Marvin Gaye: Με τον μαγευτικό ήχο και τη θεσπέσια τέχνη του, ο Marvin Gaye έδιωξε μακριά τους δαίμονες εκατομμυρίων...

Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

«Με τον μαγευτικό ήχο και τη θεσπέσια τέχνη του, ο Marvin Gaye έδιωξε μακριά τους δαίμονες εκατομμυρίων...» (Μichael Eric Dyson) 

Ο Marvin Gaye ήταν ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές και συνθέτες του 20ού αιώνα, γνωστός για τον εξέχοντα ρόλο του στην δισκογραφική εταιρεία Motown. Μεγάλωσε στην Ουάσιγκτον, DC. Πατέρας του ήταν ο Marvin Gay ο Πρεσβύτερος, που ήταν πάστορας, και μητέρα του η δασκάλα Alberta Gay. Ο Marvin ανακάλυψε για πρώτη φορά το μουσικό ταλέντο και το πάθος του τραγουδώντας στην εκκλησία του πατέρα του. Ξεκινώντας επαγγελματικά την καριέρα του, δεχόταν συχνά ειρωνικά σχόλια για το επώνυμό του, «Gay», οπότε πρόσθεσε ένα «e» στο τέλος του, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον πατέρα του, με τον οποίο ούτως ή άλλως είχε μια τοξική σχέση σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση, ο μικρός Marvin υπέφερε τα πάνδεινα, ακόμα και μαστιγώματα, από τον βάναυσο πατέρα του, και όπως έλεγε ο ίδιος, όταν έφτασε δώδεκα χρονών δεν υπήρχε σημείο στο κορμί του χωρίς μελανιές και πληγές. Έτσι στράφηκε επαγγελματικά στη μουσική ως μέσον διαφυγής, δηλώνοντας αργότερα ότι αν δεν ήταν η μητέρα του σίγουρα θα είχε αυτοκτονήσει. Σε πείσμα του πατέρα του, ο Marvin μετακόμισε στο Ντιτρόιτ, όπου τον πρόσεξε το αφεντικό της Motown, ο σπουδαίος παραγωγός Berry Gordy, ο οποίος μάλιστα τον πάντρεψε με την κόρη του. Σύντομα o Gaye άρχισε να γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στη μουσική βιομηχανία (με αποκορύφωμα το πολιτικό «What's Going On»), συνθέτοντας και ερμηνεύοντας πολλά τραγούδια, αρκετά από τα οποία θεωρούνται πραγματικά διαμάντια της μαύρης μουσικής, ενώ άσκησε σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση του στυλ της Motown, συμβάλλοντας στην επιτυχία και άλλων καλλιτεχνών.

O Marvin Gaye υπήρξε ένας από τους πιο συνεπείς, πολυτάλαντους και αινιγματικούς καλλιτέχνες της Motown, με μια καριέρα που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της εκλεπτυσμένης ωρίμανσης της μαύρης μουσικής από την pop στους κοινωνικοπολιτικούς σχολιασμούς, αλλά και στον αισθησιασμό. Χάρη στη μελωδική φωνή ενός τενόρου με έκταση τριών οκτάβων, o Gaye υπήρξε από τους πιο προικισμένους συνθέτες και τραγουδιστές της γενιάς του.

 

 

H πρώτη του επιτυχία με την Motown ήταν το  “Stubborn Kind of Fellow,” που κυκλοφόρησε το 1961 για να ακολουθήσει μια σειρά από επιτυχίες (“Hitchhike,” “Can I Get a Witness”, “How Sweet It Is (To Be Loved By You)”) Αργότερα συνεργάστηκε με την Kim Weston (“It Takes Two”) με την Diana Ross (στο άλμπουμ Diana & Marvin) και, το σημαντικότερο, με την Tammi Terrell με την οποία έκανε πολλές επιτυχίες (“Ain’t No Mountain High Enough,” “Your Precious Love,” “Ain’t Nothing Like The Real Thing,”). Το “I Heard It Through The Grapevine” (1968) πούλησε τέσσερα εκατομμύρια αντίτυπα και ήταν το top-seller της Motown μέχρι εκείνη την εποχή.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70, ο Gaye επανέλαβε την καριέρα του, αρχίζοντας το 1971 με το άλμπουμ What's Going On, έναν, σύμφωνα με το Rolling Stone, από τους σημαντικότερους δίσκους που βγήκαν ποτέ από τη soul μουσική και τον ερμήνευσε μια από τις καλύτερες φωνές της... για να ακολουθήσει η ηχογράφηση και η παραγωγή άλλων δυο αριστουργημάτων, του Let's Get It On (1973) και του I Want You (1976).

Ο Gaye εμπνεύστηκε επίσης από το Κίνημα των Μαύρων Πανθήρων και υποστήριξε τις προσπάθειές τους για τη διανομή δωρεάν γευμάτων στον φτωχότερο μαύρο πληθυσμό. Ωστόσο, διαφωνούσε με τις βίαιες τακτικές των Πανθήρων για την αντιμετώπιση της καταστολής, καθώς  σε πολλά από τα πολιτικά τραγούδια του καταφέρεται εναντίον της βίας.

 Την 1η Απριλίου 1984, ο Marvin πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον πατέρα του στο σπίτι τους στο Λος Άντζελες. Την ημέρα της δολοφονίας, ο Marvin και ο Πρεσβύτερος καβγάδιζαν για ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο που κάπου είχε παραπέσει. Κάποια στιγμή η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει και η αδερφή του Marvin που ήταν παρούσα βγήκε από το σπίτι για να αποφύγει την ένταση. Τους μήνες πριν από το θάνατό του, η οικογένεια του Marvin είχε αναφέρει ότι ο Marvin υπέφερε από κατάθλιψη και από τάσεις αυτοκτονίας, μάλιστα μια φορά είχε προσπαθήσει να πεταχτεί έξω από ένα αυτοκίνητο που βρισκόταν εν κινήσει. Έπειτα από μια υποτιθέμενη δολοφονική απόπειρα, ο τραγουδιστής άρχισε να γίνεται όλο και πιο παρανοϊκός, κι έτσι τα Χριστούγεννα του 1983 χάρισε στον πατέρα του ένα περίστροφο για να τον προστατεύει από πιθανούς ληστές και δολοφόνους. Ο Μάρβιν δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το όπλο που είχε αγοράσει για να προστατεύσει την οικογένειά του θα κατέληγε να γίνει το εργαλείο του θανάτου του.

Ο Marvin και ο πατέρας του τσακώνονταν για ώρες σχετικά με το χαμένο έγγραφο όταν, σύμφωνα με τη μητέρα του που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, ο Marvin άρχισε να κλοτσάει βίαια τον πατέρα του. Εκείνη προσπάθησε να τους χωρίσει και πήρε τον γιο της στην κρεβατοκάμαρα για να τον ηρεμήσει. Τότε, ο πατέρας του πήρε το 38άρι περίστροφο που του είχε χαρίσει ο γιος του, μπήκε στο δωμάτιο και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ στο στήθος. Η σφαίρα έπληξε το δεξί του πνεύμονα, την καρδιά, το διάφραγμα, το συκώτι, το στομάχι και τον αριστερό νεφρό. Η πρώτη βολή ήταν θανατηφόρα, αλλά ο πατέρας του τον πλησίασε και τον πυροβόλησε άλλες δυο φορές σχεδόν εξ επαφής. Στο σπίτι ξέσπασε στο χάος, με τα μέλη της οικογένειας να φωνάζουν τρομοκρατημένα. Ο Gaye διακομίστηκε στο νοσοκομείο αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Εξέπνευσε την παραμονή των 45ων γενεθλίων του. 

Ο Marvin Gay ο Πρεσβύτερος συνελήφθη από τους αστυνομικούς καθισμένος στον καναπέ του σπιτιού και κρατώντας ακόμα το όπλο του φόνου. Λέγεται πως όταν τον ρώτησαν γιατί το έκανε, εκείνος απάντησε ξερά, «Ας πούμε ότι δεν τον γούσταρα...» Πάντως, σε συνέντευξή του αργότερα μέσα από το κελί της φυλακής, δήλωσε ότι δεν ήξερε πως το όπλο ήταν γεμάτο και ότι εκείνη τη μέρα η κοκαΐνη είχε κάνει τον γιο του θηρίο ανήμερο με αποτέλεσμα τη μοιραία κατάληξη. Η ιατροδικαστική έρευνα ωστόσο δεν έδειξε ότι, ο ηλικιωμένος άνδρας είχε υποστεί κάποιον ξυλοδαρμό πριν πατήσει τη σκανδάλη.

Ο Marvin Gay ο Πρεσβύτερος, έπεσε στα μαλακά και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια με αναστολή, τα πέντε υπό επιτήρηση. Πέθανε το 1998 σε οίκο ευγηρίας στην Καλιφόρνια σε ηλικία 84 ετών.


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.