10 Code: "Οι καλλιτέχνες έχουν βήμα και εξωστρέφεια και αυτό τους δίνει, εκτός από λόγο, και μία παραπάνω ευθύνη. Αν έχεις κάτι ουσιαστικό να πεις μέσα από την τέχνη σου, πρέπει να το πεις..."

Κείμενο-Συνέντευξη: Γιάννης Καστανάρας

Πριν από πάρα πολλά χρόνια, στη διάρκεια μιας συζήτησης με καλούς φίλους αρκετά μεγαλύτερους από εμένα, κοκορευόμουν για τα μουσικά μου γούστα και συγκεκριμένα εξυμνούσα τις αρετές του punk προσπαθώντας να πείσω την παρέα για πράγματα που προφανώς αγνοούσαν ή τους ήταν αδιάφορα, καθόσον η μουσική τους παιδεία ήταν κυρίως κλασικίζουσα ή λαϊκοέντεχνη της μεταπολιτευτικής περιόδου. Τελικά, ο ένας από αυτού, ο πιο περίεργος, αποφάσισε να δοκιμάσει τα γούστα μου και μου ζήτησε να του γράψω μια κασέτα με σχετικά τραγούδια. Όπερ και έκανα...

Μερικές μέρες αργότερα ο Κώστας μου επέστρεψε την κασέτα. "Την άκουσες;" τον ρώτησα. "Την άκουσα", απάντησε χαμογελώντας. "Και;" Θυμάμαι ότι πρέπει να τον κοίταξα κάπως ειρωνικά γιατί έβαλε τα γέλια. "Και;" τον ξαναρώτησα. "Επιθετική μουσική", μου απάντησε και παρήγγειλε ούζο με μεζέ. Το θυμάμαι σαν να'ναι τώρα...

Επιθετική μουσική παίζουν οι 10 Code, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό και επειδή είχα εντυπωσιαστεί με το Swiftless, το πρώτο τους άλμπουμ του 2016 (είχαν προηγηθεί δυο ΕP), όταν η μπάντα είχε την καλοσύνη να στείλει στο Merlin's τη δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά τους που κυκλοφορεί λίαν συντόμως με τίτλο Ride, ομολογώ ότι χάρηκα ιδιαιτέρως.

Οι 10 Code κοντεύουν να συμπληρώσουν μια δεκαετία ύπαρξης. Σχηματίστηκαν στα τέλη του 2011 στην Αθήνα προερχόμενοι, όπως λένε οι ίδιοι από την alternative σκηνή, έχοντας παίζει σε διάφορα σχήματα μέχρι τα τέσσερα μέλη να βρουν ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς και να πιάσουν σοβαρή δουλειά. Άρχισαν τις εμφανίσεις, μπήκαν στο στούντιο για το πρώτο τους ΕΡ και το καλοκαίρι του 2014 πέρασαν στον τελικό του EuroMusic Contest στο Παρίσι, έχοντας επιλεγεί στην πρώτη δεκάδα ανάμεσα σε 3267 διαγωνιζόμενους από 40 ευρωπαϊκές χώρες - ό,τι πάλι κι αν σημαίνει αυτό.

Με το Ride, οι 10 Code συνεχίζουν στο ύφος που χάραξαν με το ντεμπούτο τους έχοντας πλέον διαμορφώσει τον προσωπικό τους ήχο που είναι γρήγορος και δυνατός, σκληρός και ταυτόχρονα μελωδικός, με σωστά δομημένα κομμάτια και οργισμένα φωνητικά που θα ζήλευαν οι Therapy? Υπάρχει punk, υπάρχει grunge, υπάρχει "alternative", και πίσω από όλα αυτά υπάρχει μια ηχητική μπουλντόζα που τα σπρώχνει σαν οικοδομικά υλικά στο σημείο όπου οι 10 Code χτίζουν το ηχητικό τείχος τους.   

**************

● Πώς προέκυψε η αρχική επιθυμία να σχηματίσετε τους 10 Code και ποιες ήταν οι κύριες επιρροές σας;

Κάποια μέλη έπαιζαν μαζί και σε προηγούμενες μπάντες. Υπήρχαν ιδέες, υπήρχε μουσική, υπήρχε χημεία. Ε, έπρεπε να γίνει κάτι γι’ αυτό! Επιρροές πάρα πολλές, κυρίως από τα 90s, που μεγαλώσαμε. Grunge, alternative, stoner είναι μάλλον οι κοινές.

● Μερικά στοιχεία για τον νέο σας δίσκο, δυσκολίες στην ηχογράφηση, πόσο ευχαριστημένοι είστε με το τελικό αποτέλεσμα κι αν υπάρχει κάτι που θα θέλατε να έχετε διορθώσει, αλλάξει ή προσθέσει;

Ο νέος δίσκος μας λέγεται Ride και αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά που ζούμε αυτές τις μέρες, πιθανότατα θα είχε ήδη κυκλοφορήσει. Σίγουρα κάθε ηχογράφηση έχει τις δυσκολίες της, αλλά προσπαθήσαμε με πολλή προεργασία και προπαραγωγή να έχουμε αποφασίσει πού θέλαμε να κινηθούμε πριν μπούμε στο στούντιο. Αυτή τη φορά θέλαμε έναν πιο raw, πιο live, ίσως, ήχο. Θεωρούμε ότι καταφέραμε να αποτυπώσουμε αυτό που “ακούγαμε” στο μυαλό μας, μαζί με τη βοήθεια του Γιάννη Βούλγαρη με τον οποίο κάναμε τη συμπαραγωγή.

● Ακούγοντας τον Swiftlets, το προηγούμενο άλμπουμ σας, και το Ride, φαίνεται να καταλήγετε σε έναν δικό σας προσωπικό ήχο. Η κατεύθυνση αυτή υπήρχε εξαρχής ή διαμορφώθηκε με την πάροδο του χρόνου; Πού θα τον εντάσσατε σε ένα ευρύτερο σύγχρονο πλαίσιο;

Νομίζουμε ότι ο πυρήνας του ήχου μας υπάρχει από την πρώτη μας κυκλοφορία, το “Τhe Connection EP.”. Σίγουρα έχει υπάρξει εξέλιξη από τότε. Ηχητική, συνθετική και εκτελεστική. Ακούς όμως την ίδια μπάντα στη βάση της. Δεν ξέρουμε πού θα τον εντάσσαμε για να είμαστε ειλικρινείς. Ροκ από τύπους που μεγάλωσαν στα 90s;



● Τι σημαίνει η μουσική για εσάς;

Είναι πολλά μαζί. Είναι ανάγκη, είναι απόδραση, είναι ψυχοθεραπεία, είναι χαρά. Για κάποιους από εμάς ορίζει τη ζωή μας σε ένα βαθμό. Μια καθημερινότητα χωρίς μουσική θα ήταν κάτι δύσκολο, κάτι χωρίς ιδιαίτερο νόημα.

● Μπορείτε να φανταστείτε στο μέλλον κάποια στιγμή κορύφωσης για την μπάντα που θα σας ικανοποιεί απόλυτα σε επίπεδο εξέλιξης;

Θέλουμε να συνεχίσουμε να βγάζουμε δίσκους για τους οποίους θα αισθανόμαστε ότι έχουν να πουν κάτι κάθε φορά. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να υπάρχει κάποια κορύφωση, η συνέπεια και η συνεχής παρουσία με καλό υλικό σε καθιερώνει στη συνείδηση του κοινού που θα ήθελες να σε εκτιμά. Και αυτό σε ανταμείβει σε κάθε κυκλοφορία, σε κάθε live.

● Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα παίζοντας rock and roll στην Ελλάδα;

Από πού να αρχίσεις με τα μειονεκτήματα; Ελάχιστοι κατάλληλοι συναυλιακοί χώροι, σχεδόν ανύπαρκτος ειδικός Τύπος, μικρό και ανακυκλούμενο κοινό, ελάχιστα έσοδα. Όλα underground, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Αλλά ταυτόχρονα, το πλεονέκτημα είναι ότι έχεις το προνόμιο να “ανήκεις” σε μια μουσική κοινότητα που έχει εξελιχθεί σε… θαυματουργή: Ο όγκος και η ποιότητα των κυκλοφοριών των rock συγκροτημάτων στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο σε σύγκριση με τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Είναι πραγματικά φοβερό αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια εδώ.

● Πρόσφατα συμμετείχατε σε μια συναυλία Αλληλεγγύης που διοργάνωσε το Σ.Τ.Α.Ζ.Ο.Ε. Ποιος κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι ο κοινωνικός και ο πολιτικός ρόλος του καλλιτέχνη; Ποια είναι η θέση των 10 Code, συνολικά ή ατομικά, για όλα όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα και στον κόσμο;

Η συμμετοχή μας στη συγκεκριμένη συναυλία ήταν μία εμπειρία που θα την κουβαλάμε μέσα μας για καιρό. Τόσοι καλλιτέχνες και τόσος κόσμος, μαζεύτηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη για να στηρίξουν μία τέτοια προσπάθεια. Συγκινητικό και ελπιδοφόρο μαζί. Κάθε εποχή έχει τις δυσκολίες της για συγκεκριμένα κομμάτια της κοινωνίας. Συνέβαινε πάντα και θα συνεχίσει να συμβαίνει. Είναι ευθύνη όλων να έχουν λόγο, κριτική και πολιτική σκέψη σε ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσεις να δράσεις και να επηρεάσεις το περιβάλλον σου στη συνέχεια. Οι καλλιτέχνες έχουν βήμα και εξωστρέφεια και αυτό τους δίνει εκτός από λόγο, και μία παραπάνω ευθύνη. Αν έχεις κάτι ουσιαστικό να πεις μέσα από την τέχνη σου, πρέπει να το πεις. Αν όχι, μην το κάνεις για να το κάνεις. Υπάρχει και ο προσωπικός δρόμος, η επιρροή και μέσα από την καθημερινότητα και η συμμετοχή σε δομές όχι απαραίτητα καλλιτεχνικές. Σε κάθε περίπτωση, καλλιτέχνες ή όχι, οφείλουμε να είμαστε πολιτικά όντα, με κρίση και δράση. 

● Εκτός από 10 Code, ποιες είναι οι ασχολίες, τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά σας;

Όλοι μας έχουμε “πρωινές δουλειές” - κάποιοι έχουν και οικογένεια. Ο ελεύθερος χρόνος πλέον είναι λίγος και οι 10 Code απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του, αλλά πάντα υπάρχει λίγος για ασχοληθείς… με τη μουσική και πάλι! Η αλήθεια είναι ότι και πάλι με πράγματα γύρω από τη μουσική ασχολούμαστε κυρίως: κάποιοι παίζουν και σε άλλες μπάντες, άλλοι “καίγονται” στον υπολογιστή με προσωπικά projects και ιδέες. Θα λέγαμε ότι βγαίνουμε και καμιά βόλτα, αλλά αυτή την εποχή δεν θα μας πιστέψει κανείς!

● Πώς θα θέλατε να σας θυμάται ο κόσμος έπειτα από πάρα πολλά χρόνια;

Οι δίσκοι, η μουσική. Αυτά μόνο μένουν στο τέλος! Θα θέλαμε αυτός που θα μας ακούσει ξανά (ή θα μας ανακαλύψει) μετά από χρόνια, να βρει κάτι που θα έχει ενδιαφέρον και τότε. Ζούμε στην εποχή της υπερπληροφόρησης και της “μίας χρήσης”. Ό,τι κάνουμε τώρα, να αποδειχθεί στο μέλλον ότι δεν ήταν αναλώσιμο. Αυτό θα θέλαμε.

 

 To Ride ηχογραφήθηκε στο Electric Highway Studio σε παραγωγή της μπάντας και του Γιάννη Βούλγαρη. Το artwork είναι του Manthos Stergiou (Manster Design)

 Oι 10 Code είναι: Απόστολος Μπουλές (κιθάρες) – Πέτρος Ποταμιάνος (φωνή, κιθάρες) – Χάρης Αναγνώστου (τύμπανα) – Γιώργος Παρασκευόπουλος (μπάσο)

official site

bandcamp

facebook


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 

 

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1