Οι φωτογραφίες των Beatles για το εξώφυλλο και τη προώθηση του άλμπουμ Yesterday and Today

Στις 25 Μαρτίου 1966, οι Beatles μπήκαν στο στούντιο του φημισμένου Λονδρέζου φωτογράφου Bob Whitaker για μία σειρά διαφημιστικών φωτογραφιών αλλά και για να χρησιμοποιήσουν κάποιες από αυτές στο άλμπουμ Yesterday and Today που επρόκειτο να κυκλοφορήσει στην αμερικανική αγορά τον προσεχή Ιούνιο. Εκείνα τα χρόνια ήταν συχνό το φαινόμενο για τα συγκροτήματα να κυκλοφορούν διαφορετικούς δίσκους στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο Bob Whitaker ήθελε να ξεφύγει από τα καθιερωμένα και η φωτογράφιση είχε ένα πιο παιχνιδιάρικο και σουρεαλιστικό χαρακτήρα. Σε μία από τις φωτογραφίες, οι Beatles πόζαραν με άσπρες ρόμπες κρατώντας διαμελισμένες κούκλες και ματωμένα κρέατα.

Αυτή ήταν η φωτογραφία που τελικά επέλεξε το συγκρότημα για το εξώφυλλο του άλμπουμ. Σύμφωνα με τον Paul McCartney, παρέπεμπε στις σφαγές που γίνονταν στο Βιετνάμ, ενώ ο John Lennon υποστήριξε ότι έσπαγε τη σοβαροφάνεια των μέχρι τότε «καθώς πρέπει» φωτογραφιών. Αντίθετα, ο Ringo και o George Harrison είπαν ότι ήταν ένα παιχνίδι της στιγμής και ότι δεν είχαν καλοσκεφτεί. Σύμφωνα με άλλους, ήταν μία διαμαρτυρία των Beatles απέναντι στην αμερικανική δισκογραφική Capitol Records που κατακρεουργούσε τη δουλειά τους κυκλοφορώντας δίσκους με κομμάτια από διαφορετικές δουλειές και διαφορετικές περιόδους, τα οποία ουσιαστικά ήταν ασύνδετα μεταξύ τους.

Όποιος και αν ήταν ο πραγματικός λόγος, η ουσία είναι ότι κατόπιν επιμονής των Beatles και παρά τις αντιρρήσεις της Capitol Records, ετοιμάστηκαν 750.000 αντίτυπα, από τα οποία 60.000 στάλθηκαν σε δημοσιογράφους και ραδιοφωνικούς παραγωγούς λίγες μέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του Yesterday and Today.

Η εικόνα ήταν σοκαριστική, για τα δεδομένα της εποχής και οι κατά κανόνα συντηρητικοί Αμερικανοί δημοσιογράφοι και παραγωγοί αντέδρασαν και αρνήθηκαν να προωθήσουν τον δίσκο. Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση των δισκοπωλείων που αρνήθηκαν να τον τοποθετήσουν στις βιτρίνες και στα ράφια των καταστημάτων τους.

Για να προλάβουν το επικείμενο φιάσκο και την οικονομική καταστροφή, τα στελέχη της Capitol τύπωσαν μία άλλη, αυτή τη φορά «κόσμια», φωτογραφία και κάλυψαν με αυτή το αυθεντικό εξώφυλλο σε όλες τις κόπιες που είχαν τυπώσει. Παράλληλα, με επιστολή τους, ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους και τους παραγωγούς που είχαν στα χέρια τους τον δίσκο, ότι σε λίγες ημέρες θα παραλάμβαναν νέα κόπια με διαφορετικό εξώφυλλο.

 

 

Φωτογραφίες του Bob Whitaker από τις 25 Μαρτίου 1966

 

 

 

 

 

Από τη φωτογράφιση για το νέο εξώφυλλο στα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου 1966 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

John Lennon: «Οι Beatles είναι πιο δημοφιλείς από τον Χριστό»...

Ο Stanley Kubrick, οι Beatles και ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών...

Όταν οι Beatles έδωσαν τη τελευταία τους συναυλία σε μία ταράτσα

Revolution: Ίσως το πιο αντιφατικό τραγούδι των Beatles

HISTORY LESSONS: "I Wanna Be Your Man". Οι Beatles και οι Stones σε ένα τραγούδι..

JOHN WIΝSTON LENNON (9 Οκτωβρίου 1940 – 8 Δεκεμβρίου 1980)

John Lennon: "Ανέκαθεν με ενδιέφερε η πολιτική και ήμουν εναντίον του κατεστημένου..."

27 Αυγούστου 1965: Όταν οι Μπιτλς συνάντησαν τον Έλβις...

Ο Τζον Λένον σε καραντίνα: ένα γράμμα από την Αβάνα...

Παρακολουθείστε το ντοκιμαντέρ του Tom O'Dell "How The Beatles Changed The World" για το πώς τα θρυλικά Σκαθάρια επηρέασαν τη μουσική, την τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα


image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.