Όταν ο Jimi Hendrix άρχισε να καίει τις κιθάρες του.

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τον Jimi Hendrix σαν έναν καταπληκτικό (αν όχι τον καταπληκτικότερο) κιθαρίστα που, μεταξύ άλλων, έκαιγε κιθάρες πάνω στη σκηνή. Η αλήθεια είναι ότι αυτό το έκανε μόνο δυο φορές.

Η πρώτη φορά, ήταν στις 31 Μαρτίου 1967, στο Finsbury Park Astoria, το σημερινό Rainbow Theatre του Λονδίνου, όταν ο Jimi και οι Experience εμφανίστηκαν μαζί με τους Walker Brothers, τον Cat Stevens και τον Engelbert Humperdinck.

Οι Jimi Hendrix, Cat Stevens, Gary Lee (Walker Brothers) & Engelbert Humperdinck στα παρασκήνια του Astoria backstage

Η ιδέα ήταν του μουσικοκριτικού Keith Altham ο οποίος, πριν ξεκινήσει η συναυλία, καθόταν μαζί με τον Jimi και τον Chas Chandler, τον πρώην μπασίστα των Animals και μάνατζερ του Hendrix, στα παρασκήνια συζητώντας περί ανέμων και υδάτων. Κάποια στιγμή η κουβέντα πήγε σε ένα ατύχημα που είχε ο Hendrix παλαιότερα όταν είχε σπάσει κατά λάθος την κιθάρα του και το παρομοίωσαν με τις κιθάρες που κομμάτιαζε ο Pete Townsend των Who πάνω στη σκηνή. Λίγο αργότερα, ενώ συζητούσαν για το setlist της βραδιάς που θα έκλεινε με το νέο κομμάτι του Hendrix «Fire», ο Altham τους πρότεινε την ιδέα να κλείσει ο Hendrix τη συναυλία καίγοντας την Fender Stratocaster του.

 

Η ιδέα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και αμέσως έστειλαν τον Tony Garland, τον υπεύθυνο τύπου της μπάντας, να φέρει ζιπόλαδο (για την ακρίβεια Ronson) και σπίρτα, που τα ακούμπησαν δίπλα στους ενισχυτές. Όπως είχαν προγραμματίσει, κάπου στα μέσα του «Fire» ο Hendrix έλουσε τη κιθάρα του με το υγρό και έπειτα από κάμποσες προσπάθειες της έβαλε φωτιά μπροστά σε ένα κοινό που παραληρούσε.

Οι φλόγες πετάχτηκαν περίπου ενάμισι μέτρο ψηλά και ο Hendrix, που δεν είχε προλάβει να απομακρυνθεί, έκαψε τα χέρια του. Όμως ήταν τέτοιος ο παροξυσμός που βίωνε, ώστε δεν κατάλαβε τίποτα και συνέχισε να παίζει το κομμάτι με άλλη κιθάρα.

Μετά το τέλος της συναυλίας, βέβαια, χρειάστηκε να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο.

Ο Keith Altham έγραψε αργότερα: «Ήταν μια παράξενη κατάσταση, επειδή του πήρε λίγη ώρα για να το κάνει. Έπρεπε να πάει πίσω από τους ενισχυτές και να πεταχτεί στη σκηνή με ένα κουτί σπίρτα. Τελικά, το έκανε και ξεκίνησε αρκετά εντυπωσιακά. Ο τύπος της ασφαλείας τρελάθηκε και προσπάθησε να ορμήσει στη σκηνή με έναν πυροσβεστήρα, αλλά το μόνο που κατάφερε να ψεκάσει το συγκρότημα. Όταν επιστρέψαμε στα παρασκήνια έγινε της τρελής. Ο τύπος από την ασφάλεια φώναζε ότι ο Hendrix δεν θα ξαναδούλευε ποτέ σε κανένα από αυτά τα θέατρα. Πώς είχε τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο; Θα μπορούσε κάψει το μέρος».

H Stratocaster του Hendrix με εμφανή τα σημάδια της φωτι΄ς

Η καμένη κιθάρα διασώθηκε από τα μέλη της συνοδείας του συγκροτήματος που την έδωσαν στον Garland και εκείνος με τη σειρά του την έδωσε στον μπασίστα των Jimi Hendrix Experience, Noel Redding. Ο Redding την κράτησε μέχρι το 2007, όταν την επέστρεψε στον Garland. Η κιθάρα έμεινε στο γκαράζ του πατρικού του Garland στην αγγλική πόλη Χόουβ και την επόμενη χρονιά, δημοπρατήθηκε από τον οίκο Fame Bureau αποφέροντας περισσότερα από 560.000 δολάρια.

Η δεύτερη και τελευταία φορά που ο Hendrix έκανε κάτι τέτοιο πάνω στη σκηνή, ήταν στις 18 Ιουνίου της ίδιας χρονιάς, στο Monterey Pop Festival.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

20 Φεβρουαρίου 1959: Η μέρα που ο Jimi Hendrix απολύθηκε στη μέση του σετ...

O Jimi Hendrix στο Woodstock: Μία επισφαλής στροφή σε μια ένδοξη στιγμή...

Σύντομες ιστορίες: Ο Macca, o Jimi και οι Jefferson...

O Μick για τον Jimi...

Παρακολουθήστε το πρώτο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για τον Jimi Hendrix και προβλήθηκε το 1973, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Αμερικανού κιθαρίστα...


image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.