Όχι, αντιιμπεριαλιστές, ο Σολεϊμανί δεν είναι ο ήρωάς σας...

της Hawzhin Azeez*

(μετάφραση: Γιάννης Καστανάρας, από το website της Hawzhin)

Το να είσαι αποδέκτης της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής πολεμικής μηχανής δεν σημαίνει ότι είσαι αντιιμπεριαλιστής – τουλάχιστον όχι στον βαθμό που είσαι πράκτορας ενός δολοφονικού καθεστώτος…
Στον κόσμο που ζούμε συχνά ξεχνάμε τις πολλαπλές αλήθειες που μπορεί να συνυπάρχουν ταυτοχρόνως. Σε μια εποχή όπου οι μεγιστάνες των μέσων ενημέρωσης αναμασούν τα ίδια φιλοπόλεμα συνθήματα και πρωτοσέλιδα, σε μια εποχή όπου τα λάθη της αριστεράς είναι θλιβερά και τεράστια, η αλήθεια συχνά υποβαθμίζεται σε μια απλουστευμένη μανιχαϊκή διττότητα μιας αντίληψης περί μαύρου/άσπρου ή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, Ιράν/ΗΠΑ.

Οι αντιιμπεριαλιστές που εδώ και καιρό υπερασπίζονται το βάρβαρο καθεστώς του Άσαντ στο όνομα της αριστερής ιδεολογικής πρακτικής, υπερασπίζονται λυσσαλέα ένα άλλο βάρβαρο, βίαιο καθεστώς – του Ιράν – χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ιστορικά γεγονότα και πραγματικότητες, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα της ζωής εκατομμυρίων Ιρανών που τρομοκρατούνται, βιάζονται και καταπιέζονται μέσα στη σιωπή, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την καθημερινή πραγματικότητα των καταπιεσμένων που ζουν κάτω από μια απάνθρωπη δικτατορία, την οποία ξεπερνά μόνον η Κίνα σε εκτελέσεις αντιφρονούντων, καλλιτεχνών, φεμινιστριών και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ωστόσο, οι αντιιμπεριαλιστές έχουν μετατρέψει τον δολοφονημένο Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί σε μια ηρωική, χαρισματική και στωική μορφή, γεμάτη αυτοπεποίθηση. Σε έναν ήρωα που πολέμησε γενναία εναντίον του ISIS για να σώσει τον ιρανικό λαό και που ήταν εκ διαμέτρου αντίθετος με τον παράλογο και επικίνδυνο Τραμπ. Από πότε αντιιμπεριαλιστής σημαίνει να υποστηρίζεις με ζήλο καταχθόνιους δικτάτορες, αντί για τους καταπιεσμένους και τα θύματα της αποικιοκρατίας;
Μερικές βασικές αλήθειες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν:

1. Ο Σολεϊμάνι ήταν ένας χασάπης και όργανο του βίαιου ιρανικού καθεστώτος, το οποίο τρομοκρατεί εκατομμύρια στο Ιράν, τη Συρία, τον Λίβανο, το Ιράκ, την Υεμένη και αλλού μέσω αντιπροσώπων. Ένας από τους βασικούς ρόλους του ήταν ο σταθερός εφοδιασμός της Χεζμπολά με πυραύλους και ρουκέτες, ενώ είχε αναπτύξει μυστικά 50.000 Ιρανούς στρατιώτες στη Συρία για να υπερασπίζονται το απάνθρωπο καθεστώς του Άσαντ. Συνέβαλε καθοριστικά στην τραγωδία που συντελείται ακόμα στην Υεμένη, παρέχοντας απευθείας ιρανική υποστήριξη στους [Σιίτες αντάρτες] Χούτι.
Ο ρόλος του στην αποτροπή της εισβολής του ISIS στο Ιράν οφείλεται ως επί το πλείστον στο σχίσμα ανάμεσα στους Σουνίτες και τους Σιίτες (το ISIS είναι σουνιτικό ενώ το καθεστώς στο Ιράν είναι φανατικά σιιτικό). Ο ρόλος του Σολεϊμανί στον πόλεμο εναντίον του ISIS στη Συρία αφορούσε κυρίως την υποστήριξη στο καθεστώς του Άσαντ και την εξόντωση μιας αντίπαλης σουνιτικής ομάδας, η οποία απειλούσε ευθέως την περιφερειακή ηγεμονία του Ιράν, και όχι κάποιο ενδιαφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια των απλών ανθρώπων. Ταυτόχρονα με την ανάμειξή του σε εκείνες τις ξένες παρεμβάσεις, υπήρξε ο επικεφαλής των διαβόητων δυνάμεων Κούντς που τρομοκρατούσαν, εκτελούσαν, κατασκόπευαν και απήγαγαν δημοκράτες και ακτιβιστές και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για τα δικαιώματα των γυναικών μέσα στο Ιράν.
Ο ρόλος του Σολεϊμανί στην επιδίωξη των περιφερειακών αντικειμενικών στόχων του Ιράν είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Η ανάμειξή του σε αυτές τις χώρες είχε άμεσο αντίκτυπο στις δημοκρατικές φιλοδοξίες των Κούρδων, των Σύριων, των Ιρανών και άλλων καταπιεσμένων μειονοτήτων στην περιοχή.
2. Το Ιράν είναι ένα εγκληματικό και καταπιεστικό καθεστώς. Οι μόνοι που θρηνούν πραγματικά την εκτέλεση του Σολεϊμανί είναι οι συντηρητικοί Ιρανοί σύμμαχοι των μουλάδων που διαχειρίζονται το καθεστώς. Πράγματι, ο Σολεϊμανί εκπροσωπούσε τον ιρανικό εθνικισμό, αλλά με ένα πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο όραμα, το οποίο συμμορφωνόταν με το όραμα των Αγιατολάχ για το «Ιράν». Οι περισσότεροι Ιρανοί, Ιρακινοί και Σύριοι πανηγυρίζουν σιωπηρά, αν όχι ανοιχτά, τον θάνατο του Σολεϊμανί. Γνωρίζουν επίσης ότι η δολοφονία μιας συμβολικής μορφής, η οποία έχει ήδη αντικατασταθεί από τον ταξίαρχο Εσμαΐλ Γκανί, μια ακόμα πιο συντηρητική και διαβόητη προσωπικότητα του ιρανικού καθεστώτος, δεν θα βάλει τέλος σε μια πολιτική που υλοποιείται και διαιωνίζεται αδιαλείπτως από τους Αγιατολάχ.
3. Οι ΗΠΑ είναι μια εγκληματική και καταπιεστική ιμπεριαλιστική δύναμη που δυστυχώς διαθέτει λειψή μνήμη και είναι ανίκανη να διδαχθεί από τα μαθήματα του παρελθόντος, ξεκινώντας πολέμους με άμεσες επεμβάσεις, με εισβολές ή με ριψοκίνδυνες τακτικές, όπως η δολοφονία του υπ’ αριθμόν δύο πιο αιμοβόρου χασάπη στους κόλπους των διαβόητων ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ομολογουμένως η αντίδραση του Ιράν είναι πολύ πιο μετρημένη και συγκρατημένη. Όχι απαραιτήτως επειδή είναι πιο επιφυλακτικό απέναντι στη φρίκη του πολέμου ή επειδή σέβεται τη ζωή των πολιτών του, αλλά επειδή επιδιώκει προσεκτικά τους μακροπρόθεσμους στόχους του μέσω της ήπιας ισχύος που σημαίνει οικονομική και πολιτική πίεση ή υποστήριξη, και περιορισμένες στρατιωτικές επεμβάσεις. Ακολουθεί λελογισμένες μεθόδους. Χρησιμοποιεί με προσοχή τους αντιπροσώπους του προκειμένου να υλοποιούν μυστικά και συγκαλυμμένα τις τεράστιες περιφερειακές φιλοδοξίες του και προτεραιότητες. Η μια και μοναδική του δέσμευση είναι απέναντι στην αυτοσυντήρηση, εδραιώνοντας στο μεταξύ το σχίσμα ανάμεσα σε Σιίτες και Σουνίτες.
Στην ιρανική εξωτερική πολιτική και την υλοποίηση της ήπιας ισχύος υπάρχει μια συνοχή, μια συνέπεια που έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη παράλογη αμερικανική εξωτερική πολιτική του Τραμπ. Για αυτό τον λόγο μια πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών κατέληξε ότι το Ιράν ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή. Για αυτό το λόγο η αντίδραση του Ιράν είναι πιο υπολογισμένη και συγκρατημένη σε σύγκριση με τον απερίσκεπτο και επικίνδυνο τρόπο, με τον οποίο ο Τραμπ διέταξε την εκτέλεση του Σολεϊμανί.
Τέλος, οι απλοί πολίτες της Μέσης Ανατολής, ιδίως στο Ιράν και το Ιράκ, δεν επιθυμούν πόλεμο με τις ΗΠΑ. Θέλουν την ανατροπή του καθεστώτος των Αγιατολάχ, το οποίο συνεχίζει να τους τρομοκρατεί και να επηρεάζει την καθημερινότητά τους προβάλλοντας ζητήματα ασφαλείας και εθνικών συμφερόντων, όχι όμως με τον τρόπο που ανατράπηκε ο Σαντάμ το 2003. Εκεί επρόκειτο για μια εισβολή που είχε ως συνέπεια την αποτυχία του Ιράκ σαν κράτος, την εμφάνιση του ISIS και του ακατανόητου επιπέδου επίπεδο βίας που προέκυψε, τη γενοκτονία των Γιαζίντι, την άνοδο των υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών Χασντ αλ-Σαμπί κ.α.
Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θέλει πόλεμο. Κανένας άνθρωπος που αγαπά τη δημοκρατία δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν. Επιπροσθέτως, οι κυρώσεις θα ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον λαό του Ιράν που ήδη υποφέρει και πασχίζει να αντεπεξέλθει σε μια οικονομική κρίση. Η αλλαγή καθεστώτος πρέπει να γίνει εσωτερικά, οργανικά και ως αποτέλεσμα της φωνής και της δράσης του ιρανικού λαού. Οτιδήποτε άλλο θα έχει τα χαρακτηριστικά του παρεμβατισμού και τους ιμπεριαλισμού – και δεν θα αποκτήσει ποτέ ένα πλαίσιο νομιμότητας.
Ιδού μερικές τελευταίες βασικές αλήθειες: μπορείτε να ζητωκραυγάζετε για το τέλος του Σολεϊμανί και ταυτόχρονα να είστε κατά του πολέμου. Μπορείτε να καταδικάζετε τον τρόπο που εκτελέστηκε ο Σολεϊμανί και ταυτόχρονα να αισθάνεστε ανακούφιση επειδή δεν θα υπάρχει για να τρομοκρατεί τους ανθρώπους. Μπορείτε να είστε κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και ταυτόχρονα κατά της ιρανικής δικτατορίας και βαρβαρότητας. Το να είστε κατά του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και κατά της περιφρονητικής στάσης του Τραμπ απέναντι στην ανθρωπότητα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε τον Σολεϊμανί σύμβολο της ελευθερίας ή της αριστερής ιδεολογίας.
Η μόνη σας δέσμευση πρέπει να είναι απέναντι στους απλούς ανθρώπους του Ιράν, του Ιράκ και της περιοχής. Μπήκαμε το 2020 και είναι η στιγμή να αρχίσουμε να εξετάζουμε τέτοια ζητήματα και περιπλοκές, συνειδητοποιώντας ότι μπορεί να συνυπάρχουν πολλαπλές αλήθειες και ότι μια απλουστευμένη ανάλυση εξυπηρετεί μόνο τους πολεμοκάπηλους.

* Η Hawzhin Azeez είναι Κούρδισσα ακαδημαϊκός, ακτιβίστρια και ποιήτρια. Είναι κάτοχος διδακτορικού στις Πολιτικές Επιστήμες και στις Διεθνείς Σχέσεις. Διαχειρίζεται τις Σελίδες The Middle Eastern Feminist και Si Amo Afrin.

Το άρθρο μεταφράστηκε από το website της Hawzhin Αzeez κατόπιν αδείας της.

Facebook profile

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΟ MERLIN'S MUSIC BOX:

Γυναίκες της Ροζάβα: «Η κοινωνία πρέπει να υποστεί μια θεμελιώδη πνευματική επανάσταση που θα δώσει τον ρυθμό για την κοινωνική επανάσταση»...


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 

 

Eγραφείτε για το λαμβάνετε το Newsletter του Merlin
Joomla Extensions powered by Joobi

FEATURED VIDEOS

  • 1