Εσύ ήσουν εκεί; Η συναυλία-πάρτι του Merlin's Music Box στο Λόφο του Στρέφη, Σάββατο, 23 Μαΐου 1992

ΜΗΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ;

Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

φωτό: Έφη Βλάχου-Γκόρνυ (R.I.P.)

Και... ο λόφος πλημμύρισε κόσμο από όλες τις rock 'n' roll φυλές της Αθήνας (και όχι μόνο): Πάνκηδες, μεταλλάδες, indie, γκοθάδες,  γκράντζηδες, χαρντκοράδες, ροκαμπίλια - κάθε καρυδιάς καρύδι. Ήταν η πρώτη "μεγάλη" εκδήλωση του Merlin's και για να πω την αλήθεια, ήμασταν αρκετά επιφυλακτικοί ως προς την επιτυχία. Πέρα από το (έντυπο τότε) Μerlin's Music Box, μερικά φανζίν, κάποιους φίλους στον Rock FM, δεν είχαμε τρόπο να "σπρώξουμε" τη φάση. Εκείνος που ήταν απολύτως βέβαιος ήταν ο άνθρωπος πίσω από την αρχική ιδέα, ο Βασίλης Μπαμπούρης, εκλεκτός συνεργάτης μας και υπεύθυνος της μόνιμης στήλης Survival Kit, ενός από τα στοιχεία που έκαναν τη διαφορά στο Merlin's. Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε...

Η επαφή με τους καλλιτέχνες που είχαμε καταλήξει για το line-up ήταν εύκολη, καθώς οι περισσότεροι ήταν φίλοι και γνωστοί από τον "χώρο" (τον μουσικό): Deus Ex Machina, Make Believe, Αρνητική Στάση και οι Love Exotics, ένα ακουστικό ντουέτο με τον Λάμπρο Τσάμη (aka Rolls Royce Hearse) και έναν φίλο του κιθαρίστα. Φρεσκότατα πράγματα για την εποχή, φρεσκότατα και σήμερα...

Τυπώσαμε μερικές αφίσες σε κανονικό μέγεθος και για μερικά βράδια τραβήχτηκα με τον Βασίλη Τζάνογλο καβάλα στο παπί και τις κολλήσαμε σε συγκεκριμένα σημεία στα Εξάρχεια, στα σχολεία της Γκράβας και όπου αλλού μπορούσαμε να σκεφτούμε. Στείλαμε δελτία τύπου στα media (με ελάχιστη έως καμία ανταπόκριση). Ο Μπαμπούρης ανέλαβε τα ηχητικά, πήραμε κάτι βαρέλια από την Κατάληψη Κεραμεικού, βρήκαμε και μια κάβα πάνω από το τέρμα Ιπποκράτους που ήταν διατεθειμένη να μας δώσει μπύρες και νερά και να πληρωθεί την επαύριον.

Το απογευματάκι του Σαββάτου 23 Μαΐου 1992, κάτω από έναν θαυμάσιο καταγάλανο αττικό ουρανό, ανηφορίσαμε τον λόφο για το απαραίτητο στήσιμο. Ένα μικρό, αυτοσχέδιο μπαρ οργανώθηκε στην είσοδο του μικρού θεάτρου και όταν έφτασαν ο πάγος η γεννήτρια το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης λύθηκε συνδέοντας τα πάντα σε μια κολόνα της ΔΕΗ. Απλά πράγματα...

Ακολουθεί ένα "ρεπορτάζ" της συναυλίας που είχε δημοσιευτεί στο τεύχος 12 του Merlin's Music Box (Ιούλιος 1992), μαζί με τις φωτογραφίες της Έφης Γκόρνι που το συνόδευαν.

Κάποιοι είπαν πως το Merlin's ήταν η αιτία για τον (πόσο αλήθεια τελικά;) κόσμο που σκαρφάλωσε στις 23 του Μάη στο Λόφο του Στρέφη, στο ανοιξιάτικο party που οργάνωσε το περιοδικό. Άλλοι υποστήριξαν πως τα γκρούπ που έπαιξαν είναι τα τρία καλύτερα αυτή τη στιγμή στην Αθήνα. Μερικοί μίλησαν για την καλά διαφημισμένη προσπάθεια. Και πολλοί αναφέρθηκαν στον απίστευτα ανοιξιάτικο καιρό, μετά από ένα παρανοϊκό χειμώνα, που ήταν ό, τι έπρεπε για την εκδήλωση... Εμείς μπορούμε να πούμε πως όλοι αυτοί οι λόγοι έπαιξαν ο καθένας το δικό τους ρόλο για να πραγματοποιηθεί ίσως η ομορφότερη βραδιά του Μάη και -πιθανόν- της χρονιάς ολόκληρης.
Ένα πολύχρωμο πλήθος που κατέκλυσε την περιοχή του θεάτρου, αλλά και ολόκληρο το Λόφο, κόσμος που ανέβαινε από τα Εξάρχεια μυρμηγκιές, ένα μπαρ να δουλεύει με παρανοϊκούς ρυθμούς, μπύρες (2.400 τεμάχια) να έχουν εξαντληθεί στις 1.30 το πρωί και οι καλεσμένοι να καταναλώνουν ό, τι ποτό περίσσευε, μέχρι τις 5.30 το πρωί , οπότε εξαντλημένοι τα μαζέψαμε και πήγαμε για ύπνο. Μετά από τις 23 Μάη, όλες οι βραδιές μας φαίνονται άσκοπες...

Love Exotics

Μέχρι τις 10 μ.μ. τα πάντα ήταν έτοιμα. Ο παγοπώλης είχε καταφτάσει, το ίδιο και τα ηχητικά, ήρθε και η κάβα. Τα γκρουπ τελείωσαν σχετικά γρήγορα τα soundcheck και το μόνο που μας άγχωσε λίγο, ήταν πως το ρεύμα άργησε λιγάκι να φτάσει στο λόφο, μα ο φόβος για καμιά “στραβή” ξεπεράστηκε τη στιγμή που οι φανοστάτες άναψαν. Γύρω στις 10. 30 ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται και ως τις 11 η περιοχή είχε πήξει με ένα κοινό που σίγουρα δεν έχει εμφανιστεί σε ανάλογη εκδήλωση.
Στο χώρο του Θεάτρου, ξεκίνησαν να παίζουν πρώτοι οι Love Exotics, έκτακτα. Είχαν μπει στην αφίσα την τελευταία στιγμή, αλλά οι τρυφερές και απόκοσμες μπαλάντες τους, στάθηκαν ικανές για να ζεστάνουν το ήδη συγκεντρωμένο πλήθος που τους χειροκρότησε, ακόμα κι αν γνώριζε πως οι μπάντες που Θα ακολουθούσαν και γενικά η μορφή που είχαμε δώσει στο party, ήταν τελείως διαφορετική από το στυλ του ντουέτου Απόδειξη πως το κοινό, όταν πρόκειται για καλλιτέχνες με ευαισθησία, δεν μένει απαθές. Ο Λάμπρος Τσάμης, εκλεκτός συνεργάτης του περιοδικού μας και πάλαι ποτέ γνωστός ως R.R. Hearse ερμήνευσε με πάθος και κέφι τα κομμάτια των L.E. με τον Δημήτρη να τον συνοδεύει στην κιθάρα.

Make Believe

Στη συνέχεια την “σκηνή” κατέλαβαν οι Make Believe κατά τη γνώμη όλων, ίσως το πλέον ελπιδοφόρο καινούργιο γκρουπ. Η Φλώρα άρτι αφιχθείσα εκ Λονδίνου, με Red Hot Chili Peppers shirt, ο Τάσος (με Soundgarden fashion), ο Τάκης και ο Γιάννης, έδωσαν για μια ακόμα φορά τον καλύτερο εαυτό τους, αν αναλογιστείτε τις συνθήκες, με τον κόσμο να έχει πλέον προχωρήσει σε απόσταση αναπνοής από το συγκρότημα. Το ξεφάντωμα άρχισε, οι Μake Believe ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα με ένα σετ τραγουδιών, από τα καλύτερα που έχει γράψει ελληνικό συγκρότημα. Όταν τελείωσαν, ο κόσμος απαιτούσε κι άλλο, αλλά δυστυχώς, η ώρα προχωρούσε και η Αρνητική Στάση αδημονούσε να μπει στο χορό...

Αρνητική Στάση

Η Αρνητική Στάση για πολλούς από τους παρευρισκόμενους, είναι και rock 'η' roll στάση. Το πανηγύρι ξεκίνησε με τους φανατικούς να σπρώχνονται και να χτυπιούνται μπροστά από το γκρουπ, ο Γιάννης να πετάει συνεχώς ατάκες στο μικρόφωνο πάντοτε πληθωρικός, ο Σταμάτης να ξετινάζει τις χορδές της κιθάρας και ο Βασίλης (υπεύθυνος της στήλης Survival Kit του Merlin’s Music Box και διοργανωτής της εκδήλωσης) να τα δίνει όλα, σε μια προσπάθειά να εξαντλήσει τα ντραμς. Ο κόσμος ήδη γνώριζε τα κομμάτια, ο ενθουσιασμός επικρατούσε σε όλο το πλάτος του Λόφου, η Αρνητική Στάση παίζει το πιο έξυπνο hardcore που έχει ακουστεί στον πλανήτη.

Deus Ex Machina

Tελευταίο συγκρότημα, οι Deus Χ Machina και η κορύφωση ήδη επιτελείται. Όλα σχεδόν τα κομμάτια τους παρελαύνουν στα αυτιά του κοινού, το everythίngcore τους ακόμα αντηχεί στα δικά μας και η ταχύτητές τους στάθηκαν ικανές να εξουθενώσουν ολοκληρωτικά πλέον, τον κόσμο που είχε μαζευτεί σ' αυτή την υπέροχη συνάθροιση όλων των Φυλών του rock 'n' roll. Οι Deus είναι άξιοι συνεχιστές της παράδοσης του punk, με τον τρόπο που αυτό οφείλει να είναι σήμερα: άποψη για την καταστροφή της ψευδούς εικόνας της κοινωνίας στην οποία αναγκαστικά ζούμε.


Η μόνη ζόρικη στιγμή της όλης βραδιάς, υπήρξε η βλάβη του ενός πικ-απ, μετά το τέλος της συναυλίας. Αναγκαστήκαμε να αλλάζουμε δίσκους με όση ταχύτητα διαθέταμε, πράγμα που δε φάνηκε να ενοχλεί τον κόσμο που πλέον χόρευε κατακλύζοντας το Θεατράκι. Ήχοι από Red Ηot Chili Pepers, Nirvana, Big Chief, Faith Νο More, Metallica, Soundgarden, Mudhoney, Kiss (σε αποκλειστικότητα το νέο τους άλμπουμ και ο Βασίλης Μπαμπούρης στις δόξες του!), D.O.A και ό, τι άλλο μπορεί να φανταστεί η ψυχή όσων (αλήθεια πόσων;) δεν παρευρέθηκαν στην εκπληκτική αυτή νύχτα και το έμαθαν από διαδόσεις και αφηγήσεις.

Deus Ex Machina

Έχει πλέον ξημερώσει, τα παιδιά του συνεργείου μαζεύουν τα ηχητικά και εμείς μαζεύουμε τα ελάχιστα ποτά που απομένουν. Μερικά παιδιά γυροφέρνουν εδώ και κει τους κερνάμε συνέχεια, κάποιοι μας ζητάνε να βοηθήσουν, όλοι όσοι δούλεψαν στο μπαρ είναι τόσο εξαντλημένοι, που -όσοι δεν έχουν αποσυρθεί ήδη σπίτια τους- κάνουν τα αδύνατα δυνατά
για να τα μαζεύουμε μια ώρα γρηγορότερα. Στο μπαρ εργάστηκαν συνολικά οκτώ άτομα και είναι απίστευτο το πως κατάφεραν να ικανοποιήσουν τις εκατοντάδες κόσμου που ερχόταν κατά κύματα. Ήταν οι ηρωικότερες μορφές εκείνης της βραδιάς που κύλησε χωρίς κανένα παρατράγουδο.

Make Believe

Το μόνο που μπορούμε να σας υποσχεθούμε, είναι καλύτερη οργάνωση και μεγαλύτερος χώρος την επόμενη φορά , που απ' ό, τι δείχνουν τα πράγματα θα πραγματοποιηθεί νωρίς το φθινόπωρο και θα είναι καλύτερη από την πρώτη. Εκείνο που αυτή τη στιγμή αισθανόμαστε, όλοι όσοι δουλέψαμε γι' αυτό το party του Merlin' s Music Βοχ, είναι μια απέραντη χαρά και μια πικρία, αναλογιζόμενοι όλον αυτόν τον κόσμο που ήρθε και που σε άλλες περιπτώσεις παραμένει αφανής. Ας γίνει αυτό μια αρχή για καλύτερες μέρες...

Make Believe

Το ΜΜΒ και όλοι όσοι φρόντισαν για την Οργάνωση του party της 23ης του Μάη, στέλνουν τις ευχαριστίες τους σε όλους αυτούς που φρόντισαν να διαδοθεί και να οργανωθεί
η εκδήλωση και που ρουν μεγάλη ευθύνη την επιτυχία της και συγκεκριμένα χαιρετούν τους:
Θοδωρή Κούτση, Χρήστο Δασκαλόπουλο, Αρνητική Στάση, Love Exotics (και ιδιαίτερα τον Λάμπρο για την πίστη του στην επιτυχία - καλή τύχη, φίλε) Deus Χ Machina. Make Believe. Rock Οn, Αιμίλιο και Ηannelore και Φίλιππο, Γιώργο Μαγγανά, Νέστορα Νεστορίδη, Μελίνα, Χρήστο Σιγαλό, Σταύρο Νουχάκη. Villa Αμαλίας, Κατάληψη Κεραμεικού (για τα βαρέλια), Κώστα Σεραφείμ. Βασίλη Τσόνογλου, Μιχάλη Τζάνογλο, Πινόκια, Ηχοτρόπιο (και ιδιαίτερα τα παιδιά που ξενύχτισαν), Σωτήρη Καραλή και Νατάσσα Κυργέτσου. Αλέξανδρο Ζ, Εφη Γκόρνι, Δημήτρη Δημητράκα, όλους όσους ξεχνάμε, όλους εσάς που ήρθατε και όσους δεν ήρθατε (ξέρουμε ποιοί είστε!), η επόμενη φορά Θα είναι ακόμα καλύτερη!
Το ΜΜΒ ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Βασίλη Μπαμπούρη, κύριο υπεύθυνο της διοργάνωσης, ιδιαίτερα για την πίστη του στην επιτυχία της εκδήλωσης.

 


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1