Δημήτρης Τζάνογλος: Στον Ιστό - Ένα απόσπασμα και λίγα λόγια για το βιβλιο

Η συλλογή διηγημάτων με τίτλο Στον Ιστό, του δικού μας παιδιού και συνεργάτη του Merlin’s Music Box, Δημήτρη Τζάνογλου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κυψέλη. Επειδή η χαρά μας είναι μεγάλη, και είναι δύσκολο να είμαστε αντικειμενικοί, αφήνουμε το βιβλίο να μιλήσει μόνο του.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου

Δεκαοχτώ μικρές καθημερινές ιστορίες ωμού αστικού ρεαλισμού. Ιστορίες που λειτουργούν ως συγκοινω¬νούντα δοχεία, σκιαγραφώντας στιγμιότυπα από τον αθηναϊκό «ιστό».

Ένας μοναχικός αφηγητής αγναντεύει από ψηλά την πόλη και αναπλάθει με τη φαντασία του τις ιστορίες καθη¬μερινής φρίκης που διαδραματίζονται στα ενδότερά της. Ένας άντρας χτυπά τη γυναίκα του υπό το αθώο, ευάλω¬το βλέμμα του μικρού τους αγοριού. Μια γυναίκα ψάχνει απεγνωσμένα τον Θεό σε τόπους λατρείας διαφορετικών θρησκειών, ενώ κάποια άλλη κερνάει μια εξάδα μπίρες την παρέα των πιτσιρικάδων που βλέπει έξω από το σπίτι της, νοσταλγώντας τη χαμένη ανεμελιά της δικής της νεότητας.

Η ενδοοικογενειακή βία, οι εργασιακές σχέσεις, η οπαδική τρέλα, η μοναξιά, ο ατομικισμός, η αποξένωση εντός του αστικού τοπίου είναι μερικές από τις θεματικές αυτής της συλλογής διηγημάτων – χαίνουσες πληγές της ζωής στις μεγαλουπόλεις.

Ένα μικρό δείγμα γραφής. Μία υποϊστορία από το διήγημα "Από ψηλά" που ανοίγει το βιβλίο

«Τι είναι αυτά; Όλο το βράδυ μόνο τόσα μάζεψες; Τι σκατά έκανες μωρή γαμημένη τόσες ώρες;»

Κάθε βράδυ συνέβαινε το ίδιο. Εκείνη έπρεπε να στέκεται για ώρες όρθια στην Καποδιστρίου με κρύα και ζέστες, μπας και ψαρέψει κανένα λιγούρι να την γαμήσει και να δώσει τα λεφτά στο καθίκι.

«Με ακούς που σου μιλάω μωρή; Μην ξαναδώ τόσα λίγα λεφτά άλλη φορά!»

«Τι θες να κάνω ρε; Αφού δεν περνάει κόσμος με τόσο κρύο!»

«Ρε; Μου είπες ρε μωρή καριόλα;», της φώναξε και της άστραψε ένα χαστούκι το οποίο την σώριασε κάτω.

Ένιωσε για ακόμα μια φορά το αίμα να βράζει στο κεφάλι της. Σκεφτόταν πολύ καιρό την αυτοκτονία. Ήταν καλύτερα από το να την γαμάει ο κάθε ανώμαλος και μετά αυτός ο γαμιόλης να της παίρνει όσα λεφτά μάζεψε. Κανένας σεβασμός, πουθενά και από κανέναν.

«Όχι όμως ρε πούστη. Δε θα ψοφήσω εξαιτίας σου», ψιθύρισε και έβγαλε τον σουγιά που είχε μέσα στην τσάντα της για προστασία. Σηκώθηκε απότομα και αστραπιαία και κάρφωσε την λάμα του σουγιά μέσα στο μάτι του νταβατζή της.

Τα ουρλιαχτά και ο πόνος του, τής ακούγονταν σαν θεία μουσική. Ένιωθε γαλήνη να αναβλύζει από μέσα της. Έπρεπε να το είχε κάνει νωρίτερα.

Χαμογέλασε στο γεμάτο αίματα κεφάλι του και βγήκε στην Πατησίων. Πρώτη φορά της φαινόταν τόσο όμορφη. Τέτοια ώρα δεν υπήρχε κανείς να τριγυρνά, σε λίγο θα ξημέρωνε άλλωστε.

Όταν αισθάνεσαι ελεύθερος είναι όμορφη αυτή η πόλη τελικά.

Και λίγα λόγια από τον εκδότη Νίκο Βεργέτη

Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας είναι ένας 27χρονος που γράφει σαν 27χρονος, κάτι που για εμάς αποτελεί τεράστια πρόκληση, μιας και ένας απ' τους λόγους που υπάρχει ο εκδοτικός είναι για να αναζητά μανιωδώς και να προτείνει την λογοτεχνία του τώρα. Οι ιστορίες του βιβλίου χώνονται μέσα στους σκοτεινούς αθηναϊκούς δρόμους και διεκδικούν την αξιοπρέπεια μιας γενιάς που κάποιοι την θεωρούν χαμένη.

Την επιμέλεια έχει κάνει η Λένια Μαζαράκη και το εξώφυλλο σχεδίασε η Τόνια Λέντζου.

Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από τις Εκδόσεις Κυψέλη, από κεντρικά, και όχι μόνο, βιβλιοπωλεία και φυσικά με μήνυμα στο Inbox του Merlin’s Music Box.