20 Φεβρουαρίου 1959: Η μέρα που ο Jimi Hendrix απολύθηκε στη μέση του σετ...

Στις αρχές του 1959, ο δεκαεξάχρονος Jimi Hendrix ζούσε με την οικογένειά του σε μια φτωχική συνοικία του Σιάτλ και έκανε τα πρώτα του βήματα σαν κιθαρίστας παίζοντας με τους φίλους του άλλοτε σε σπίτια, άλλοτε σε γκαράζ και, σπανίως, στο κέντρο νεότητας της περιοχής. Ο Butch, όπως ήταν το παρατσούκλι του, δεν ήταν ο καλύτερος κιθαρίστας ούτε ο δημοφιλέστερος της παρέας. Ήταν ένας συνεσταλμένος κaι ευγενικός έφηβος που τα μεγαλύτερα παιδιά  τον κορόιδευαν. Εκείνος όμως είχε όμως μεγαλεπήβολα σχέδια.

Κάποια στιγμή, του έγινε πρόταση να παίξει κιθάρα σε ένα χορό που διοργάνωναν οι μεγαλύτεροι συμμαθητές του στο υπόγειο του Temple De Hirsch Sinai (της μεγαλύτερης συναγωγής στο Σιάτλ). Στην ουσία, η εμφάνιση αυτή θα ήταν και οι εξετάσεις που θα έδινε για να γίνει επίσημο μέλος του συγκροτήματος.

Πριν αρχίσει η συναυλία, ο Jimi ήταν υπερβολικά αγχωμένος. Τη συναυλία την είχαν ανοίξει άλλα τοπικά συγκροτήματα που έπαιζαν δημοφιλή χορευτικά χιτάκια της εποχής και ο κόσμος είχε ζεσταθεί. Όταν ήρθε η σειρά του Hendrix και της παρέας του, αποδείχτηκε ότι το άγχος τελικά τον είχε ευνοήσει, αφού ξεκίνησε να παίζει με εκείνη τη λύσσα που αργότερα θα τον έκανε διάσημο. Το κοινό όμως ήθελε να χορέψει και επειδή δεν μπορούσε καθόταν κοιτάζοντάς τον αποσβολωμένο να πέφτει στα γόνατα, να βγάζει έξω τη γλώσσα του, να κουνάει τα χέρια του πέρα δώθε, παίζοντας ταυτόχρονα καταιγιστικά κακή κιθάρα. Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος τον έδιωξαν κακήν κακώς στο διάλειμμα.

Ντροπιασμένος, αλλά κυρίως απορημένος, ο νεαρός Jimi είχε καθίσει για πολλές ώρες σε ένα σοκάκι πίσω από τη συναγωγή προσπαθώντας να καταλάβει γιατί δεν είχε αρέσει η “εξαιρετική” του παράσταση.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που απολύθηκε ο Jimi Hendrix, όχι όμως και η τελευταία, αφού μερικά χρόνια αργότερα τόσο ο Ike Turner όσο και ο Little Richard τον απέλυσαν από τις μπάντες τους. Ο μεν πρώτος εξαιτίας της συμπεριφοράς του Hendrix πάνω στη σκηνή, ο δε δεύτερος για τη συμπεριφορά του κάτω από αυτήν...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

O Jimi Hendrix στο Woodstock: Μία επισφαλής στροφή σε μια ένδοξη στιγμή...

Σύντομες ιστορίες: Ο Macca, o Jimi και οι Jefferson...

O Μick για τον Jimi...

Παρακολουθήστε το πρώτο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τον Jimi Hendrix και προβλήθηκε το 1973, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Αμερικανού κιθαρίστα...

 


image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.