Τhe Answer?... Ερώτηση ή απάντηση;

Οι The Answer? πορεύονται εδώ και τρεις δεκαετίες, σε punk-rock μονοπάτια, με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη. Σημείο αναφοράς στα μουσικά δρώμενα της ακριτικής πόλης είναι η συνέχεια των θρυλικών Middle Fingers. Με βάση την Αλεξανδρούπολη το 1996, αρχικά σαν τρίο και για δύο χρόνια συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το όνομα Middle Fingers και θα εμφανιστούν ζωντανά σε συναυλίες και φεστιβάλ, συμμετοχικά με πολλά σχήματα, μεταξύ αυτών και με τους Λευκή Συμφωνία, Ache In Silence, Τσοπάνα Rave, Γκούλαγκ. Με την καθιέρωση του ονόματος το 1998 σε The Answer? και τη προσθήκη ενός ακόμη κιθαρίστα το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς, στα τέλη του 1999, θα κυκλοφορήσουν ανεξάρτητα την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά. Συνεχίζουν έτσι ως τετράδα μέχρι το 2003 και επιστρέφουν σαν τρίο ξανά, κλείνοντας έτσι ουσιαστικά τη πρώτη περίοδο της μπάντας, έχοντας παίξει και με τους θρυλικούς Dead Moon (USA) στη δικιά τους τελευταία περιοδεία, τον Οκτώβριο του 2006. Μετά το 2007 και ένα διάλειμμα μουσικών αναζητήσεων, επιστρέφουν το 2014 για να συνεχίσουν το μουσικό τους ταξίδι και με την προσθήκη δεύτερου κιθαρίστα, ξεκινούν ζωντανές εμφανίσεις ανοίγοντας και ονόματα όπως οι: Battleme (USA), Mr Highway Band, Χατ Τρικ, Λευκή Συμφωνία κ.ά. Συμμετέχουν πλέον ενεργά στο δυναμικό τις κολεκτίβας Aza Records, όπου και παρουσιάζονται στη συλλογή της "A Call to Instruments vol.3". Τον Ιανουάριο του 2019 κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους με τίτλο ...And It's Already Tomorrow σε βινύλιο (300 κόπιες) από την B-Otherside Records.

- Πείτε μας μερικά λόγια για το νέο άλμπουμ και τι περιμένετε από αυτό.
It was long overdue! Kάλλιο αργά παρά ποτέ που λένε και στα χωριά μας! Στα έντεκα κομμάτια του δίσκου υπάρχουν συνθέσεις από όλες τις περιόδους της μπάντας, από το 1996 ως το 2018, κυρίως με βιωματικές και τραυματικές εμπειρίες να ωθούν στην δημιουργία τους! Περιμένουμε να γίνει τουλάχιστον δυο φορές πλατινένιο και κατόπιν να ανοίξει ο δρόμος προς την ένταξη μας, στο rock n’ roll hall of fame! Πέρα από την πλάκα αυτό που περιμένουμε είναι να τον απολαύσουν όσοι επιλέξουν να τον ακούσουν ή μάλλον όσους καταφέρουμε να μας ανακαλύψουν και να το ακούσουν, μιας και αυτό είναι το δυσκολότερο κομμάτι όταν είσαι μακριά από το κέντρο.

- Για ποιο λόγο διαλέξατε τα συγκεκριμένα label για την κυκλοφορία του;
Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Ψάχναμε κάποιον που να μας καταλάβει και να αγαπήσει το υλικό μας, να μπορεί να το κυκλοφορήσει και νομίζω παρά τις όποιες καθυστερήσεις το βρήκαμε στη B-Otherside records, ενώ με την κολεκτίβα της Aza records, είμαστε από το ξεκίνημα τους μαζί και μας ξέρουν, μας στηρίζουν και προσπαθούμε όλοι μαζί για έναν κοινό στόχο. Συλλογικότητα στα καλύτερα της! Αλληλέγγυοι καλλιτέχνες!


- Ποια είναι η μέχρι στιγμής ανταπόκριση του κόσμου απέναντί σας;
Τοπικά άλλα και ευρύτερα υπήρξε ανταπόκριση, και στην κλειστή punk-rock κοινωνία της πόλης, είμαστε δέκτες θερμών σχολίων!
Άλλωστε οι ηθικές αμοιβές είναι αυτές που μας δίνουν το κουράγιο να συνεχίζουμε!


- Τι σημαίνει το punk rock σαν έκφραση στην εποχή μας και πώς νομίζετε ότι συνδέετε με το παρελθόν και τι γίνεται στην Αλεξανδρούπολη πολη και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή;
Σαν καταιγίδα μέσα στην νηνεμία ήλθε το punk στα μέσα κυρίως της δεκαετίας του εβδομήντα Αμερική και συν την Μεγάλη Βρετανία σαν το χταπόδι άρχισε ν' απλώνει τα πλοκάμια του και στον υπόλοιπο κόσμο. Πρώτοι "παθόντες" Γάλλοι και Γερμανοί και αργότερα εισχώρησε σε κεντρική Ευρώπη, Σκανδιναβία και νότια Ευρώπη. Η Ελλάδα, καθηλωμένη στο δικό της μουσικό μικρόκοσμο, μόλις στις αρχές του ογδόντα άρχισε να οσμίζεται το νέο κύμα, όταν όμως αυτό είχε ήδη αρχίσει να ξεθυμαίνει.
Ήταν τότε που μια μικρή σκηνή άρχισε να ξεπηδάει και να γιγαντώνεται κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όταν πια άρχισε να ορθοποδεί γερά, μετέδωσε τη σπίθα της και σε άλλες πόλεις. Στα μέρη μας και σε σχέση με την Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή αλλά και όλο τον Έβρο όπου επικρατούσε ή τουλάχιστον αυτό φαινόταν (και νομίζω ισχύει ακόμη και τώρα 20-30 χρόνια μετά) το κλασικό ροκ και τα του heavy, η Αλεξανδρούπολη απέκτησε μια σαφώς πιο punk φήμη και το ένα έφερε το άλλο. Σήμερα πανελλαδικά υπάρχει ένα ρεύμα που έχει τις βάσεις για να διατηρήσει το “κίνημα” ζωντανό.

- Γιατί σε βινύλιο;
Γιατί αυτό πιστεύουμε μας εξασφαλίζει ότι η δουλειά μας θα καταλήξει σε χέρια που θα εκτιμήσουν τον ιδρώτα μας. Κακά τα ψέματα, ο συλλέκτης βινυλίου, συνήθως έχει και τη μουσική αντίληψη, μιας και δεν αντιμετωπίζει την μουσική σαν fast food! Πέραν αυτού είναι κι ο συναισθηματικός τόνος που δίνει η όλη διαδικασία, από το ανοίξεις το σελοφάν, να μυρίσεις την πλαστικούρα κι εν τέλει να αφήσεις την βελόνα πάνω στον δίσκο κι εκείνος να αρχίσει τον χορό του.

- Γιατί διαλέξατε αυτό το όνομα με ερωτηματικό και μάλιστα τη στιγμή που ήδη υπάρχουν οι Βορειοϊρλανδοί The Answer (αυτοί χωρίς ερωτηματικό…);
Καθαρή σύμπτωση άσε που και μουσικά δεν έχουμε κάποια συγγένεια. Μάλιστα αν σε κάποιον θα πρέπει να κάνετε την συγκεκριμένη ερώτηση, είναι σε αυτούς, μιας και σχηματίστηκαν μεταγενέστερα. Εμείς από τη μεριά μας έχουμε κινήσει τις νομικές διαδικασίες, και μόλις οι δικηγόροι μας βρούνε λίγο χρόνο θα γίνει της κοινής γυναικός το σιδηρούν κιγκλίδωμα! Πέρα από την πλάκα το όνομα το είχαμε βγάλει πριν εμφανιστούν οι Βορειοϊρλανδοί και κάποια άλλα σχήματα ανά το κόσμο. Εξάλλου προνοήσαμε για το μέλλον ως προς την εμφάνιση κάποιας μπάντας με αυτό το όνομα και το ερωτηματικό είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Είμαστε μουσικά η απάντηση;

- 5 άλμπουμ και 5 τραγούδια που σας επηρέασαν για να φτιάξετε τους The Answer?
Μιας και το φάσμα είναι τεράστιο, δεν θα αναφέρουμε κλασικά albums ή τραγούδια ορόσημο που εννοείται ακούσαμε και φέρανε μουσικές ανατροπές, δημιουργώντας μουσικά ρεύματα αρχής γενομένης από την πρώτη γενιά του punk και μετά καθώς και του new wave, grunge, alternative κτλ που μας επηρέασαν μέχρι το ξεκίνημα της μπάντας. Ενδεικτικά λοιπόν να πούμε τα παρακάτω:

Albums: Ramones - End Of The Century (1980), The Professionals - I Didn't See It Coming (1981), Husker Du - Candy Apple Grey (1986), Therapy? - Troublegum (1994), Neurotic Outsiders - s/t (1996)
Songs: New York Dolls - Subway Train (1973), Wipers - Mystery (1979), The Last Drive - The Drop (1994), Kent - If You Were Here (1997), Nada Surf - Hyperspace (1998)

Kostas Ketseris - Lead Guitar, Lead Vocals /
Lefteris Fresh - Drums /
Aleko Loco - Bass, Vocals/
Giannis Margaritis - Guitar, Noise

facebook

bandcamp

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1