GypsiesOnParadise: «To μεγαλύτερο πλεονέκτημα και το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι είμαστε φίλοι...»

Αποκλειστική συνέντευξη στο Merlin's Music Box

Οι GypsiesOnParadise είναι μία παρέα τριών ανθρώπων από την Καρδίτσα που συγκρότησαν την μπάντα το 2016 για να εξερευνήσουν με λίγο αντισυμβατικό τρόπο την εμπειρία της μουσικής δημιουργίας. Η σύμπραξή τους ήταν απόρροια άλλων συγκροτημάτων στα οποία συμμετείχαν παίζοντας διασκευές από δεκατεσσάρων χρονών. Τα περισσότερα κομμάτια του πρώτου ομώνυμου άλμπουμ των GOP που κυκλοφόρησε το 2018 γράφτηκαν σε κοπάνες από περιττά μαθήματα. Το σχήμα πήρε την τελική μορφή του όταν τα μέλη άρχισαν να συγκεντρώνονται στον πέμπτο όροφο της πολυκατοικίας του κιθαρίστα με μία συρταριέρα (αντί καχόν), ένα μπάσο, ένα ούτι, ένα σαξόφωνο και ένα φθηνό πλήκτρο. Όταν πέρασαν ως φοιτητές στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να γίνουν το power trio που είναι τώρα καθώς αυτό ταίριαζε με τα ακούσματα που είχαν και έχουν μέχρι σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια σημαντική αναβίωση του progressive rock σε όλο τον κόσμο, ένα είδος που για πολύ καιρό είχε μείνει στο περιθώριο μετά τις ένδοξες μέρες της δεκαετίας του ’70 και πριν  τη λαίλαπα του punk. Που κατά τη γνώμη σας οφείλεται αυτό;

Λόγω της υπέρμετρης εμπορευματοποίησης της μουσικής και της ασυδοσίας σε πλήθος κυκλοφοριών, είναι λογική μία αντίδραση στη «συνηθισμένη φόρμα/δομή»' ενός κομματιού. Σαν αποτέλεσμα, οι σύγχρονοι μουσικοί καλούνται να πιέσουν τα όρια του τι εστί «μουσικό κομμάτι», χωρίς ταυτόχρονα να χάνουν την δυνατότητα να εντάξουν pop επιρροές όπου γίνεται. Αυτό είναι το progressive rock...

Ποια διαδικασία ακολουθήσατε για τη δημιουργία των τραγουδιών και την ηχογράφηση του Arturo’s Sableness, σε τι βαθμό αυτοσχεδιάσατε και ποια είναι η ιστορία πίσω από τον τίτλο του νέου σας δίσκου;

Οι συνθέσεις των κομματιών προέρχονται από τζαμαρίσματα (πάντα έτσι «γράφουμε») που έγιναν κυρίως το 2019, όταν ζούσαμε ακόμα σαν φοιτητές. Έως και την τελευταία μέρα των ηχογραφήσεων προσθέταμε ιδέες που μας φαινόντουσαν ενδιαφέρουσες ώστε να κάνουμε το άλμπουμ αρεστό τουλάχιστον σε εμάς. Η ηχογράφηση των οργάνων έγινε με τον συμβατικό τρόπο (ηχογραφήσαμε ξεχωριστά τα όργανα), αλλά ο χαρακτήρας του θεωρούμε ότι εκφράζεται μέσω της επιλογής των χώρων όπου έγινε η ηχογράφηση, της χροιάς των οργάνων καθώς και της ιδιαίτερης προσέγγισης στη μίξη που είχαμε την τύχη να αναλάβει ο μπασίστας μας. Η ιστορία του Arturo (και της Pelusa) μας έγινε γνωστή στη διάρκεια της μίξης κι έτσι λύθηκε ο γρίφος του τίτλου με έναν περίεργο τρόπο. Σε γενικές γραμμές, ο Arturo θεωρείται το πιο καταθλιπτικό ζώο που έζησε ποτέ για λόγους που αξίζει να διαβάσετε στο link που θα παραθέσουμε. Αυτό που κάναμε εμείς, ήταν να φανταστούμε πώς θα ήταν η κηδεία στην οποία έπρεπε να παραστεί και να την αποδώσουμε ηχητικά ταιριάζοντας ανάλογα τα κομμάτια μας. Το μήνυμα της ιστορίας του ποικίλει αναλόγως με το ποιος θα τη διαβάσει. Τη δική μας εξήγηση θα την βρείτε στο εσωτερικό του CD που θα έχει βγει όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές.

Γιατί τρίο και γιατί instrumental;

Έχετε συνεργαστεί ποτέ με τραγουδιστή; Τρεις είναι ο ελάχιστος αλλά και μέγιστος αριθμός ανθρώπων που μπορούν να δημιουργούν μουσική χωρίς να δολοφονήσουν ο ένας τον άλλον. Jokes aside, κάνουμε παρέα μεταξύ μας δέκα χρόνια και παίζουμε μουσική κυρίως σαν τρίο επειδή ό,τι έχουμε δημιουργήσει μουσικά μέχρι στιγμής είναι προϊόν της φιλίας μας.

Τι συνέβη στους GOP το μεσοδιάστημα ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο άλμπουμ. Πώς τη βγάλατε στην καραντίνα;

Κάναμε ένα τεράστιο διάλειμμα λόγω της καραντίνας που διέκοψε και την πρώτη μας προσπάθεια να οργανώσουμε μια σειρά από live σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού.

Πόσο δύσκολο είναι να παίζεις σήμερα progressive rock στη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα γενικότερα;

Τίποτα δεν είναι δύσκολο όταν υπάρχει θέληση. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε την πρώτη ελληνική μας περιοδεία. Η ανταπόκριση που έχουμε από τους συναυλιακούς χώρους με τους οποίους επικοινωνήσαμε είναι θετική, αλλά κανείς δεν διοργανώνει πλέον συναυλίες αποκλειστικά για χάρη της τέχνης, πόσο μάλλον όταν το εκάστοτε συγκρότημα παίζει ένα όχι και τόσο εμπορικό είδος.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή που θυμάστε μέχρι στιγμής στην αλληλεπίδρασή σας με το κοινό;

2019: Έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο μας live στη Θεσσαλονίκη και ο κόσμος φωνάζει «τσιφτετέλι» καλώντας μας να παίξουμε ξανά το '«Booty», ένα κομμάτι από τον πρώτο μας δίσκο.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της μπάντας και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημα.

Μεγαλύτερο πλεονέκτημα : είμαστε φίλοι.
Μεγαλύτερο μειονέκτημα : είμαστε φίλοι.

Έχοντας ήδη δυο άλμπουμ στα χέρια σας, ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον;

Εξαιρετικά απλές. Να παίξουμε όσο περισσότερο και όσο πιο μακριά γίνεται μπροστά σε κόσμο που εκφράζεται (ή και όχι) με τη μουσική μας. Όσο κοινότυπο και αν φαίνεται, είναι πραγματικά η πιο έντονη φιλοδοξία που έχουμε και σαν μπάντα αλλά και σαν άτομα.

Τα κατά τους GypsiesOnParadise πέντε σημαντικότερα progressive rock άλμπουμ όλων των εποχών;

1. In Absentia - Porcupine Tree
2. Dark Side of the Moon - Pink Floyd
3. Lateralus - Tool
4. Fragile - Yes
5. Black Water Park - Opeth

Αυτά είναι πέντε από τα πολλά άλμπουμ που μας έκαναν να πιέσουμε τα όρια του πώς αντιμετωπίζουμε τα όργανα μας.

Οι GypsiesOnParadise είναι οι: 

Drums : George Giotakos
Bass : Andronikos Troukis
Guitar : Ilias Palapelas

bancamp

instagram

facebook

spotify