπολογισμό που μόλις και μετά βίας άγγιζε τις 8.000 δολάρια μπήκαν στο στούντιο. Έπειτα από λίγες εβδομάδες είχαν στα χέρια τους τα μάστερ του δίσκου Straight Outta Compton, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1988. 

 

Αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στο εξώφυλλο και στους τίτλους των κομματιών για να καταλάβει. Οι στίχοι επιθετικοί, βίαιοι και βλάσφημοι (και ενίοτε σεξιστικοί). Ο ρυθμός καταιγιστικός με samples από κομμάτια των Wilson Picket, Marvin Gaye, Sly & the Family Stone, Ohio Players, Kool & the Gang, Beastie Boys, Public Enemy, Steve Miller (!) και, φυσικά, Funkadelic και James Brown (για να αναφέρουμε μόνο κάποιους).
Το κομμάτι που ξεχώρισε αμέσως (γιατί άραγε;) είχε τίτλο «Fuck tha Police»…

Πώς και γιατί γράφτηκε…

Ο Ice Cube που είναι ένας από τους στιχουργούς του κομματιού (μαζί με τον MC Ren), υποστήριξε ότι σαν αφορμή δεν στάθηκε κάποιο μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ο βίαιος και διαρκής αυταρχισμός που βίωναν οι μαύροι του Compton και του South Central από την αστυνομία του Daryl Gates που τους είχε κηρύξει πόλεμο. Όταν παρουσίασε τους στίχους στον Dr. Dre, εκείνος δεν τους έδωσε πολλή σημασία. Όταν όμως μια μέρα οι Dr. Dre και Eazy-E, επιβιβάστηκαν σε ένα αυτοκίνητο και άρχισαν να κόβουν βόλτες πυροβολώντας με ένα όπλο του paintball τους περαστικούς πλάκωσε, όπως ήταν αναμενόμενο, η αστυνομία, τους συνέλαβε και τους συμπεριφέρθηκε με τη γνωστή «ευγένεια» που τη χαρακτήριζε (και τη χαρακτηρίζει). Όταν κάποια στιγμή επέστρεψαν στο στούντιο, οι N.W.A. ξέθαψαν στους στίχους που είχαν απορρίψει προηγουμένως, πρόσθεσαν τη μουσική και ηχογράφησαν το κομμάτι.

Το FBI αντιδρά…

Η κυκλοφορία του δίσκου και ιδίως το «Fuck tha Police», ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Ακόμα και το FBI σε μία πρωτοφανή κίνηση, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας (συγκαλυμμένα απειλητική) στη δισκογραφική εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι οι στίχοι συκοφαντούσαν την αστυνομία και ότι ενθάρρυναν τις βίαιες ενέργειες και την απείθεια προς τα όργανα επιβολής της τάξης, κάνοντας αναφορά σε αστυνομικούς που είχαν σκοτωθεί πάνω στο καθήκον, σε αστυνομικούς που είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στη προστασία του πολίτη και σε άλλα τέτοια μεγαλόσχημα. Η επιστολή κατέληγε ότι αυτή ήταν η επίσημη θέση του FBI και μ’ αυτήν συμφωνούσε το σύνολο της κοινότητας των μονάδων επιβολής της έννομης τάξης (και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε).

Απαγόρευση εμφανίσεων στην Αμερική…

Στην περιοδεία που ακολούθησε την κυκλοφορία του άλμπουμ, η μπάντα υποχρεώθηκε με διάφορους εκβιαστικούς τρόπους να μην συμπεριλάβει το «Fuck tha Police» στη λίστα με τα τραγούδια που θα παρουσίαζαν ζωντανά. Οι τρόποι πίεσης ήταν πολλοί και ενίοτε διαφορετικοί. Άλλοτε οι τοπικοί άρχοντες «υποχρέωναν» τους αιθουσάρχες να απαιτούν την εξαίρεση του κομματιού, άλλοτε η αστυνομία απέκλειε τους δρόμους γύρω από τη συναυλία παρεμποδίζοντας την προσέλευση του κόσμου, και άλλοτε αρνιόταν τη συμμετοχή της στη περιφρούρηση της συναυλίας, πιέζοντας ταυτόχρονα τις ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας να αρνηθούν επίσης. Αυτές οι συμπεριφορές είχαν κουράσει και, κυρίως, εκνευρίσει τα μέλη των N.W.A. και στη συναυλία που έδωσαν στις 19 Ιουλίου 1989 στο Ντιτρόιτ, στην Joe Louis Arena που ήταν κατάμεστη από 20.000 κόσμο αλλά και με πάνω από διακόσιους αστυνομικούς, αποφάσισαν να αγνοήσουν όλες τις προειδοποιήσεις και τραγουδήσουν το «Fuck tha Police». Λίγο πριν τελειώσει το κομμάτι, ακούστηκε κάτι που έμοιαζε με πυροβολισμούς και το συγκρότημα αποχώρησε από τη σκηνή διακόπτοντας τη συναυλία. Αργότερα ειπώθηκε ότι στη πραγματικότητα δεν ήταν πυροβολισμοί, αλλά πυροτεχνήματα από μια παρέα που παρακολουθούσε τη συναυλία. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, η αστυνομία ήταν έτοιμη να επέμβει και να συλλάβει τους N.W.A επί σκηνής για να καταστήσει στους πάντες σαφές ότι το Ντιτρόιτ δεν θα ανεχόταν ποτέ και από κανέναν τέτοιες αντι-αστυνομικές συμπεριφορές. Ο τελικός απολογισμός ήταν 18 συλλήψεις στο χώρο της συναυλίας, ενώ τα μέλη των N.W.A συνελήφθησαν λίγο αργότερα, όταν έφτασαν στο ξενοδοχείο τους.

Απαγορεύσεις σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία…

Ο μοναδικός ραδιοφωνικός σταθμός σε όλο τον κόσμου που είχε το θάρρος και το θράσος να συμπεριλάβει το «Fuck tha Police» στο playlist του, ήταν ο Triple J στην Αυστραλία. Πέρασαν έξι μήνες μέχρι να το πάρουν χαμπάρι η αστυνομία και κάποιοι πολιτικοί, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η ραδιοφωνική μετάδοση του κομματιού. Ο σταθμός απειλήθηκε με αφαίρεση άδειας και αναγκάστηκε να συμμορφωθεί, ωστόσο αντέδρασε παίζοντας για ένα 24ώρο και 360 φορές στη σειρά ένα άλλο τραγούδι από το άλμπουμ Straight Outta Compton που είχε τίτλο «Express Your Self». Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο σταθμός συμπεριέλαβε στο ηχητικό του σήμα ένα μέρος από τα σκρατς του «Fuck tha Police».

Αντίστοιχες απαγορεύσεις υπήρξαν στη Νέα Ζηλανδία και μάλιστα για πολλά χρόνια μετά την κυκλοφορία του κομματιού. Το 2011, όταν η αστυνομία εισέβαλε σε ένα κλαμπ για να πραγματοποιήσει έλεγχο, ο μουσικός Tiki Taane που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στη σκηνή άρχισε να τραγουδάει «Fuck tha Police», με αποτέλεσμα να συλληφθεί με τις κατηγορίες της απείθειας και της για προτροπής σε βίαιες ενέργειες. Τον Ιανουάριο του 2018, στις εφημερίδες της Νέας Ζηλανδίας, δημοσιεύτηκε η είδηση ότι στην πόλη Dunedin ένας χάκερ κατάφερε για μερικές μέρες να κάνει παρεμβολές στους ασυρμάτους της τοπικής αστυνομίας εκπέμποντας το «Fuck tha Police», χαρίζοντας σύγχυση κι εκνευρισμό στους μπάτσους και άφθονο γέλιο στον υπόλοιπο κόσμο (!)

Η επιτυχία…

Παρόλα τα προσκόμματα και τις απαγορεύσεις, το «Fuck tha Police» κατάφερε να μπει στους καταλόγους επιτυχιών φτάνοντας στο #25 της λίστας των καλύτερων R&B/Hip-Hop τραγουδιών του Billboard, στο #97 στα σινγκλ του Ηνωμένου Βασιλείου και στο #49 του καταλόγου επιτυχιών της Αυστραλίας. Το περιοδικό Rolling Stone, το συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 500 καλλίτερα τραγούδια όλων των εποχών, κατατάσσοντάς το στη θέση 425 ενώ κατέταξε στη λίστα με τα 500 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών το άλμπουμ Straight Outta Compton στη θέση 144. To 2017 οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου χαρακτήρισαν το «Fuck tha Police» σαν «πολιτιστικά, ιστορικά & καλλιτεχνικά» σημαντικό έργο και το συμπεριέλαβαν στα αρχεία της.

Η ταινία για τον δίσκο Straight Outta Compton

Δύο χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2015, προβλήθηκε στις αμερικάνικες αίθουσες η ταινία Straight Outta Compton με θέμα την άνοδο και την πτώση του gangsta rap που ήταν βασισμένη στη πορεία των N.W.A, του ομότιτλου άλμπουμ και του «Fuck tha Police». Στη ταινία που σκηνοθέτησε ο F. Gary Gray με παραγωγούς τους Ice Cube και Dr. Dre, παρουσιάστηκε μια εκδοχή των γεγονότων κοντά μεν στη πραγματικότητα, αλλά ιδωμένη μέσα από ένα πρίσμα χολιγουντιανού τύπου. Σαν αποτέλεσμα, οι εισπράξεις ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το soundtrack έφτασε στο #1 των rap άλμπουμ του Billboard.

Διασκευές…

Όπως ήταν αναμενόμενο, το «Fuck tha Police», διασκευάστηκε, τραγουδήθηκε και σαμπλαρίστηκε από πολλούς καλλιτέχνες, άλλοτε γνωστούς και άλλοτε όχι. Ανάμεσα σε αυτούς ξεχωρίζουν οι Rage Against The Machine, Dope, Bone Thugs-n-Harmony και ο Ιάπωνας Pink Guy. Σε ό,τι αφορά τα samples, αξίζει να αναφερθεί το Serial Thrilla των Prodigy αλλά και το Endangered Species (Tales From the Darkside) του ίδιου του Ice Cube που περιλαμβανόταν στο πρώτο προσωπικό του άλμπουμ με συμμετοχή του Chuck D.

Πέρα από τις διασκευές δεν ήταν λίγες οι φορές που το κομμάτι χρησιμοποιήθηκε σε κινηματογράφο και τηλεόραση, όπως στη ταινία τρόμου Us ή στο επεισόδιο «Naughty Ninjas» του South Park.

Επίλογος…

Ο δίσκος Straight Outta Compton ήταν ο πρώτος και ο μοναδικός που ηχογράφησαν οι N.W.A. με την αρχική τους σύνθεση. Πρώτος αποχώρησε ο Arabian Prince το 1988, εξαιτίας οικονομικών διαφορών και τον Δεκέμβριο της επόμενης χρονιάς τον ακολούθησε ο Ice Cube, πάλι για τον ίδιο λόγο. Η πρώτη περίοδος των N.W.A. κράτησε μέχρι το 1991, όταν κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Niggaz4Life. Ο Eazy-E πέθανε τον Μάρτιο του 1995 νικημένος από τον ιό του AIDS. Αν και η δημοτικότητα του gangsta rap είχε αρχίσει να ξεθωριάζει, το 1998 η μπάντα ενώθηκε πάλι (χωρίς τον Arabian Prince και, βέβαια, τον Eazy-E) και για δύο περίπου χρόνια περιόδευσε στις ΗΠΑ και ηχογράφησε με τη βοήθεια των Snoop Dogg και Eminem ένα τρίτο άλμπουμ με τίτλο Not These Niggaz Again, το οποίο όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ εξαιτίας εταιρικών δικαιωμάτων.

Ο Ice Cube συνέχισε (και συνεχίζει μέχρι σήμερα) να το περιλαμβάνει στη λίστα των κομματιών που τραγουδάει στις συναυλίες του και όταν τον ρώτησαν πώς από τη μια μεριά τραγουδάει «Fuck Tha Police» και από την άλλη πρωταγωνιστεί σε ταινίες υποδυόμενος τον ρόλο του μπάτσου, έδωσε μία politically correct απάντηση: «Δεν μου αρέσουν οι κακοί μπάτσοι, δεν μου αρέσουν οι προσβλητικοί μπάτσοι και σίγουρα δεν μου αρέσουν οι ανέντιμοι μπάτσοι. Μου αρέσουν οι μπάτσοι που κάνουν τη δουλειά τους, που ενδιαφέρονται, που δίνουν σημασία».

Fuck the Police: σύνθημα και σύμβολο ανυπακοής…

Η φράση «Fuck the Police» έχει ξεπεράσει προ πολλού τα στενά όρια της μουσικής βιομηχανίας και έχει καταγραφεί στη συνείδηση των εξεγερμένων όλου του κόσμου σαν προτροπή, σύνθημα και ευχή. Δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιήθηκε (και χρησιμοποιείται ακόμα) σε κάθε λογής αντιπαραθέσεις με το κράτος και την αστυνομία.

Tη βλέπουμε σε graffiti στους τοίχους.

Τη βλέπουμε σε πανό και πλακάτ σε διαδηλώσεις.

Την ακούμε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας άλλοτε σαν σύνθημα και άλλοτε σαν τραγούδι.

Την ακούμε ακόμα και σαν «προβοκατόρικη» προσβολή από πολίτες που έρχονται σε αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς.

Διαβάστε επίσης

L.A. Everyday: H εξέγερση στο Λος Άντζελες το 1992 και το "Cop Killer"

 


image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.