Party Dozen: Παραλογισμός και αυτοσχεδιασμός για σαξόφωνo και τύμπανα...

Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

"Κάνε ό,τι γουστάρεις αρκεί να μην είσαι μαλάκας". Αυτό είναι το motto των Party Dozen ενός σχετικά φρέσκου ντουέτου από το Σίδνεϊ. Η Kirsty Tickle (σαξόφωνο) και ο Jonathan Boulet (κρουστά και σάμπλερ) ένωσαν τις δυνάμεις τους το 2017 και κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη χώρα τους και, πλέον, και στο εξωτερικό, έχοντας στα σκαριά το τρίτο άλμπουμ τους που θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 2022 με τίτλο The Real Work. Ένα σαξόφωνο, ένα σετ από τύμπανα και ξέφρενοι αυτοσχεδιασμοί και πειραματισμοί φαίνεται πως αρκούν και περισσεύουν για τις εμπρηστικές εμφανίσεις των Party Dozen και για να περιοδεύουν με εκρηκτικά  ονόματα όπως οι Viagra Boys, οι LIARS και οι Tropical Fuck Storm κλέβοντας κάπου κάπου την παράσταση. 

Το τι ακριβώς είναι οι Party Dozen και ο ήχος τους εξαρτάται αποκλειστικά από τον ακροατή που του πασάρουν την μπάλα για να πάρει τη δύσκολη απόφαση ή να το αφήσει στους ανέμους: Jazz; Hardcore; No wave; Industrial; Kraut; Instrumental post-punk με σποραδικά φωνητικά; Διαλέγετε και παίρνετε εκτός αν προτιμάτε όλο το μείγμα. Μια DIY ακαλούπωτη παράσταση για δυο που έπεισε τον πολύ Nicholas Edward Cave να συμμετάσχει στα φωνητικά του πρόσφατου κομματιού των Party Dozen, "Macca the Mutt", λίγο αφότου η Kirtsy αποφασίσει να σταματήσει τις τσιρίδες της που συνήθως τις περνάει μέσα από την καμπάνα ενός σαξόφωνου το οποίο ταλαιπωρεί περνώντας το μέσα από μια σειρά πετάλια. 

Οι Party Dozen αρνούνται (τουλάχιστον μέχρι στιγμής) να διαπραγματευτούν την ανεξαρτησία τους γι' αυτό και γράφουν, ερμηνεύουν και ηχογραφούν τα πάντα μόνοι τους. Ήδη η λέσχη των επτάιντσων της Sub Pop έχει θέσει σε κυκλοφορία το επτάιντσο "Fat Hans Gone Mad"/"Dog Plan" ενώ το The Real Work θα κυκλοφορήσει από το label της νεοϋορκέζικης Temporary Residence Ltd. Σύμφωνα με το ντουέτο και από τα λίγα τραγούδιαπου έχουν διαρρεύσει, η τρίτη ολοκληρωμένη δουλειά του εξερευνά νέες κατευθύνσεις αλλά όπως είναι αναμενόμενο διαθέτει και κάποιες γνωστές πινελιές των Party Dozen. (Τα δυο προηγούμενα άλμπουμ τους, το ομώνυμο του 2017 και το Play for Party Dozen του 2020 είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή στο bandcamp).

Και μερικές επιπλέον πληροφορίες για χόρταση: Η  Kirsty άρχισε να ασχολείται με τη μουσική κάνοντας μαθήματα πιάνου και συνέχισε με κλαρινέτο πριν τις σπουδές της σε μουσική σχολή όπου αποφάσισε να αλλάξει όργανο όταν συνειδητοποίησε ότι το σαξόφωνο ήταν πιο ευέλικτο από το κλαρίνο. Πέρασε τα εφηβικά της χρόνια και τις αρχές της δεκαετίας του '20 παίζοντας πλήκτρα σε indie μπάντες προτού ο Jonathan την πείσει να συνδέσει το σαξόφωνο με μια σειρά πετάλια. Ο Jonathan άρχισε να παίζει τύμπανα στα δέκα του χρόνια για να εκτονώσει, όπως λέει, ένα αδιάγνωστο σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής. Η φιλοδοξία τους είναι να γίνουν η πιο γρήγορη, η πιο βαβουριάρικη και η πιο παλαβή μπάντα στη γύρα. Και το Motto των Party Dozen είναι, "Κάνε ό,τι γουστάρεις αρκεί να μην είσαι μαλάκας"...

Ο πρώτος πόλος έλξης για τη δημιουργία του σχήματος ήταν το Journey In Satchindananda της Alice Coltrane και ο συγκεκριμένος δίσκος υπήρξε το όχημα που ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό την ιδέα του αυτοσχεδιασμού στους Party Dozen. Τα δυο μέλη γράφουν τα τραγούδια τους τζαμάροντας στο στούντιο, ηχογραφούν το αποτέλεσμα τρεις φορές και επιλέγουν την καλύτερη εκτέλεση. Όπως λένε, ένα καλό τζαμάρισμα μπορεί να γεννήσει πολλές υπέροχες ιδέες.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Sleaford Mods: Ηλεκτρονικά μινιμαλιστικά punk-hop παραληρήματα για την εργατική τάξη…

Bob Vylan: «Eίμαστε μια βίαιη μπάντα σε μια βίαιη χώρα...»


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.