Sofia Labropoulou & Vassilis Ketentzoglou - Butterfly (2019, Odradek Records, CD)

  Γράφει ο Γιώργος Αθανασόπουλος

  Η ομολογουμένως ασυνήθιστη συνύπαρξη δύο και μόνο οργάνων σαν το κανονάκι και την κλασική κιθάρα σε μία ηχογράφηση είναι από μόνη της προκλητική και ιντριγκαδόρικη. Πώς διάολο δηλαδή μπορούν να  συνδιαλέγονται δυο όργανα που κατά τεκμήριο πρεσβεύουν διαφορετικούς μουσικούς κόσμους; Αυτονόητο και συνάμα αφελές το ερώτημα. Άλλωστε, στην παγκόσμια δισκογραφία οι αντίστοιχες απόπειρες διαφόρων οργανοπαικτών είναι αμέτρητες σε βάθος δεκαετιών - πετυχημένες ή όχι - με κριτήρια καλλιτεχνικά ή εμπορικά, πάντα με γνώμονα τη συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών. Στη δημιουργική έκφραση λοιπόν, αδιέξοδα ασφαλώς και δεν υπάρχουν. Κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα στο Butterfly,τον πρώτο δίσκο που κυκλοφόρησε το ντουέτο της Σοφίας Λαμπροπούλου (κανονάκι) με τον Βασίλη Κετεντζόγλου (κλασική κιθάρα) για λογαριασμό του αμερικάνικου label Odradek Records.

Καταξιωμένοι μουσικοί και οι δυο τους, με πολλά ένσημα συνεργασιών εντός και εκτός Ελλάδας, βρίσκονται σε μια κοινή καλλιτεχνική πορεία ήδη από το 2013 και μας παρουσιάζουν εδώ μια ενότητα δέκα συνθέσεων τις οποίες μοιράζονται, ενώ συμπεριλαμβάνουν και μια διασκευή στο γνωστό και μη εξαιρετέο «Τσακιτζή». Ο τίτλος του δίσκου είναι αρκούντως συμβολικός προσδιορίζοντας τη μεταμόρφωση του καθενός οργάνου ξεχωριστά και την ανάγκη να συνυπάρξει μέσα από αυτή την «ετερόκλητη» μελωδική δυαδικότητα. ΟK, λίγος  ρομαντισμός και μια εσάνς μεταφυσικής δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν. Ωστόσο, πέρα από κάθε διάθεση αστεϊσμού,το Butterfly είναι ένα άλμπουμ-υπόδειγμα εκλεκτικής συγγένειας διαφορετικών πολιτισμών με βάση πανέμορφες μουσικές στιγμές. Οι από κοινού εκφραστικές εμπειρίες των δύο μουσικών μεταφέρονται σχεδόν ευλαβικά στις συνθέσεις που επέλεξαν να ηχογραφήσουν, όπου αποφεύγεται επιτυχώς η  μόνιμη παγίδα που καραδοκεί στην περίπτωση της καλλιτεχνικής υπερεπάρκειας - αυτής των ασκήσεων ύφους.

Προσπερνώντας λοιπόν μια φασόν πτυχή ενός ακίνδυνου νεοφολκλορικού ύφους, οι δύο μουσικοί καταθέτουν ένα ολοκληρωμένο έργο που υπερβαίνει κατά πολύ μια “east meets west” σύμπραξη. Με συνθέσεις όπως το “Arlin”, το “Bolero” ή το “Prologos”, η Λαμπροπούλου και ο Κετεντζόγλου φτιάχνουν ένα φανταστικό soundtrack  που σφύζει από λυρισμό. Χιτ βέβαια του άλμπουμ είναι τα “Mavra Poulia”(κομμάτι για το οποίο γράφτηκαν στίχοι και αρχικά προοριζόταν να γίνει τραγούδι), ένας μοναδικός «κράχτης» και ιδανικό “airplay” κοινής αποδοχής. Το cd συνοδεύεται από ένα καλαίσθητο, φροντισμένο τρίγλωσσο ένθετο (σε αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά) που περιλαμβάνει σημειώσεις και πληροφορίες των μουσικών για κάθε επιμέρους track, καθώς και αυτοβιογραφικά στοιχεία των δύο συντελεστών.

Το Butterfly είναι ένα υπέρ το δέον  αξιοσημείωτο ντεμπούτο και μακάρι η συνέχεια του ντουέτου που φρόντισε να μας το παρουσιάσει να είναι στο μέλλον ακόμα περισσότερο εντυπωσιακή, πέρα από γεωγραφικές συντεταγμένες.

Odradek Records

facebook: Σοφία Λαμπροπούλου

youtube: Σοφία Λαμπροπούλου

facebook: Βασίλης Κετεντζόγλου

youtube: Βασίλης Κετεντζόγλου

 


image

Γιώργος Αθανασόπουλος

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει dj
 
 
 
image

Γιώργος Αθανασόπουλος

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει dj
 
 
 
image

Γιώργος Αθανασόπουλος

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει dj