The Psychic Readers: Αποκλειστική συνέντευξη στο Merlin's Music Box σχετικά με την κυκλοφορία του πρώτου, ομώνυμου άλμπουμ τους και διάφορα άλλα τέτοια…

Αόρατες ερωτήσεις: Γιώργος Αθανασόπουλος
Φωτό: Ιωάννα Πανταζή

Ήταν μια κρύα χειμωνιάτικη νύχτα του 2010 όταν οι T.E.N.S ανακοίνωναν ότι δε θα συνέχιζαν την πορεία που τους έστειλε στην κορυφή των charts. Παγκόσμιο πένθος ξέσπασε και οι εκδηλώσεις του κόσμου ήταν πραγματικά σπαρακτικές. Το 2012 ο Αντώνης πήγε για πέντε μήνες στο Λονδίνο σε μια απέλπιδα προσπάθεια βιώσιμης περιπέτειας τυχοδιωκτικού χαρακτήρα, τη στιγμή που ο Κώστας είχε μόλις ξεκινήσει τη συνεργασία ως κιθαρίστας γνωστού φιλικού συγκροτήματος. Το 2014 ο Αντώνης ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα θεάτρου που οδήγησαν τα επόμενα χρόνια και έως σήμερα σε έξι θεατρικές παραστάσεις και σε άλλη μια επερχόμενη το φθινόπωρο του 2019. Κάπου μέσα στο 2016 ο Αντώνης πρότεινε στον Κώστα να αρχίσουν ένα νέο μουσικό project κι έτσι ξεκίνησαν οι πρόβες που θα κατέληγαν στους Psychic Readers και στον ομώνυμο δίσκο του 2019.

Πήραμε το όνομά μας από το μέλλον: αινιγματικό και μυστηριώδες, σκοτεινό και αβέβαιο. Όλοι προσπαθούν να το προβλέψουν. Πολλοί ζουν για το μέλλον ξεχνώντας να ζήσουν το παρόν. Ο Απόλλωνας, θεός της μουσικής, έφτιαξε το μαντείο των Δελφών και ο κόσμος έσπευδε από παντού να μάθει τι έμελλε να συμβεί. Μα και σήμερα, δεν μένουν και πολλοί αδιάφοροι απέναντι σε μια «καλή» πρόβλεψη. Τι είναι λοιπόν αυτό που προκαλεί τόση περιέργεια ή τόση ανασφάλεια στο ανθρώπινο είδος, ώστε να αναζητά τρόπους να ελέγξει τις πιθανότητες και τις μεταβλητές μιας πραγματικότητας που δεν έχει έρθει ακόμα; Ή, απλά, να πιστέψει μοιρολατρικά σε κάποια αλήθεια που του έχουν υποβάλλει τα άστρα ή σε κάποιο «χαρισματικό» μέντιουμ; Η απάντηση ίσως να είναι η έλλειψη αποδοχής και πίστης στον εαυτό του. Εμείς, λοιπόν, θέλοντας να σπάσουμε αυτό το ταμπού, λέμε ότι είμαστε όλοι Psychic Readers, δηλαδή μέντιουμ, αφού όλοι μπορούμε να πράξουμε αναλόγως ώστε να έχουμε ένα έστω κατά προσέγγιση επιθυμητό μέλλον. Η άλλη πρόταση που έχουμε είναι να μη νοιαζόμαστε και τόσο για το μέλλον αλλά να παίρνουμε τα πράγματα όπως έρχονται και να νιώθουμε όμορφα με αυτό. 

Δε μας αρέσει να βάζουμε πολλή σκέψη στη δημιουργία των κομματιών μας. Θέλουμε να είναι όσο γίνεται πιο αυθόρμητα. Να βγαίνουν φυσικά και αβίαστα –ακόμα και τυχαία– στο στούντιο μετά από τζαμάρισμα. Δε θέλουμε να κάνουμε κάποια επανάσταση στη μουσική, ούτε έχουμε κάποιον άλλο σκοπό παρά μόνο την προσωπική έκφραση. Δεν βγάζουμε ένα τραγούδι με σκοπό να γίνει επιτυχία ή να απευθυνθεί σε κάποιο συγκεκριμένο κοινό, ούτε το περνάμε από χίλια μύρια κύματα μέχρι να ολοκληρωθεί. Πιστεύουμε ότι έτσι η μουσική είναι πιο αγνή, ζωντανή και αυθεντική, ακόμα κι αν ακούγεται λίγο πιο χύμα. Άλλωστε δεν είναι κακό, κατά τη γνώμη μας, να αφήνεις λίγο χώρο και στο τυχαίο.

Μια μέρα ο Αντώνης τηλεφώνησε στον φίλο και πολύ καλό μουσικό Vice Lesley για να τον ρωτήσει για την επικείμενη κυκλοφορία του υλικού, καθώς οι ηχογραφήσεις είχαν ολοκληρωθεί και απέμεναν 3 ή 4 κομμάτια για την ολοκλήρωση και της μίξης. Μετά από αυτή την κουβέντα και ύστερα από δυο τρεις ακόμα συναντήσεις, έπεσαν οι υπογραφές για τη συνεργασία μας με τη Thinkbabymusic. Πιστεύουμε ότι η συμφωνία ήταν καλή καθώς ο Vice έχει υπάρξει μέλος συγκροτήματος για πολλά χρόνια και ξέρει πώς είναι να είσαι από την πλευρά των μουσικών. Γενικά, είμαστε ευχαριστημένοι με την συνεργασία, τηρουμένων των αναλογιών φυσικά, και θα συζητήσουμε οπωσδήποτε με το label και για την επόμενη κυκλοφορία μας, η οποία ελπίζουμε να είναι έτοιμη ένα χρόνο μετά την πρώτη, δηλαδή το Μάρτιο του 2020.

Η μουσική που παίζουμε, είτε το θέλουμε είτε όχι, στην Ελλάδα είναι underground. Δεν θα θυσιάζαμε την ακεραιότητά μας για να γίνουμε γνωστοί ανοίγοντας για παράδειγμα μια συναυλία του Ρέμου. Υπάρχουν κάποια όρια για το τι θα έκανε κάποιος για την επιτυχία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει να φτάσει η μουσική μας σε πολλούς αποδέκτες. Αν δεν μας ενδιέφερε θα παίζαμε μόνο για πάρτη μας στο στούντιο του Βλάση. Ιδανικά λοιπόν θα θέλαμε να κάνουμε «επιτυχία» αλλά με τους λιγότερους συμβιβασμούς – όσο αυτό γίνεται.


Τα τραγούδια του άλμπουμ ένα προς ένα:

Anybody Sane
Το τραγούδι αυτό μιλάει για την «τρέλα που επικρατεί στην εποχή μας. Όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με κάποιο είδος τρέλας, είτε προέρχεται από συμπεριφορές που παρατηρούμε γύρω μας είτε από δηλώσεις και πρακτικές δημόσιων προσώπων, όπως ο Τραμπ για παράδειγμα. Είναι, ας πούμε, τουλάχιστον παράξενο να οδηγείται ένας λαός –ή ένα κομμάτι του– στην εξαθλίωση προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες και το σάπιο σύστημά τους και ο κόσμος να μένει απαθής.

A Distinctive Trip to Orthology
Ένας τύπος τριπάρει για να αντιμετωπίσει την απώλεια της κοπέλας που τον παράτησε. Έχει παραισθήσεις και αισθάνεται όμορφα, αλλά στο τέλος αναρωτιέται αν αυτή είναι η λύση και όχι η νηφαλιότητα.

Unexpected Twist
Δυο μικρά παιδιά μεγαλώνοντας γίνονται μέρος του υπόκοσμου αλλά διαπιστώνουν ότι παρά το ότι μπορούν να σκοτώσουν άλλους ανθρώπους, δεν μπορούν να σκοτώσουν τη συνείδησή τους, η οποία τους κυνηγά δίχως σταματημό.

Reservations
Ένα σύνδρομο καταδίωξης αλλά και η πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι από την έλλειψη ιδιωτικότητας, για την οποία δεν θα έπρεπε να κάνουμε κανένα συμβιβασμό.

Nordost
Ένα τρομοκρατικό χτύπημα των Τσετσένων αυτονομιστών στη Μόσχα ή μια προσπάθεια απελευθέρωσης ενός έθνους;

Online Degeneration
Παραπληροφόρηση, εθισμός, αποξένωση, κατάθλιψη, καταναλωτισμός, εικονική ευδαιμονία, κτλ. Το internet δεν έχει φέρει μόνο τα θετικά στη ζωή μας.

Jaywalker
Καμιά φορά θέλω να περπατώ στο δρόμο, αφηρημένα και ξένοιαστα. Να ονειρεύομαι και να αναπολώ δίχως να δίνω λογαριασμό σε κανένα. Να σκοτώνω την ώρα μου δίχως αιτία και αποτέλεσμα, δίχως πρέπει και δεν πρέπει, σε ένα όμορφο, πολύχρωμο, ειδυλλιακό καλοκαίρι.

The Controversy of Love
Η αγάπη σου δίνει μεγάλη χαρά αλλά ενίοτε και τεράστια λύπη. Νομίζω ότι όλοι έχουμε βιώσει τη φάση της είτε σε ερωτικό, φιλικό ή οικογενειακό επίπεδο.

Sometimes I Dream of Dying
Ο θάνατος ως εφιάλτης ενός παιδιού στην ενήλικη ζωή του μετατράπηκε σε λύτρωση. Σκοτεινό συναίσθημα αλλά κάτι που δε βλέπεις μόνο στους έφηβους.


Η σύνθεση της μπάντας αυτή τη στιγμή στο στούντιο –προβάροντας και νέα κομμάτια– αποτελείται από τον Αντώνη(μπάσο και φωνή),τον Κώστα(κιθάρα)και το Χρήστο(τύμπανα).Για τα live,μπάσο παίζει ο Φαίδωνας και πλήκτρα ο Σταύρος.Βέβαια,αυτό δε μένει παρά να αποδειχθεί καθώς η επόμενη εμφάνιση απέχει κάποιους μήνες και κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προκύψει ως τότε.Είμαστε μέντιουμ αλλά δε μπορούμε να ελέγξουμε και το πέταγμα της πεταλούδας στην άλλη άκρη της γης.

Το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ των Psychic Readers κυκλοφορεί από την Thinkbabymusic και από το bandcamp της μπάντας.

Facebook


image

Γιώργος Αθανασόπουλος

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει dj
 
 
 
image

Γιώργος Αθανασόπουλος

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει dj
 
 
 
image

Γιώργος Αθανασόπουλος

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος όταν μεγαλώσει θέλει να γίνει dj