In memoriam: Leslie West (Leslie Weinstein, 22 Οκτωβρίου 1945 – 22 Δεκεμβρίου 2020)

Ο Leslie West, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της αμερικανικής μουσικής, πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου 2021 σε ηλικία 75 ετών στο σπίτι του, στη Ντεϊτόνα Μπιτς της Φλόριντα. Ο Leslie Weinstein γεννήθηκε το 1945 στη Νέα Υόρκη από γονείς εβραϊκής καταγωγής και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή ως μέλος των Vagrants. Λίγα χρόνια αργότερα, μαζί με τον μπασίστα Felix Pappalard, τον ντράμερ Corky Laing και τον Steve Knight στα πλήκτρα, δημιούργησε τους Mountain, ένα συγκρότημα που πρωτοστάτησε στο είδος που αργότερα θα γινόταν γνωστό ως Heavy Metal.

Χάρη σε επιτυχίες των Mountain όπως το "Mississippi Queen", το "Theme From An Imaginary Western" και άλλα τραγούδια, η φωνή του και ο προσωπικός ήχος της κιθάρας του (ο West έκανε δημοφιλή την Gibson Les Paul Jr) χαράχτηκαν ανεξίτηλα στην ιστορία της rock, αλλά και των λευκών blues, δημιουργώντας έναν ακόμα θρύλο. Τον Αύγουστο του 1969 και όντας ακόμα στα σπάργανα, οι Mountain εμφανίστηκαν στο ιστορικό φεστιβάλ του Woοdstock.

Το πρώτο άλμπουμ των Mountain είχε τίτλο Climbing! και κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1970 με το κλασικό πλέον "Mississippi Queen" να φτάνει στο Νο 21 των αμερικανικών charts. Ακολούθησε ένα ακόμα LP, το Nantucket Sleighride, στις αρχές της επόμενης χρονιάς και το συγκρότημα διαλύθηκε στις αρχές του 1972 αφήνοντας ως κύκνειο άσμα το Flowers of Evil, ένα άλμπουμ με νέα κομμάτια στην πρώτη πλευρά, ενώ η δεύτερη είχε ηχογραφηθεί ζωντανά στη διάρκεια μιας συναυλίας των Mountain στο Fillmore East της Νέας Υόρκης. Το 1973 οι  West, Laing και Papalardi επανέλαβαν την προσπάθεια με δεύτερο κιθαρίστα τον David Perry, αλλά διέκοψαν πάλι έπειτα από το άλμπουμ Avalanche, ενώ οι δυο πρώτοι συνέχισαν να χρησιμοποιούν το όνομα και να εμφανίζονται κατά καιρούς ηχογραφώντας και παίζοντας με διάφορους μουσικούς. 

Στα τέλη της δεκαετίας του '70, ο West ήταν ήδη εθισμένος στην ηρωίνη, την κοκαΐνη και τη μορφίνη. Κατάφερε να απεξαρτηθεί στα μέσα της δεκαετίας του '90, μόνο και μόνο για να διαγνωστεί με διαβήτη εξαιτίας υπερβολικού πάχους, ενώ έδωσε μάχη και με μια μορφή καρκίνου. Κυκλοφόρησε αρκετές ενδιαφέρουσες σόλο δουλειές με βάση το blues-rock, με τελευταία το άλμπουμ Souncheck του 2015. Στις 20 Δεκεμβρίου 2020 ο West υπέστη καρδιακή προσβολή και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να πεθάνει δυο μέρες αργότερα χωρίς να ανακτήσει τις αισθήσεις του, σε ηλικία 75 χρονών.