Merlin's Κουίζ: Γιατί βάφτισε «Lucille» την κιθάρα του ο μέγας B.B. King;

Υπάρχουν μερικές κιθάρες που θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της μουσικής, όπως η Blackie του Eric Clapton, η Micawber του Keith Richards, η Frankenstrat του μακαρίτη Eddie Van Halen και η Red Special του Brian May - και όλες είναι εξίσου εμβληματικές όσο και οι rock star που τις κρεμούν από τον ώμο τους. Ωστόσο, η ιστορία της «Lucille», της περίφημης μαύρης Gibson του B.B. King είναι μακράν η πιο διάσημη. Γιατί όμως ο μέγας μπλουζίστας τη βάφτισε έτσι;

 Η «φωνή» της Lucille ακούγεται σε κλασικές επιτυχίες όπως το «The Thrill is Gone» και ο ήχος της έχει εμπνεύσει και επηρεάσει αμέτρητους κιθαρίστες. Όπως είχε πει ο King, «Τη στιγμή που σταματάω να τραγουδάω με το στόμα, τραγουδάω παίζοντας τη Lucille». Ωστόσο, μη φανταστείτε ότι η Lucille είναι μια και μοναδική, όπως συνήθως συμβαίνει με άλλες διάσημες κιθάρες, επειδή αυτό ήταν το όνομα που εν γένει έδινε στις κιθάρες του ο King.

Πώς όμως κατέληξε σε αυτό το όνομα; Καλύτερα να το μάθουμε την ιστορία όπως την αφηγήθηκε ο ίδιος ο μουσικός.

«Πρέπει να ήμουν γύρω στα είκοσι. Έπαιζα σε ένα κλαμπ στο Τουίστ του Άρκανσο. Έκανε το κρύο της αρκούδας εκεί πέρα, κι έτσι συνήθως στη μέση της αίθουσας τοποθετούσαν κάτι που έμοιαζε με σκουπιδοτενεκέ και αφού τον γέμιζαν ως τη μέση με κηροζίνη, άναβαν το καύσιμο και έτσι ζεσταινόμασταν. Ένα βράδυ όμως ξέσπασε καβγάς μεταξύ των θαμώνων. Η κηροζίνη καιγόταν ήδη κι όταν κάποιος αναποδογύρισε τον τενεκέ πάνω στη φασαρία, το υγρό χύθηκε σαν ένα ποτάμι φωτιάς. Όλοι έτρεξαν πανικόβλητοι προς την έξοδο, μαζί τους κι εγώ. Μόλις όμως βρέθηκα έξω, τότε συνειδητοποίησα ότι είχα αφήσει την κιθάρα μου μέσα και έτρεξα να τη σώσω. Το κτίριο ήταν ξύλινο και καιγόταν τόσο γρήγορα που τη στιγμή που έπαιρνα την κιθάρα μου άρχισε να καταρρέει γύρω μου. Το επόμενο πρωί με πληροφόρησαν ότι δυο άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και ότι εκείνος ο καβγάς ήταν μεταξύ δυο ανδρών που τσακώνονταν για μια γυναίκα. Δεν γνώρισα ποτέ μου την κυρία, αλλά έμαθα ότι την έλεγαν Lucille. Έτσι ονόμασα την κιθάρα μου Lucille για να μου θυμίζει να μην ξανακάνω τέτοιο πράγμα. Κόντεψα να χάσω τη ζωή μου για να σώσω την κιθάρα...»

 Η αρχική Lucille του B.B. King ήταν μια Gibson L-30 Αrchtop. Με τα χρόνια, ο B.B. King συγκέντρωσε κι άλλα μοντέλα και τα αγαπούσε όλα. Μάλιστα, έγραψε και ένα δεκάλεπτο τραγούδι με τίτλο «Lucille» που έγινε από τα γνωστότερα και πιο αγαπημένα κομμάτια του.

Η εν λόγω Lucille...

 Διαβάστε σχετικά:

Γιατί ο Maurice Joseph Micklewhite λέγεται Michael Caine

Γιατί ο John Anthony Genzale Jr. λεγόταν Johnny Thunders?