Μια εικόνα χίλιες λέξεις: Αμβούργο, 20 Δεκεμβρίου 1986, διαδήλωση υπέρ των καταλήψεων της Χάφενστρασε...

To κίνημα των καταλήψεων στο Δυτικό Βερολίνο το 1980-1981 παρέσυρε στο χορό και άλλες γερμανικές πόλεις. Στο Αμβούργο, τα άδεια κτίρια της Χάφενστρασε στη συνοικία Σανκτ Πάουλι, έδρα της ομώνυμης ριζοσπαστικής ποδοσφαιρικής ομάδας και πυρήνας εναλλακτικών δραστηριοτήτων κυρίως από το κίνημα των Αυτόνομων, αρχίζουν να καταλαμβάνονται από το φθινόπωρο του 1981 χωρίς πολλές φανφάρες εξαιτίας μιας απόφασης της συγκλήτου της πόλης σύμφωνα με την οποία κανένα σπίτι της πόλης δεν μπορούσε να καταληφθεί για περισσότερο από... 24 ώρες.

Την άνοιξη της επόμενης χρονιάς όμως και λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές οι καταληψίες αισθάνθηκαν ότι μπορούσαν να διαπραγματευτούν με τη Σύγκλητο σχετικά με τα συμβόλαια ενοικίασης και η Σύγκλητος χορήγησε στους καταληψίες την άδεια να παραμείνουν στα κτίρια μέχρι το 1986, φοβούμενη την πρόκληση ταραχών στην πόλη. Μετά το πέρας του χρονοδιαγράμματος η αντίδραση του κράτους ήταν η αναμενόμενη, με αποτέλεσμα συχνές συγκρούσεις με την αστυνομία, καταστολή, βίαιες εκκενώσεις και ανακαταλήψεις.

Η φωτογραφία είναι από τη μεγάλη διαδήλωση της 20 Δεκεμβρίου 1986, όταν περισσότερα από 10.000 άτομα πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Αμβούργου σε ένδειξη συμπαράστασης στους καταληψίες της Χάφενστρασε. Απαθανατίζει μέρος από το μπλοκ των 1000 Αυτόνομων που συμμετείχαν στην πορεία έχοντας μαζί τους ένα βαν και ένα πανό που γράφει: "Μαζί στον αγώνα για τη Χάφενστρασε". Η διαδήλωση αυτή ήταν το τελευταίο κεφάλαιο της μαχητικής δράσης για την υπεράσπιση των καταλήψεων της Χάφενστρασε και εξασφάλισε, τουλάχιστον προσωρινά, τη διαμονή των καταληψιών πέρα από τα συμβόλαια ενοικίασης.