O Τελευταίος Διαστημοταυρομάχος: Ίσως η πιο εκκεντρική κυκλοφορία δίσκου στην ιστορία του ελληνικού ροκ

Φωτο: Γιάννης Χατζηαντωνίου

Oι Φόβοι του Πρίγκιπα ξαναχτυπούν... Κι αυτή τη φορά το εννοούν όσο ποτέ. Πέρασαν χρόνια πολλά, μελάνια στέγνωσαν, έντυπα καταργήθηκαν, ο κόσμος άλλαξε, η ζωή μας άλλαξε, αλλά μερικές αξίες διατηρούνται όσα χρόνια κι αν περάσουν. Η επανεμφάνιση της μπάντας στην Αθήνα στις 12 Ιανουαρίου στο Six Dogs  έπειτα από πολύχρονη απουσία είναι αναμφίβολα ένα γεγονός. Ο Τελευταίος Διαστημοταυρομάχος ήταν η τρίτη και τελευταία κυκλοφορία των Φόβων και η μικρή ιστορία του έχει κάμποσο ψωμί που ξαναζυμώνεται 18 χρόνια αργότερα...

Το 2001 στο διαδίκτυο δεν είχε εμφανιστεί ακόμα το youtube, το facebook, το MySpase, το Bandcamp. Ο κόσμος χρησιμοποιούσε το internet για να στέλνει email και για να σερφάρει σε κάποιες πρωτόγονες ενημερωτικές σελίδες. Ο μουσικός τύπος ακόμα τυπωνόταν σε χαρτί και υπήρχαν στην Ελλάδα τουλάχιστον 5 «μεγάλα» μουσικά περιοδικά (ΠΟΠ&ΡΟΚ, Metal Hammer, Δίφωνο, ΖΟΟ, Jazz&Τζαζ) και δεκάδες φανζίν, άλλα πιο φροντισμένα και μακροβιότερα και άλλα φτιαγμένα τελείως στο πόδι και καταδικασμένα να εκδοθούν σε μερικά αντίτυπα και μόνο για μια φορά.

Ένα από τα πρώτα μουσικά sites στον ελληνικό χώρο και ίσως το δημοφιλέστερο εκείνο τον καιρό ήταν το Babylon.gr. Ακολουθούσε τη λογική των έντυπων μουσικών περιοδικών και ανανεώνονταν καθημερινά με νέα από την διεθνή και εγχώρια μουσική βιομηχανία, ανακοινώσεις συναυλιών, κριτικές δίσκων και live. Όλοι οι εγχώριοι μουσικόφιλοι που διέθεταν το μαγικό modem για να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, το επισκέπτονταν τουλάχιστον μια φορά τη μέρα.

To εξώφυλλο του Τελευταίου Διαστημοταυρομάχου

Στις 12 Φεβρουαρίου του 2001, περίπου στις 12 το μεσημέρι η αρχική σελίδα του Babylon.gr έπεσε. Τη θέση της πήρε μια προκήρυξη από μια οργάνωση με τίτλο LSM και σήμα έναν μυστηριώδη μασκοφόρο ταυρομαύχο. Η προκήρυξη αναφερόταν στη σουρεαλιστική ιστορία ενός υπερφυσικού ταυρομάχου, του Σούπερ-Χοσέ, που φερόταν να έχει συλληφθεί από μέλη οικολογικών οργανώσεων κάπου στη Λατινική Αμερική εξαιτίας της αντίθεσής τους με το βάρβαρο έθιμο των ταυρομαχιών. Η LSM ισχυριζόταν στην προκήρυξη ότι ήταν εξαιρετικά ύποπτη η απαγωγή του Σούπερ-Χοσέ τη δεδομένη στιγμή μιας και αυτός ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα νέο μεταλλαγμένο είδος ταύρου που είχε κατακλύσει την ήπειρο και απειλούσε την ισσοροπία του οικοσυστήματος. Αυτό το νέο είδος ταύρου ήταν εργαστηριακό και είχε αναπτυχθεί από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που εκμεταλλεύονταν όλα τα έσοδα από τις ταυρομαχίες και τα διάφορα αναμνηστικά (μπλουζάκια, κούπες, κονκάρδες κλπ).

Κανείς από τους επισκέπτες του site βεβαίως δεν ήταν σε θέση να καταλάβει το παραμικρό.

Το Babylon.gr επανέφερε την πρώτη του σελίδα μετά από μερικές ώρες αλλά έγραψε στα νέα του για το περιστατικό, αναφέροντας ότι έπεσε θύμα hacking από την οργάνωση LSM. Σημείωνε ότι υποστηρίζει το σκοπό της οργάνωσης και γι’αυτό το λόγο δημιούργησε ένα link όπου όποιος ήθελε μπορούσε να διαβάσει την προκήρυξη.

Μια εβδομάδα μετά, κυκλοφορεί επίσημα ο τρίτος δίσκος του συγκροτήματος οι Φόβοι του Πρίγκηπα. Το περίεργο με τη συγκεκριμένη κυκλοφορία ήταν ότι δεν είχε ανακοινωθεί τίποτα σχετικό το προηγούμενο διάστημα. Το συγκρότημα είχε συμβόλαιο τότε με την ισχυρή Virgin και όλο και κάποιο δελτίο τύπου θα έπρεπε λογικά να φτάσει στον μουσικό τύπο και στα ραδιόφωνα για την επερχόμενη τρίτη κυκλοφορία του. Εκείνη την εποχή, όταν κάποιο σχήμα βρισκόταν στο στούντιο το μάθαιναν όλοι και γινόταν εκτενή αφιερώματα προετοιμάζοντας τόσο το κοινό για το τι πρόκειται να ακούσει όσο και τα δισκάδικα για τις παραγγελίες που θα έπρεπε να κάνουν. Επιπλέον, οι Φόβοι του Πρίγκηπα δεν ήταν άγνωστο σχήμα. Το πρώτο τους ομώνυμο album του 1997 με τα γουρουνάκια στο εξώφυλλο είχε γίνει επιτυχία και το δεύτερο album τους «Φάρσα με Χρυσή Συνοχή» του 1998 τα είχε πάει εξίσου καλά στις πωλήσεις και στις κριτικές.

Οι Φόβοι στο στούντιο την εποχή της ηχογράφησης του άλμπουμ

Το εξώφυλλο και ο τίτλος του τρίτου album των Φόβων έδινε την εξήγηση για αυτή την ύποπτη σιωπή γύρω από την κυκλοφορία. Ο δίσκος λεγόταν Ο Τελευταίος Διαστημοταυρομάχος και στο εξώφυλλο φιγουράριζε ο μυστηριώδης μασκοφόρος ταυρομάχος της οργάνωσης LSM. Τελευταίο τραγούδι του δίσκου ήταν το «Last Space Matador» που αναφερόταν στην ιστορία του Σούπερ-Χοσέ.

Αυτός ήταν ο τελευταίος δίσκος του συγκροτήματος, που με τον συγκεκριμένο τίτλο σχεδόν προετοίμαζε το κοινό του. Ο ήχος του δίσκου ήταν κι αυτός περίεργος. Υπήρχαν κομμάτια που θύμιζαν αρκετά τις παλιότερες κυκλοφορίες τους και άλλα που δεν θύμιζαν τίποτα από ό,τι είχε ακουστεί μέχρι τότε στην ελληνόφωνη σκηνή. Υπήρχε ακόμα κι ένα αγγλόφωνο τραγούδι (Wings), πράγμα περίεργο για τους Φόβους που έγραφαν μέχρι τότε μόνο στα ελληνικά.

Οι Φόβοι στο φεστιβάλ  Βρύσης Τυρνάβου το 2018

Ο δίσκος δεν έγινε δεκτός με ιδιαίτερο ενθουσιασμό από τους ελάχιστους κριτικούς που έγραψαν γι’αυτόν. Οι πιο ευγενικοί είπαν ότι το συγκρότημα πειραματίζεται σε επικίνδυνα avant garde μονοπάτια ενώ κάποιοι άλλοι ότι γυρίζει τις πλάτες στο κοινό του. Ο δίσκος τελικά δεν προωθήθηκε και δεν έφτασε στο ευρύ κοινό. Οι Φόβοι του Πρίγκηπα έκαναν μια τελευταία περιοδεία που ολοκληρώθηκε στο ΑΝ Club ένα χρόνο μετά.

Την επιμέλεια της παραγωγής υπέγραφαν οι Brotherhood of the Dog (Alex K, Jimmy Spliff) και το εξώφυλλο ήταν μια δημιουργία του εικαστικού Γιώργου Βαβυλουσάκη, που βραβεύτηκε ως το καλύτερο εξώφυλλο στην ελληνική δισκογραφία για εκείνη τη χρονιά από την ένωση γραφιστών Ελλάδας.

Οι Φόβοι στο φεστιβάλ Βρύσης Τυρνάβου το 2018

Διαβάζοντας την προκήρυξη της LSM, που ανέβασαν οι Φόβοι του Πρίγκηπα σε συνεργασία με το διαδικτυακό περιοδικό Babylon.gr, δεν μπορεί να μην πάει το μυαλό κάποιου – εκ των υστέρων – στον παραλληλισμό με τη μουσική βιομηχανία. Οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες σε συνεργασία με τον mainstream μουσικό τύπο έπαιξαν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο τι έφτανε στο κοινό της ελληνικής σκηνής διαμορφώνοντας τις επιλογές του και εν τέλει τη μοίρα της ίδιας της σκηνής, που έμεινε στην ιστορία ως ελληνική σκηνή της δεκαετίας του 90…

Η... ΔΙΑΒΟΗΤΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΦΟΒΩΝ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΕΔΩ

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΦΟΒΩΝ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΙΠΑ ΣΤΗΝ ΕRT OPEN

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1