• Merlin's Music Box

    Merlin's Music Box



    Το Merlin's Music Box ήταν, είναι και θα είναι ένα φανζίν που κυκλοφόρησε το πρώτο του τεύχος τον Οκτώβριο του 1989 και έκλεισε τον έντυπο κύκλο του το 1995, έπειτα από 26 τεύχη. Ενεργοποιήθηκε εκ νέου την άνοιξη του 2014, αυτή τη φορά ηλεκτρονικά, μέσω του facebook και της ιστοσελίδας του, με σκοπό την παρουσίαση μουσικών σχημάτων και καλλιτεχνών από το χώρο της rock (και όχι μόνον), τη διοργάνωση εκδηλώσεων και, κυρίως, την τέρψη των φίλων του.
  • 1
sponsors inExarchia Μετα δεύτερο Blues.gr - Keep The Blues Alive ΙΝΤΡΙΓΚΑ
  • Candy Darling: Μια τρανσέξουαλ, πρωτοπόρος για την εποχή της...

    Candy Darling: Μια τρανσέξουαλ, πρωτοπόρος για την εποχή της...

    Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

    "Ανέκαθεν πίστευα ότι οι κοινωνικά περιθωριοποιημένοι άνδρες είναι πολύ καλύτεροι εραστές επειδή είναι πιο ευαίσθητοι"

    Λίγο πριν πεθάνει, η 29χρονη Candy Darling άφησε το εξής σημείωμα για τους φίλους της: «Δυστυχώς, πριν ακόμα πεθάνω δεν μου έχει απομείνει καμία διάθεση για ζωή. Παρ’ όλους τους φίλους μου και με την καριέρα μου σε ανοδική πορεία αισθάνομαι πολύ άδεια για να συνεχίσω αυτή την εξωπραγματική ύπαρξη. Πολύ απλά, έχω σκυλοβαρεθεί τα πάντα. Θα μπορούσατε να πείτε ότι βαριέμαι του θανατά. Μπορεί να ακούγεται γελοίο, αλλά είναι αλήθεια…»

    Read More
  • Punch-Drunk Love: Όταν η αγάπη έρχεται σαν γροθιά στο στομάχι... (Αφιέρωμα στον Paul Thomas Anderson #5)

    Punch-Drunk Love: Όταν η αγάπη έρχεται σαν γροθιά στο στομάχι... (Αφιέρωμα στον Paul Thomas Anderson #5)

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    Μια ρομαντική ταινία που ψιθυρίζει: «Είσαι αρκετός»

    Ο Paul Thomas Anderson σκηνοθετεί μια από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών. Το Punch-Drunk Love (2002) είναι μια ιστορία για την αγάπη, την οργή και την ανάγκη να σε δει κάποιος ακριβώς όπως είσαι...

    Read More
  • Sparn Dame –

    Sparn Dame – "Lollygag": Όταν η μουσική επιλέγει να μην βιάζεται...

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    Σε μια εποχή που όλα τείνουν να συμπυκνώνονται, να καταναλώνονται και να ξεχνιούνται με την ίδια ταχύτητα, οι Sparn Dame επιχειρούν κάτι απλούστερο και, γι’ αυτό, πιο δύσκολο: να σταθούν. Να μην επιταχύνουν. Να παραμείνουν λίγο παραπάνω σε κάθε ιδέα, κάθε στίχο, κάθε ήχο. Ο τίτλος του δίσκου, Lollygag –μια αμερικανική λέξη για την τεμπελιά, το ρεμβασμό, το “χάσιμο χρόνου” - αποκτά εδώ μεταφυσικές διαστάσεις. Δεν είναι απλώς ένας τίτλος, αλλά ένα ψυχικό μανιφέστο. Ένα μανιφέστο που, όπως και το ποίημα του Μπάμπη Μουλακάκη στο οποίο βασίζεται, δεν φωνάζει “σταματήστε”, αλλά υπαινίσσεται: “Μήπως τρέχουμε προς λάθος κατεύθυνση;”

    Read More
  • Για άλλη μια χρονιά το Merlin's Music Box στηρίζει το 9ο Pulsar Festival GR που θα  πραγματοποιηθεί στις 8, 9, και 10 Αυγούστου στην υπέροχη Σαμοθράκη!

    Για άλλη μια χρονιά το Merlin's Music Box στηρίζει το 9ο Pulsar Festival GR που θα πραγματοποιηθεί στις 8, 9, και 10 Αυγούστου στην υπέροχη Σαμοθράκη!

    Σας καλωσορίζουμε στην 9η έκδοση του Pulsar Samothraki Art Festival! To μικρό μας μεγαλώνει και πάντα λατρεύει τους αναπάντεχους μουσικούς συνδυασμούς που, με τη σειρά τους, γεννούν γόνιμες συνεργασίες, συγκυρίες και φιλίες, πολύτιμες αποσκευές για το μέλλον όλων μας.

    Read More
  • Sam Brace & The Merciless Bronze: Αποκλειστική συνέντευξη...

    Sam Brace & The Merciless Bronze: Αποκλειστική συνέντευξη...

    Συνέντευξη: Χρήστος Κορναράκης

    Υπάρχουν δίσκοι που δεν γράφονται∙ ανασύρονται. Από ρωγμές και παύσεις, από θραύσματα μνήμης και σιωπές που αντηχούν δυνατότερα από λόγια. Το We Go High των Sam Brace & The Merciless Bronze είναι ένας τέτοιος δίσκος — τέσσερα τραγούδια γυμνά, συγκρατημένα, μα συναισθηματικά πληθωρικά, που μοιάζουν περισσότερο με εξομολογήσεις παρά με συνθέσεις. Μετά από μια δεκαετία και πέντε άλμπουμ με τους Skinny Lister, ο Sam Brace επιστρέφει σε κάτι πιο προσωπικό. Μαζί του, ο Adam Tarry, παλιός φίλος και συνοδοιπόρος στη δημιουργία. Οι δυο τους έφτιαξαν έναν κόσμο τραγουδιών που δεν υπακούει σε τάσεις, δεν κολακεύει το αυτί – απλώς λέει την αλήθεια, με τον δικό του τρόπο.

    Read More
  • To Spirit of Eden των Talk Talk: μια λειτουργία σε ελάσσονα κλίμακα

    To Spirit of Eden των Talk Talk: μια λειτουργία σε ελάσσονα κλίμακα

    Γράφει ο Μάριος Σοφοκλέους

    Κάποιοι δίσκοι ζητούν σιωπή. Ελάχιστοι τη γεννούν.
    Το Spirit of Eden δεν γράφτηκε για να ακουστεί• γράφτηκε για να σταθεί σιωπηλά απέναντι στο ανέκφραστο. Αν το A Love Supreme του Coltrane ήταν μια ωδή πίστης με όρους αφροαμερικανικού υπαρξισμού, το Spirit of Eden είναι μια λειτουργία σε ελάσσονα κλίμακα – μια επίκληση του Θεού ως απόσυρση, ως κενού χώρου, ως μιας παρουσίας καθαρής από κάθε επιθυμία. Δεν προσεύχεται, δεν εκλιπαρεί, δεν υμνεί. Στέκεται. Και σε μια εποχή αδιάκοπου θορύβου, αυτή η στάση είναι από μόνη της ριζοσπαστική.

    Read More
  • 28 Days Later:  ένα βαθιά πολιτικό, ατμοσφαιρικό και υπαρξιακό φιλμ, που ανανέωσε ριζικά το είδος του horror/survival κινηματογράφου...

    28 Days Later: ένα βαθιά πολιτικό, ατμοσφαιρικό και υπαρξιακό φιλμ, που ανανέωσε ριζικά το είδος του horror/survival κινηματογράφου...

    Γράφει η Αγνή Νικολακάκι

    Το 28 Μέρες Μετά (2002) δεν είναι απλώς μια ταινία με “ζόμπι”, άλλωστε η ίδια η λέξη ζόμπι δεν αναφέρεται ποτέ στην ταινία και αυτό γίνεται εσκεμμένα αφού ο Boyle ήθελε να αποστασιοποιηθεί από την παραδοσιακή έννοια των νεκροζώντανων. Είναι ένα βαθιά πολιτικό, ατμοσφαιρικό και υπαρξιακό φιλμ, που ανανέωσε ριζικά το είδος του horror/survival κινηματογράφου. Ο Danny Boyle δημιούργησε έναν τρομακτικό αλλά και ρεαλιστικό κόσμο, όχι μόνο για να μας σοκάρει, αλλά κυρίως για να μας κάνει να σκεφτούμε.

    Read More
  • Brian Wilson: Ο εσωστρεφής προφήτης της ποπ...

    Brian Wilson: Ο εσωστρεφής προφήτης της ποπ...

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    O Brian Douglas Wilson (20 Ιουνίου 1942 – 11 Ιουνίου 2025) ήταν κάτι περισσότερο από συνιδρυτής των Beach Boys· υπήρξε ο πρώτος πραγματικά συνειδητός «καλλιτέχνης-παραγωγός» στην ποπ· ένας μουσικός που έφτιαξε τη στούντιο του Πολυδύναμου ως όπλο δημιουργίας. Πατέρας του «California sound», η ψυχή της ποπ του 20ού αιώνα, έχτισε σύνθετα φωνητικά, αλλόκοτη μελαγχολία και μελόδραμα μέσα σε κάθε νότα – όχι μέσα από στίχους, αλλά από σιωπές.

    Read More
  • Το αμερικανικό προσκύνημα των Yardbirds...

    Το αμερικανικό προσκύνημα των Yardbirds...

    Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

    Οι Yardbirds (στη φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά: Paul Samwell-Smith, Chris Dreja, Jim McCarty, Keith Relf και Jeff Beck) εγκαινίασαν την πρώτη αμερικανική περιοδεία τους στα τέλη Αυγούστου 1965, με προειλημμένη απόφαση δυο προσκυνήματα σε «ιερούς τόπους»: το πρώτο στα στούντιο της Sun Records του Sam Phillips στο Μέμφις και το δεύτερο στα στούντιο της Chess Records των αδελφών Leonard και Phil Chess στο Σικάγο.
  • Magnolia: Όταν το σινεμά παύει να είναι τέχνη και γίνεται εξομολόγηση... (Αφιέρωμα στον P.T. Anderson #4)

    Magnolia: Όταν το σινεμά παύει να είναι τέχνη και γίνεται εξομολόγηση... (Αφιέρωμα στον P.T. Anderson #4)

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω: κάθε φορά που βλέπω το Magnolia, κάτι μέσα μου αλλάζει. Όχι επειδή καταλαβαίνω κάτι καινούργιο. Αλλά γιατί θυμάμαι κάτι ξεχασμένο. Έναν φόβο, μια συγγνώμη που δεν ειπώθηκε, έναν άνθρωπο που χάθηκε. Αυτό δεν είναι απλώς ταινία. Είναι μια ρωγμή. Μια κραυγή που έρχεται απ’ τα μέσα...

    Read More
  • Η τελευταία συναυλία των Allman Brothers Band...

    Η τελευταία συναυλία των Allman Brothers Band...

    Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

    Την Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014, στο Beacon Theatre της Νέας Υόρκης, οι Allman Brothers, μετρώντας απώλειες, αλλά ακμαίοι και θηριώδεις μουσικοί όπως ήταν πάντα, αποχαιρέτησαν το κοινό από τη σκηνή, έχοντας ολοκληρώσει την τελευταία τους συναυλία και αφού διένυσαν αμέτρητα χιλιόμετρα μιας 45χρονης γόνιμης και εντυπωσιακής πορείας.

    Read More
  • The BuzzDealers: Συχνότητες που λάμπουν στο σκοτάδι...

    The BuzzDealers: Συχνότητες που λάμπουν στο σκοτάδι...

    Συνέντευξη στον Χρήστο Κορναράκη

    Ανάμεσα σε garage ενέργεια και υπαρξιακή ψυχεδέλεια, οι BuzzDealers επιστρέφουν με έναν δίσκο-ακτινοβολία. Για την ανάγκη να φωτίσουμε, χωρίς να ακυρώνουμε το σκοτάδι μέσα και γύρω μας. Υπάρχουν άλμπουμ που σε ωθούν να δυναμώσεις την ένταση. Το Radiant Frequencies των BuzzDealers σε καλεί να την ισορροπήσεις. Όχι επειδή του λείπει η ενέργεια - το αντίθετο: είναι μια δουλειά πυκνή, με κιθάρες που ζωντανεύουν το garage και μια ρυθμική ραχοκοκαλιά που ξέρει να κρατάει το μέτρο όταν όλα μοιάζουν να εκρήγνυνται. Αλλά στο επίκεντρό του, υπάρχει μια πιο σπάνια επιδίωξη: η μετάδοση μιας άλλης συχνότητας. Όχι ηχητικής, μα υπαρξιακής.

    Read More
  • LUV: μια συνομιλία με τη Vana των Sugar For The Pill...

    LUV: μια συνομιλία με τη Vana των Sugar For The Pill...

    Συνέντευξη στον Χρήστο Κορναράκη

    Υπάρχουν δίσκοι που δεν γράφονται∙ προκύπτουν. Γεννιούνται από τη σιωπή ανάμεσα σε δύο βλέμματα, από μια φράση που δεν ειπώθηκε ποτέ, από εκείνη τη βαθιά μοναξιά που σε ακολουθεί όταν όλα γύρω σου δείχνουν "φυσιολογικά". Το  LUV των Sugar For The Pill  είναι ένας τέτοιος δίσκος. Δεν προσπαθεί να εξηγήσει τον πόνο - απλώς τον αφήνει να υπάρξει. Και μέσα απ’ αυτό, φτάνει στην κάθαρση. «Έγινε ένας τρόπος να ξορκίσουμε τα σκοτεινά συναισθήματα, να τα αποδεχτούμε και να τα αφήσουμε να φύγουν», μου λέει η Vana, όταν τη ρωτώ πώς γεννήθηκε το άλμπουμ. Δεν υπάρχει τίποτα "χαριτωμένο" στο LUV – ούτε δραματοποιημένο. Υπάρχει μόνο η ειλικρίνεια της στιγμής. «Γράψαμε για αυτά που μας πλήγωσαν. Δεν θέλαμε να είναι ομορφούλικα τα τραγούδια μας. Θέλαμε να είναι αληθινά».

    Read More
  • Η Hope Sandoval δεν είναι φτιαγμένη για τον θόρυβο και την ταχύτητα αυτού του κόσμου...

    Η Hope Sandoval δεν είναι φτιαγμένη για τον θόρυβο και την ταχύτητα αυτού του κόσμου...

    Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

    Η χαρακτηριστική φωνή της, αυτή η στοιχειωμένη αλλά μαγευτική φωνή της, έγινε ένα καθοριστικό στοιχείο στην εναλλακτική rock της δεκαετίας του '90 και σαν τραγουδίστρια των Mazzy Star αποτύπωσε τέλεια τη διάθεση της εποχής – ένα μείγμα μυστηρίου και συναισθηματικού βάθους...

    Read More
  • The BuzzDealers – «Radiant Frequencies» (Ανεξάρτητη κυκλοφορία, 2025)

    The BuzzDealers – «Radiant Frequencies» (Ανεξάρτητη κυκλοφορία, 2025)

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    Μια fuzz ανατομία της σύγχρονης ψυχής, με την αθηναϊκή σκόνη ακόμη κολλημένη στα ηχεία.

    Οι BuzzDealers είναι από εκείνες τις μπάντες που δεν χρειάζονται κραυγαλέες δηλώσεις για να δηλώσουν την παρουσία τους. Έχοντας εμφανιστεί στην αθηναϊκή σκηνή το 2015, με το ντεμπούτο Blooming να κυκλοφορεί λίγο πριν το πρώτο lockdown, κατάφεραν σταδιακά –μεθοδικά και επίμονα– να χτίσουν μια ταυτότητα πιστή στις fuzz-αριστές ρίζες του garage rock, μπολιασμένη όμως με έναν συναισθηματικό υπόκωφο ηλεκτρισμό που δεν απευθύνεται απλώς στο ένστικτο αλλά και στην εμπειρία.

    Read More
  • Σκιές Να Παίζουν Κουτσό Στις Στάχτες...

    Σκιές Να Παίζουν Κουτσό Στις Στάχτες...

    Γράφει ο Γιώργος Τσέκας

    Στη μικρή πόλη Σρέμσκι Κάρλοβτσι, αν συμφωνήσουμε πως η πόλη Σρέμσκι Κάρλοβτσι υπήρξε ποτέ, έστω μόνο ως μια φωτογραφία που ξέχασε να ξεθωριάσει, σφηνωμένη στις όχθες ενός ποταμού που άλλοτε θα μπορούσε να είναι ο Δούναβης κι άλλοτε απλώς ένα ρυάκι που διασχίζει τα όνειρα των κατοίκων της, κάθε χρόνο ή κάθε αιώνα, ανάλογα με το πώς μετράει κανείς τα χρόνια, η κοινότητα έστηνε έναν διαγωνισμό ζωγραφικής. Όχι τόσο για να βραβεύσει την τέχνη, όσο για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της και ότι ο κόσμος δεν έχει γίνει ακόμη εντελώς διάφανος.

    Read More
  • Ήχοι Κατοικίδιων Θλίψεων: Brian Wilson (1942–2025)

    Ήχοι Κατοικίδιων Θλίψεων: Brian Wilson (1942–2025)

    Γράφει ο Μάριος Σοφοκλέους

    Μπορεί να είναι λάθος να ξεκινήσει κανείς έτσι έναν επικήδειο, αλλά ας το πούμε ευθέως: ο Brian Wilson, για όποιον τον άκουσε έστω μία φορά με τα αφτιά ανοιχτά και τον κυνισμό απενεργοποιημένο, ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μουσικός. Και λέγοντας «περισσότερο», δεν εννοούμε θεότητες της ποπ, ιδιοφυΐες της ενορχήστρωσης ή άλλες ετικέτες που τοποθετούνται σαν πινέζες σε πρόσωπα, για να γλιτώσουμε από το ρίσκο να πούμε κάτι που νιώθουμε.

    Read More
  • Chain Cult: «Το punk έχει ακόμα πράγματα να πει...» (αποκλειστική συνέντευξη)

    Chain Cult: «Το punk έχει ακόμα πράγματα να πει...» (αποκλειστική συνέντευξη)

    Συνέντευξη: Χρήστος Κορναράκης

    Φωτογραφίες: dramastrophic & nicodestructure

    Το Harm Reduction των Αθηναίων Chain Cult δεν κοιτάζει πίσω με νοσταλγία ούτε μπροστά με βεβαιότητα - είναι μια τομή στο παρόν. Στο τραύμα, στη δημιουργία. Σε μια εποχή που το «πολιτικό» ως έννοια αδειάζει από περιεχόμενο με την ίδια ταχύτητα που γεμίζουν οι πλατφόρμες με content, υπάρχει κάτι αληθινά ριζοσπαστικό στο να επιμένεις να ζεις, να δημιουργείς και να θυμώνεις μέσα από την τέχνη σου. Η μπάντα που φιλοξενούμε σήμερα δεν φτιάχνει απλώς μουσική· χτίζει ένα ηχητικό καταφύγιο μέσα στην αποπνικτική συνθήκη της καθημερινότητας στην Αθήνα του 2025 - μιας πόλης που θυμίζει περισσότερο πεδίο επιβίωσης παρά μητροπολιτικό κέντρο. 

    Read More
  • Γιατί δεν ταξινομώ τη δισκοθήκη μου (ή: Σημειώσεις από το αταξινόμητο)

    Γιατί δεν ταξινομώ τη δισκοθήκη μου (ή: Σημειώσεις από το αταξινόμητο)

    Γράφει ο Μάριος Σοφοκλέους

    Κάθε τόσο με ρωτούν γιατί δεν ταξινομώ τη δισκοθήκη μου. Το λένε μ’ ένα μειδίαμα σχεδόν τυπικό, όπως θα ρωτούσαν για τα φώτα που ξεχνιούνται, ή για τις πετσέτες που ποτέ δεν στεγνώνουν στη θέση τους. Δεν απαντώ. Μόνο κοιτάζω τα ράφια — όπως κοιτάζει κανείς κάτι που θυμάται πως υπήρξε, αλλά τώρα μοιάζει αλλιώς. Δεν είναι ακαταστασία. Είναι απλώς ένα σύστημα που δεν ζητάει εξήγηση. Ή καλύτερα: είναι η απουσία του. Το «White Light/White Heat» δίπλα στο «Spirit of Eden», ένα live του Coltrane που γέρνει πάνω στο «Kid A», κι ένα εξώφυλλο των This Heat, φαγωμένο, με ένα αυτοκόλλητο καρπούζι που δεν αναγνωρίζω.

    Read More
  • Social Waste: Ραπάροντας… σαν τον Ζαπάτα και τον Τσε!

    Social Waste: Ραπάροντας… σαν τον Ζαπάτα και τον Τσε!

    Γράφει ο Γρηγόρης Αγκυραλίδης

    Χιπ χοπ λοιπόν. Με στίχους καυστικούς, αυθεντικούς, αντάρτικους και ανατρεπτικούς. Το Rebelde δεν είναι απλά αλμπουμάρα. Είναι μια ανάσα αισιοδοξίας και ουσιαστικού καλλιτεχνικού λόγου. Ένα χαμόγελο για το ότι δεν είμαστε μόνοι και μόνες μας μέσα στην παρακμή. Απλά ένα ιδανικό εξεγερσιακό soundtrack: Δύναμη στην Τσιάπας και τη Ροζάβα! Rebelde παντού! Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

    Read More
  • Boogie Nights: Η ταινία που καθιέρωσε τον Paul Thomas Anderson ως έναν από τους σημαντικότερους auteur της εποχής του... (Αφιέρωμα στον P.T. Anderson #3)

    Boogie Nights: Η ταινία που καθιέρωσε τον Paul Thomas Anderson ως έναν από τους σημαντικότερους auteur της εποχής του... (Αφιέρωμα στον P.T. Anderson #3)

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    Όταν πριν καιρό έγραφα για το Hard Eight (ή Sydney, όπως ήταν ο αρχικός του τίτλος), είχα μιλήσει για έναν νέο σκηνοθέτη που είχε ήδη κατακτήσει κάτι σπάνιο: αυτοπεποίθηση. Ο Paul Thomas Anderson έδειχνε από την πρώτη του ταινία ότι ήξερε πού να κοιτάξει – προς τα μέσα. Στις παύσεις, στις αποτυχημένες σχέσεις, στις ενοχές που κρύβονται πίσω από απλές πράξεις. Ήταν εμφανές ότι κάτι σπουδαίο ερχόταν. Με το Boogie Nights δεν απλώς ήρθε – εξερράγη.

    Read More
  • Minor Threat:  Straight edge punk rock...

    Minor Threat: Straight edge punk rock...

    Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

    Ο φακός του Glen E. Friedman απαθανατίζει τον Ιan MacKaye και τον Lyle Preslar (τραγουδιστή και κιθαρίστα των Minor Threat, αντίστοιχα) σε στιγμές πόνου και έκστασης, στο 9.30 Club (Ουάσινγκτον D.C.) τον Αύγουστο του 1982...
    Το καλοκαίρι του 1980, οι Teen Idles, η hardcore punk μπάντα της Ουάσιγκτον (D.C.) αποφάσισε να διαλυθεί μετά από ένα χρόνο στη γύρα, αφού πρώτα δυο από τα μέλη, ο μπασίστας Ian MacKaye και ο ντράμερ Jeff Nelson, συγκέντρωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για να ιδρύσουν την Dischord, το δικό τους label, συνειδητοποιώντας ότι καμία εταιρεία δεν επρόκειτο να ασχοληθεί μαζί τους.

    Read More
  • “HELLaS SPELLS

    “HELLaS SPELLS": Tο ντεμπούτο άλμπουμ των Voodoo Drummer Duo...

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    Στην πρώτη τους δισκογραφική κατάθεση με τον παραπλανητικά αφελή τίτλο HELLaS SPELLS, το ντουέτο των Voodoo Drummer Duo -ήτοι οι Χρήστος Κουτσογιάννης και Σταύρος Παργινός- αναμετριέται με τον ίδιο τον ορισμό του τελετουργικού στη μουσική. Αν ο όρος “Afro-Dionysian” δεν υπήρχε, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε. Εδώ όμως, δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια δήθεν «παγανιστική αναβίωση» για κατανάλωση σε darkwave events των social media, αλλά με κάτι πολύ πιο αυθεντικό, επικίνδυνο και -κυρίως- ζωντανό.

    Read More
  • Spiritualized: drifting on vinyl (στο πικάπ, λίγο πριν το Λυκαβηττό)

    Spiritualized: drifting on vinyl (στο πικάπ, λίγο πριν το Λυκαβηττό)

    Γράφει ο Μάριος Σοφοκλέους

    Ανάβεις το πικάπ χωρίς προοίμιο. Δισκοθήκη σε ησυχία, σχεδόν ευλάβεια. Σαν να περιμένει κάτι ν’ ακουστεί για να την ξορκίσει. Το βινύλιο γυρίζει, μια μικρή πλανητική τροχιά. *Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space* — και ξαφνικά το δωμάτιο γεμίζει απουσία. Από εκείνες που δεν σβήνουν με τον χρόνο, αλλά τον τρέφουν.

    Read More
  • Johnny Thunders: «Ζήσε γρήγορα, πέθανε νέος»...

    Johnny Thunders: «Ζήσε γρήγορα, πέθανε νέος»...

    Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

    Μιλώντας κάποτε σε έναν δημοσιογράφο, ο Johnny Thunders είπε ότι ήθελε να ιδρύσει κάτι σαν οίκο ευγηρίας για ηλικιωμένους ροκεντρολάδες, με στούντιο ηχογράφησης «και πολλές πουτάνες». Ωστόσο, αν το εννοούσε πραγματικά, ο ίδιος δεν θα προλάβαινε ποτέ να απολαύσει τη «συνταξιοδότησή» του επειδή, όσο κι αν στη διάρκεια της ζωής του είχε κάνει τα πάντα για να τον συναντήσει, τελικά ο Θάνατος αποφάσισε να μην του τη χαρίσει. Έτσι, στις 23 Απριλίου 1991, τον πέτυχε σε ένα άθλιο δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Ορλεάνη – ένα μάλλον όχι και τόσο ωραίο 38χρονο πτώμα.

    Read More
  • Μια συζήτηση με τη Σtella: Επιβραδύνοντας για να πας μπροστά...

    Μια συζήτηση με τη Σtella: Επιβραδύνοντας για να πας μπροστά...

    Συνέντευξη: Χρήστος Κορναράκης

    Φωτογραφίες: Δήμητρα Τζάνου (1) Ralou OK (2)

    Ανάμεσα στις πιο ξεχωριστές φωνές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, η Σtella έχει χτίσει τη δική της διαδρομή - κινούμενη με άνεση ανάμεσα σε είδη, γλώσσες και διαθέσεις. Ο νέος της δίσκος, Adagio, αποτελεί μια ηχηρή στροφή από τη φωτεινή ενέργεια του Up and Away του 2022, οδηγώντας τον ακροατή σε έναν πιο προσωπικό και γειωμένο κόσμο.

    Read More
  • To Holy Diver των Dio, μόνιμη  πηγή έμπνευσης για πολλές γενιές metal μουσικών και οπαδών...

    To Holy Diver των Dio, μόνιμη πηγή έμπνευσης για πολλές γενιές metal μουσικών και οπαδών...

    Γράφει ο Γιώργος Τσέκας

    Το άλμπουμ Holy Diver του Dio, που κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1983 από την Warner Bros., αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά άλμπουμ του heavy metal της δεκαετίας του '80. Πρόκειται για το ντεμπούτο στούντιο άλμπουμ της μπάντας Dio, που δημιούργησε ο θρυλικός Ronnie James Dio μετά την αποχώρησή του από τους Black Sabbath, φέρνοντας μαζί τον ντράμερ Vinny Appice, τον μπασίστα Jimmy Bain και τον κιθαρίστα Vivian Campbell για να δημιουργήσουν έναν φρέσκο και δυνατό ήχο.

    Read More
  • Μια λάμψη στο βάθος: Σκέψεις για το LUV των Sugar For The Pill...

    Μια λάμψη στο βάθος: Σκέψεις για το LUV των Sugar For The Pill...

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    Υπάρχουν κάποιες ώρες της ημέρας - συνήθως αργά τη νύχτα ή λίγο πριν ξημερώσει - που η μουσική σταματά να είναι θόρυβος ή υπόκρουση, και γίνεται μνήμη. Όχι η μνήμη όπως τη συλλαμβάνει η ιστορία, αλλά η υποκειμενική, η προσωπική, η φευγαλέα: το πρόσωπο κάποιου που κάποτε αγαπήσαμε, η σιλουέτα μιας πόλης καθώς την εγκαταλείπεις, ο ήχος μιας λέξης που δεν ειπώθηκε ποτέ. Το LUV, το νέο άλμπουμ των Sugar For The Pill, ανήκει σε αυτή τη σφαίρα. Δεν διεκδικεί την προσοχή σου - τη ζητά ευγενικά. Και όταν τελικά του τη δώσεις, συνειδητοποιείς πως κάτι μέσα σου αναταράχθηκε, χωρίς τυμπανοκρουσίες.

    Read More
  • Ό,τι μάσησε ο Raymond Pettibon το έφτυσε ο Alexander Heir: Ωμό, γραφιστικό punk μέσα από xrays...

    Ό,τι μάσησε ο Raymond Pettibon το έφτυσε ο Alexander Heir: Ωμό, γραφιστικό punk μέσα από xrays...

    Γράφει η Eva M. Grey

    O Alexander Heir είναι visual artist, ζωγράφος, designer, illustrator και μουσικός απο το New Jersey της Νέας Υόρκης όπου βάση του εδώ και δεκαετίες είναι το Brooklyn. H δουλειά του αποτυπώνεται σε έργα πολλών καλλιτεχνών όπως οι Warthog, o Martin Rev των Suicide, οι The Men, οι Modern Life is War, οι Iceage, o John Carpenter, oι Hoax oι The Mob κ.α. Απο το 2007 τρέχει μια δική του σειρά ρούχων και εκτυπώσεων που λέγεται The Death Traitors και έχει στο ενεργητικό του δύο βιβλία-συλλογές το Death is not the end: The Work of Alexander Heir και το WARRR2K / Work 2014-17 που εκδόθηκαν από τη Sacred Bones (και βρίσκονται σε μόνιμο sold out). Πέρα από αυτά, είναι και ο frontman της δικής του industrial cyberpunk μπάντας L.O.T.I.O.N Multinational Corporation, των οποίων η μουσική είναι φουλ επηρεασμένη από τη σκηνή του Detroit, το D-Beat, την κουλτούρα του rave των 90s καθώς και το oldschool hardcore punk.

    Read More
  • Cat Power sings Dylan | ή αλλιώς: φωνή μες στη φωνή, φάντασμα μες στο φάντασμα...

    Cat Power sings Dylan | ή αλλιώς: φωνή μες στη φωνή, φάντασμα μες στο φάντασμα...

    Γράφει ο Μάριος Σοφοκλέους

    Bob, Chan, το φάντασμα της φωνής

    Not a tribute. Όχι ακριβώς. Όχι ένας Dylan μεταμφιεσμένος σε Dylan. Όχι μια γυναίκα που φοράει τη μάσκα του άντρα-μύθου. Όχι re-enactment. Κάτι πιο αχνό, πιο λεπτό. Κάτι σαν αναπνοή. Η Cat Power, δηλαδή η Chan Marshall, δεν ανεβαίνει στη σκηνή για να διακηρύξει. Δεν είναι ιεροκήρυκας. Δεν είναι ούτε performer, με τη θεατρική έννοια. Είναι σαν να ψάχνει τη φωνή της σε πραγματικό χρόνο. Κάθε τραγούδι — Visions of Johanna, It’s All Over Now, Baby Blue, Mr. Tambourine Man — ένα μικρό εσωτερικό ημερολόγιο που της διαφεύγει διαρκώς. Η φωνή της δεν στέκεται. Πλανιέται. Κι όταν πατάει, είναι σαν να ζητά συγγνώμη από το πάτημα.

    Read More
  • Thin Lizzy: Acoustic and still dangerous...

    Thin Lizzy: Acoustic and still dangerous...

    Γράφει ο Θανάσης Μήνας

    Το Thin Lizzy - Acoustic Sessions ανατρέχει στις πρώιμες μέρες των Ιρλανδών rockers, όταν ακόμα ήταν προσανατολισμένοι σε μια folk-blues τεχνοτροπία με κέλτικες επιρροές – συγγενική, ας πούμε, με αυτή του Led Zeppelin III. Δηλαδή πριν από τις μέρες του Fighting (1975) και του Jailbreak (1976), όπου άρχισαν να αποκρυσταλλώνουν τον hard-funk rock ήχο που τους έκανε διάσημους στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’70.

    Read More
  • Sam Brace & The Merciless Bronze: Επιστροφή στον παλμό του Rock 'n' Roll (EP Review)

    Sam Brace & The Merciless Bronze: Επιστροφή στον παλμό του Rock 'n' Roll (EP Review)

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    Κάποιοι καλλιτέχνες, ακόμη κι όταν έχουν διανύσει μια δεκαετία πάνω σε folk-punk καταιγίδες και μπύρες που χύνονται σε διεθνή φεστιβάλ, συνεχίζουν να ακούνε μέσα τους τον παλιό ήχο που τους διαμόρφωσε. Ο Sam Brace -γνωστός μέχρι πρότινος ως η κιθαριστική ατμομηχανή των Skinny Lister- επιστρέφει, όχι απλώς με μια σόλο προσπάθεια, αλλά με μια εξομολογητική αναμέτρηση με τις ρίζες του. Το νέο του EP, μια 10ιντση κυκλοφορία σε βινύλιο υπό τον τίτλο Sam Brace & The Merciless Bronze, δεν είναι απλώς rock’n’roll - είναι ένα γράμμα επιστροφής στον εαυτό του.

    Read More
  • Hard Eight - Το πρώτο χαρτί είναι πάντα το πιο αποκαλυπτικό...

    Hard Eight - Το πρώτο χαρτί είναι πάντα το πιο αποκαλυπτικό...

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    Μετά το Licorice Pizza, όπου ο Paul Thomas Anderson φλέρταρε με την ανάλαφρη μελαγχολία και τη νεανική περιπλάνηση, γύρισα πίσω. Στην αρχή. Εκεί όπου όλα ήταν πιο μετρημένα, πιο ήσυχα, σχεδόν υπόγεια. Το Hard Eight είναι το σιγανό ξεκίνημα ενός σκηνοθέτη που σύντομα θα γινόταν ο πιο συνεπής παρατηρητής των ανθρώπινων σχέσεων στο σύγχρονο αμερικανικό σινεμά. Εδώ δεν υπάρχει στόμφος. Δεν υπάρχουν δηλώσεις. Υπάρχουν άνθρωποι. Υπάρχει σιωπή. Υπάρχει ένας κόσμος που δεν ζητάει εξηγήσεις, μόνο αντοχή.

    Read More
  • Το «Satanic Royalty» των Midnight, ένας δίσκος ορόσημο για το Black 'n' Roll...

    Το «Satanic Royalty» των Midnight, ένας δίσκος ορόσημο για το Black 'n' Roll...

    Γράφει ο Γιώργος Τσέκας

    Το Satanic Royalty των Midnight κυκλοφόρησε το 2011 (8 Νοεμβρίου μέσω της Hells Headbangers Records) και από την πρώτη στιγμή προκάλεσε αίσθηση στη διεθνή metal underground σκηνή. Παρότι το black thrash/speed metal είχε ήδη προσφέρει διαχρονικά άλμπουμ μέσα στη δεκαετία του 2000, λίγοι εκτός του στενού κύκλου γνώριζαν ή ενδιαφέρονταν πραγματικά για αυτά. Όμως, με το ντεμπούτο των Midnight, τα πράγματα άλλαξαν ριζικά: το άλμπουμ χαιρετίστηκε από τα metal περιοδικά και το διαδίκτυο ως το «κοινό σημείο αναφοράς» του underground, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές και προσελκύοντας ένα ευρύτερο κοινό και μεγαλώνοντας ουσιαστικά τον πυρήνα των φανατικών οπαδών του υπο-ιδιώματος.

    Read More
  • «Stargazer»: Το απόλυτο έπος των Rainbow και ένα γνήσιο πετράδι στο στέμμα του rock and roll...

    «Stargazer»: Το απόλυτο έπος των Rainbow και ένα γνήσιο πετράδι στο στέμμα του rock and roll...

    Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

    To «Stargazer» είναι το magnum opus της συνεργασίας ανάμεσα στον συνήθως μαυροντυμένο Βρετανό κιθαρίστα Ritchie Blackmore και τον Αμερικανό Ronnie James Dio, ένα πετράδι του στέμματος, όπως γράφτηκε κάπου, τόσο σαν σύνθεση όσο και σαν ενορχήστρωση, που όσο κυλάει ο χρόνος χτίζεται και χτίζεται και χτίζεται, μέχρι να κορυφωθεί, και ν’ αρχίσει να χτίζεται από την αρχή με ένα σωρό υλικά, ενώ ο ρυθμός είναι εξοντωτικός με έντονα στοιχεία Μέσης Ανατολής...

    Read More
  • Η δεύτερη σεζόν της σειράς «Andor»: Μια πολιτική και κοινωνική ανατομία της Αυτοκρατορίας και της Εξέγερσης...

    Η δεύτερη σεζόν της σειράς «Andor»: Μια πολιτική και κοινωνική ανατομία της Αυτοκρατορίας και της Εξέγερσης...

    Γράφει ο Χρήστος Κορναράκης

    Η δεύτερη και τελική σεζόν του Andor δεν είναι απλώς ένα ακόμα κεφάλαιο στον γαλαξία του Star Wars• είναι μια σκοτεινή, ώριμη, σχεδόν ντοκιμαντερίστικη κατάδυση στις εσώτερες δομές εξουσίας, καταστολής και αντίστασης. Ο Tony Gilroy και η ομάδα του καταφέρνουν να μετατρέψουν το sci-fi πλαίσιο σε ένα αιχμηρό πολιτικό σχόλιο που, με την αφορμή της Αυτοκρατορίας, μιλά ανοιχτά για τους μηχανισμούς του φασισμού, τη γραφειοκρατία της καταπίεσης, και τη σύνθλιψη της ανθρώπινης υπόστασης προς όφελος ενός απρόσωπου συστήματος.

    Read More
  • 1
  • 2
Merlin’s: Ευχαριστούμε για την χαρά που μας έδωσες να βρίσκεσαι απόψε κοντά μας. Πες μας λίγα λόγια για το “The Hobbyist”.

George Vatistas: Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη. Πρόκειται για τη πρώτη που δίνουμε για το The Hobbyist εκτός Αμερικής και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.
Η ταινία “The Hobbyist” είναι βασισμένη σε ένα μικρό διήγημα του Fredric Brown από το 1961. Το “The Hobbyist” πραγματικά με εντυπωσίασε υπό την έννοια του πόσο ακριβής και αυθεντική μπορεί να είναι μια μικρή ιστορία. Όσο τη διασκεύαζα σε σενάριο, άρχισα να αντιλαμβάνομαι πόση δύναμη είχε και πόσο ωραίες ήταν οι ερμηνείες των Daniel Mitura και Robert W. Smith.
 
Ο Πελάτης (Daniel Mitura)

Merlin’s: Γιατί διάλεξες μια ιστορία του Fredric Brown;

George Vatistas: Αυτό που με εξίταρε ήταν η ωμή γραφή και ο αργός τρόπος με τον οποίο χτίζεται το σασπένς για το κοινό ή τον αναγνώστη. Πιστεύω, ως αναγνώστης και ως θεατής, ότι η ταινία προβάλει αρκετά κοινωνικά θέματα που παραμένουν ως προβληματισμοί σε ένα σκοτεινό χρονικό περιβάλλον μέχρι σήμερα.
Πρωτοανακάλυψα τη δουλειά του Brown όταν σπούδαζα στο πανεπιστήμιο και ξαφνικά μπορούσα να δω τις ιστορίες του να παίρνουν σάρκα και οστά μέσα στο μυαλό μου. Όσο περνούσαν τα χρόνια και γινόμουν όλο και περισσότερο ένθερμος υποστηρικτής των ταινιών Noir & Neo-Noir, το μυαλό μου άρχισε να συνδέει τη δουλειά του Brown με την αισθητική αυτών των ταινιών μέσα στον χρόνο. Όσο περισσότερη έρευνα έκανα για τον Brown, τόσο καταλάβαινα ότι μεγάλοι δημιουργοί όπως ο Alfred Hitchcock, ή ο Guillermo Del Torro, είχαν διασκευάσει κάποιες από τις ιδέες του. Ακόμα και το Star Trek το πρώτο επεισόδιο μιας σεζόν βασίζεται σε μια ιστορία του Fredric Brown.
Τελικά, ανακάλυψα ένα ποιητικό ύφος μέσα στις ιστορίες του Fredirc Brown, το οποίο λείπει από τους σημερινούς συγγραφείς. Ήταν ένας μοναδικός συγγραφέας, με μοναδικό όραμα, και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που η ομάδα παραγωγής μας τελικά μετέφερε σε ταινία το “The Hobbyist”.

Merlin’s: Πως δημιούργησες τις σκηνές;

George Vatistas: Ήμουν πολύ τυχερός που είχα για παραγωγό τον David Marie, ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά για την εποπτεία του σεναρίου και βοήθησε στις οντισιόν. Η υπεύθυνη του casting, Kathryn Hanley, ήταν μια εξαιρετική συνεργάτιδα που έφερε κοντά μας τους Daniel Mitura και Robert W. Smith. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που οι περισσότερες ιδέες και οράματα που είχα για τη ταινία έγιναν πραγματικότητα στα γυρίσματα. Ο ικανότατος αμερικανοσικελός εικονολήπτης μας Ryan De Franco έβαλε την ψυχή του για να μεταφέρει ιδανικά τις σκηνές από το χαρτί στην εικόνα. Ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης, προσεγγίζω κάθε σκηνή με διαφορετικό ενδιαφέρον και οπτική ώστε να μπορέσω να ολοκληρώσω την ιστορία. Ένα από τα αγαπημένα μου σημεία στην παραγωγή ήταν η ανάπτυξη των χαρακτήρων, όπου ο Robert, ο Daniel κι εγώ διασκεδάσαμε δημιουργώντας τον Mr. Sangstrom και τον φαρμακοποιό.
 
O Φαρμακοποιός (Robert W. Smith)

Merlin’s: Ποια ήταν ο μεγαλύτερος συμβιβασμός που έκανες κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων;

George Vatistas: Πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος συμβιβασμός που κάναμε ήταν κατά τη διάρκεια του δεύτερου ολονύκτιου γυρίσματος στο Lower East Side του Manhattan, στη φαρμακαποθήκη Flower Power & Roots. Ήταν γύρω στις τέσσερις το πρωί κι έπρεπε να πάρω απόφαση να κόψω μία από τις δύο σκηνές που γυρίζαμε. Μια σκηνή από την αρχική ιστορία ή μία εμβόλιμη, την οποία είχα προσθέσει όταν έγραψα το σενάριο. Τελικά αποφάσισα να μείνω στη σκηνή της αυθεντικής ιστορίας . Αυτή η απόφαση όχι μόνο μας βοήθησε να κερδίσουμε χρόνο από τα γυρίσματα, αλλά και κατά τη διάρκεια του μοντάζ έδεσε καλύτερα από ό,τι είχα φανταστεί και χρησιμοποιήθηκε. Μπορώ να πω πλέον με σιγουριά ότι είμαι πολύ χαρούμενος που πήρα εκείνη την απόφαση και δεν το έχω μετανιώσει.

Merlin’s: Ποιοι σκηνοθέτες σε έχουν επηρεάσει;

George Vatistas: Με έχουν επηρεάσει πολλοί από διαφορετικές εποχές. Σκηνοθέτες όπως οι Bresson, Scorsese, Hitchcock, Gerd Oswald, Sergio Leone, Polanski και Andrei Tarkovski, υπήρξαν για μένα οι απόλυτοι εμπνευστές όχι μόνο εξαιτίας της οπτικής που έδιναν στις ταινίες τους, αλλά και για τις ίδιες τις ταινίες. Όλη μου τη ζωή μελετάω ταινίες και δημιουργούς και αυτή είναι μόνο μια μικρή λίστα από τους αγαπημένους μου.

Merlin’s: Ανέκαθεν ήθελες να γίνεις σκηνοθέτης;

George Vatistas: Πάντα μου άρεσε ο κινηματογράφος και ήθελα να ασχοληθώ με αυτού του είδους τη τέχνη, αλλά όταν ήμουν νεότερος ένιωθα ότι αυτό ήταν ένα όνειρο, το οποίο δεν θα μπορούσα να πραγματοποιήσω. Ξεκίνησα να σπουδάζω οικονομικά και τότε ανακάλυψα ότι δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα κόσμο όπου οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με τη δουλειά που κάνουν. Τα παράτησα όλα στο τελευταίο εξάμηνο, επέστρεψα στην Ελλάδα και γράφτηκα σε μια σχολή κινηματογράφου απλά και μόνο για να είμαι κοντά στην οικογένεια μου. Αργότερα έπρεπε να πάρω την απόφαση να αφήσω την οικογενειακή φωλιά και να πάω στη Νέα Υόρκη. Αν δεν ρισκάρουμε στη ζωή μας, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας. Το μόνο που ήθελα ήταν να πραγματοποιήσω το δικό μου όνειρο και να γίνω σκηνοθέτης. Μου πήρε χρόνια να το καταφέρω και πιστεύω ότι θα χρειαστούν ακόμα περισσότερα μέχρι να κάνω πραγματικό επάγγελμα το πάθος μου.
 

Merlin’s: Προτιμάς να διασκευάζεις μια ιστορία ή να γράφεις μια δική σου;

George Vatistas: Και τα δύο, το καθένα για διαφορετικούς λόγους. Έχω κάνει δυο διασκευές σεναρίων για ταινίες μικρού μήκους σε όλα τα επίπεδα παραγωγής. Το λέω αυτό γιατί είναι μεγάλη πρόκληση να διασκευάζεις μια ιστορία προσπαθώντας να μείνεις αρκετά κοντά στον συγγραφέα και παράλληλα να δίνεις τη δική σου οπτική. Από την άλλη μεριά, όταν γράφεις μια δική σου ιστορία μπορείς να ελίσσεσαι όπως θέλεις και να αυτοσχεδιάζεις. Το αγαπημένο μου κομμάτι όταν διασκευάζω μια ιστορία είναι όταν τη βλέπω να παίρνει σάρκα και οστά και να γίνεται ταινία. Η δημιουργία της ατμόσφαιρας και των χαρακτήρων στον “The Hobbyist” ήταν εκπληκτική γιατί η ιστορία του Fredric Brown είναι εξίσου εκπληκτική.

Merlin’s: Είναι σημαντικό το ένστικτο για σένα όταν βρίσκεσαι στα γυρίσματα;

George Vatistas: Εξαιρετικά σημαντικό. Ως παράλογες ανθρώπινες οντότητες έχουμε κάποιες συνήθειες, αλλά το ένστικτο μας είναι ένα σημαντικό βοηθητικό εργαλείο για την εξέλιξη μας που πρέπει να το ανακαλύψουμε. Το ένστικτο είναι κάτι που πρέπει να δουλεύουμε στην επαγγελματική αλλά και στην προσωπική μας ζωή. Θα με βοηθήσει να δω τι είναι σωστό και τι λάθος ή πως μπορώ να αλλάξω μια σκηνή. Το ένστικτο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή των ηθοποιών. Είδα ηθοποιούς με εκπληκτικό βιογραφικό που είχαν παίξει δίπλα σε μεγάλους πρωταγωνιστές, αλλά το ένστικτο μου έλεγε ότι δεν ήταν οι σωστοί για τον ρόλο. Η απόφαση που πήρα για να διαλέξω τους συγκεκριμένους για την ταινία βασίστηκε τελικά στο ένστικτό μου. Θυμάμαι ακόμα όταν άκουσα των Robert W. Smith να διαβάζει τις πρώτες γραμμές στην οντισιόν. Άρχισα να φαντάζομαι τις σκηνές καθώς η μαγική φωνή του χάιδευε τα αφτιά μου. Πιστεύω ότι το ένστικτο είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσει ένας σκηνοθέτης να διαλέξει τους ηθοποιούς του γιατί μέσω αυτής της συνεργασίας θα ζωντανέψουν οι χαρακτήρες της ταινίας.

Merlin’s: Τι είναι αυτό που για σένα κάνει μια ιστορία καλή;

George Vatistas: Ο Alfred Hitchcock είπε κάποτε, «Μια καλή ιστορία δημιουργείται από τρία πράγματα: το σενάριο, το σενάριο και το σενάριο». Δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω. Σε όλη μου τη ζωή, πρώτα ως σινεφίλ και τώρα ως δημιουργός, είχα την τάση να κοιτάζω τις σκηνές ή τις ταινίες που είχαν αξιόλογη πλοκή, ιστορία ή καλογραμμένα σενάρια και δυνατούς χαρακτήρες.
Αυτό που κάνει μια ιστορία καλή για μένα είναι μια ταινία που δημιουργεί έναν κόσμο, ο οποίος θα είναι κατανοητός για το κοινό. Αν η ταινία μπορέσει να πάει το κοινό μακρύτερα από μια απλή κατανόηση και να το κάνει να επικοινωνήσει μαζί της, τότε έχουμε μια καλή ιστορία. Πάντα μου κινούσαν το ενδιαφέρον οι αντί-ήρωες και οι ανταγωνιστές, όταν παρουσιάζονταν σωστά μέσα από έναν πολυδιάστατο χαρακτήρα.
 
O Daniel Mitura με τον George Vatistas

Merlin’s: Βλέπουμε ότι όλο και περισσότερες ταινίες στηρίζονται στη τεχνολογία. Πιστεύεις ότι ο σύγχρονος κινηματογράφος μπορεί ακόμα να είναι ποιητικός; Μπορεί ακόμα να είναι καλλιτεχνικός;

George Vatistas: Είμαι σίγουρος ότι το σινεμά μπορεί ακόμα να είναι ποιητικό! Ήταν ένα θέμα σε ότι αφορά το μοντέρνο σινεμά, αλλά πιστεύω ότι η τεχνολογία βελτιώνει μια ταινία. Μπορούμε να γυρίσουμε σκηνές και να κάνουμε οπτικά εφέ που δεν μπορούσαμε να κάνουμε παλαιότερα, καθώς επίσης και να ζωντανέψουμε καλύτερα την εμπειρία αυτή. Από την άλλη μεριά, ελπίζω να μην δω σύντομα άλλη ταινία Τransformers ή Μarvel (γέλια).Η μόνη μου ανησυχία είναι ότι οι ποιητικές και ανεξάρτητες παραγωγές μπορεί να μην έχουν απήχηση στο ευρύ κοινό μέσω των κινηματογράφων όπως πριν από 20 χρόνια. Δυστυχώς, τη μερίδα του λέοντος έχουν πάρει οι blockbuster ταινίες με μεγάλα μπάτζετ. Πιστεύω ότι οι ταινίες πρέπει να έχουν έναν σκοπό και πραγματικά έχω πολλά ερωτηματικά για τις ταινίες που γυρίζονται τελευταία.

Merlin’s: Πως κατάφερες και βρήκες τον δρόμο σου μέσα σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον;

George Vatistas: Τον δρόμο μου τον βρήκα, αλλά σε όλη μου τη ζωή θα προσπαθώ να τον εδραιώσω. Δεν με νοιάζει η δημοσιότητα, θέλω απλά να κάνω ταινίες. Αρχίζω ήδη να βλέπω την άσχημη πλευρά της και πως τα ΜΜΕ μπορούν να παρουσιάσουν έναν καλλιτέχνη όπως αυτά θέλουν. Θέλω να πλησιάσω τους ανθρώπους και να δείξω την τέχνη μου. Θέλω να δω περισσότερες ταινίες που θα με ενθουσιάσουν και θα αφιερώσω τη ζωή μου ώστε μια μέρα να μπορέσω να συνδεθώ με το κοινό μέσω των ταινιών μου. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή, θυσίες και να μπορείς να το έχεις αυτό ως πρωταρχικό στόχο. Στην αδερφή μου λέω συνέχεια ότι δεν με ενδιαφέρει να παντρευτώ, να κάνω παιδιά ή να γίνω εξώφυλλο σε ένα περιοδικό. Το μόνο που θέλω είναι να κάνω ταινίες. Οι ταινίες μου είναι και θα είναι τα παιδιά μου.

Merlin’s: Το «The Hobbyist» πήρε πολλές διακρίσεις σε φεστιβάλ. Πιστεύεις ότι τα φεστιβάλ βοηθούν τους νέους δημιουργούς να μπουν ευκολότερα σε αυτή τη βιομηχανία;

George Vatistas: Σε ευχαριστώ και ναι, τα φεστιβάλ είναι ένα καλό μέρος ώστε να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή οι δημιουργοί και να ανταλλάξουν απόψεις. Έχουμε γνωρίσει αρκετούς και σημαντικούς ανθρώπους εκεί, με τους οποίους έχουμε κρατήσει επαφή. Έχουμε οργώσει τα φεστιβάλ της Αμερικής από τη Νέα Υόρκη ως το Κλήβελαντ και το Λος Άντζελες, όπου παρουσιάστηκε η ταινία μας στο Chinese Theater. Πρόσφατα παρουσιάσαμε τη ταινία στο Ελσίνκι, στη Φινλανδία στο World CON 75 Science Convention. Ήταν για μας πολύ ενθαρρυντικές οι θετικές κριτικές που πήραμε από το κοινό για την ταινία μας. Με ευχαριστεί πολύ όταν βλέπω το κοινό να παρασύρεται ή να του κόβεται η αναπνοή όταν βλέπει την ταινία. Μου αρέσει όταν οι ταινίες προκαλούν αλληλεπίδραση στο κοινό, το βάζουν σε σκέψεις και του δημιουργούν διλήμματα.

Merlin's: Πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεις χρηματοδότες;

George Vatistas: Δεν υπάρχει χειρότερο. Είναι τρομερά ακριβό, ψυχοφθόρο και δύσκολο. Γι’ αυτό πρέπει να ξεκινάς με ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού ώστε να σε γνωρίσουν, να αντιληφθούν τη δουλειά σου και να σε χρηματοδοτήσουν αργότερα. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά. Είναι σαν να φιλοξενείς μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να είναι 30 άνθρωποι για 10 μέρες ή 10 άνθρωποι για 6 μήνες. Χρειάζονται χρήματα για τις βάρδιες, για διατροφή, διαμονή και τα εκτός έδρας. Και οι δύο μικρού μήκους ταινίες που έχω κάνει χρηματοδοτήθηκαν από εμένα και την αδερφή μου. Δεν ξέρω πως τα καταφέραμε, αλλά σίγουρα μάθαμε πολλά κι αυτό μας έκανε καλύτερους δημιουργούς. Ψάχνουμε ήδη χρηματοδότες για την επόμενη μεγάλου μήκους ταινία μας.

Merlin’s: Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

George Vatistas: Δουλεύω ήδη πάνω σε μια βιογραφική ταινία βασισμένη στον πατέρα μου που λέγεται “Sins”. Επεξεργάζομαι την ιστορία δυο χρόνια τώρα κάνοντας έρευνα και συγκεντρώνοντας υλικό για να αρχίσω το γράψιμο.
Το πιο κοντινό μέλλον περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τριλογίας βασισμένης στις ιστορίες του Fredric Brown που ακολουθούν τον «The Hobbyist». Βρίσκομαι ήδη σε επικοινωνία για να πάρω τα δικαιώματα. Παράλληλα, αυτή τη στιγμή συνεργάζομαι με άλλους δημιουργούς στη Νέα Υόρκη, δουλεύω κοντά τους και συλλέγω εμπειρίες. Στόχος μου είναι να κάνω τις ταινίες μου μαζί με την αγαπημένη μου αδερφή Ρία και να φέρουμε εις πέρας όλα όσα έχουμε σκεφτεί.

 
ΔΕΙΤΕ ΤΟ TRAILER TOY "THE HOBBYIST" ΕΔΩ
 

image

Ειρήνη Πολίτου

Κατοικώ στο κέντρο της Αθήνας και ρουφάω καθημερινά το πολύτιμο καυσαέριο αυτής της πόλης. Ταξιδεύω με το νου σε γνωστά και άγνωστα μέρη και απορροφώ την ενέργεια τους ώστε να μπορέσω να τη μεταδώσω στους φίλους, στους συνεργάτες και στους μαθητές μου. Κάποιες φορές τα καταφέρνω και κάποιες όχι. Εξάλλου η ζωή είναι ένα ατελείωτο ταξίδι…
 
 
 
image

Ειρήνη Πολίτου

Κατοικώ στο κέντρο της Αθήνας και ρουφάω καθημερινά το πολύτιμο καυσαέριο αυτής της πόλης. Ταξιδεύω με το νου σε γνωστά και άγνωστα μέρη και απορροφώ την ενέργεια τους ώστε να μπορέσω να τη μεταδώσω στους φίλους, στους συνεργάτες και στους μαθητές μου. Κάποιες φορές τα καταφέρνω και κάποιες όχι. Εξάλλου η ζωή είναι ένα ατελείωτο ταξίδι…
 
 
 
image

Ειρήνη Πολίτου

Κατοικώ στο κέντρο της Αθήνας και ρουφάω καθημερινά το πολύτιμο καυσαέριο αυτής της πόλης. Ταξιδεύω με το νου σε γνωστά και άγνωστα μέρη και απορροφώ την ενέργεια τους ώστε να μπορέσω να τη μεταδώσω στους φίλους, στους συνεργάτες και στους μαθητές μου. Κάποιες φορές τα καταφέρνω και κάποιες όχι. Εξάλλου η ζωή είναι ένα ατελείωτο ταξίδι…
 
 
 

Γραφτείτε στο newsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1