ΗΞΧ: Μουσική στο... πατάρι!

Η ιδέα των HΞΧ ξεκινάει το 2014, όταν ο Δημήτρης Πίχλιαβας, κλασικός πιανίστας με αγάπη για τον ωμό καλιφορνέζικο γκαράζ ήχο αποφασίζει να κουρδίσει μια κιθάρα σαν κλαβιέ και να γράψει τα πρώτα του κομμάτια. Σύντομα γνωρίζει τον Στιβ (Σταύρο Διαμαντάκη), και οι δυό τους ξεκινούν να κάνουν πρόβες σε στούντιο στο Μπραχάμι. Το πρώτο λάιβ έρχεται λίγους μήνες μετά στο στέκι του ασύρματου. Λίγο καιρό αργότερα μπαίνει στο σχήμα ο Γρηγόρης στο μπάσο και τα πρώτα πρωτόγονα ντέμο γράφονται στο στούντιο wud sound. Ένα ιδρωμένο λάιβ στο boiler σφραγίζει την πρώτη εποχή του σχήματος.

Το Σεπτέμβριο του 2016 ο Δημήτρης φεύγει από την Ελλάδα για δουλειά στην Αγγλία και τη θέση στην κιθάρα και τα φωνητικά παίρνει με σκυταλοδρομία ο Κωνσταντίνος Σκόπας. Μετά απο πρόβες και λάιβ σε μικρές Αθηναϊκές σκηνές, ηχογραφούνται τα πρώτα 6 κομμάτια με υλικό από τις αρχές της μπάντας και νέα τραγούδια, με τον Νίκο Χαλκούση στο στούντιο prova.
Το όνομα αλλάζει ελαφρά απο ΗΕΧ σε ΗΞΧ και τo πρώτο ομώνυμο EP κυκλοφορεί μεταξύ φίλων σε 50 χειροποίητα αντίτυπα. Ακολουθούν αρκετά λάιβ στην Αθήνα.

Kάπου εδώ έρχεται η γνωριμία με τρείς μπάντες, τους Nerrves τους Film Jacket 35 και τους Τreep, οι οποίες μοιράζονται έναν χώρο μέσα σε ένα πρώην εργοστάσιο υποδηματοποιείας στον Υμηττό σαν προβάδικο. Στο πατάρι του αρχίζουμε να δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό, το οποίο το καλοκαίρι του 2018 γράφεται μέσα στον ίδιο χώρο και κυκλοφορεί ψηφιακά με τίτλο Procrastination Killed My Vibe. Η αρχική ομάδα του εργοστασίου επεκτείνεται και γεννιέται η ιδέα ενός label που θα υποστηρίζει και θα προωθεί το υλικό όλων των γκρούπ, με το όνομα Patari Records.

Η επόμενη περίοδος βρίσκει τη μπάντα με ένα μέλος περισσότερο, αρχικά του Θανάση (Owaxa records) και έπειτα του Σάββα Καισαρίτη (king medicine) στην κιθάρα. Με αυτή την τρέχουσα σύνθεση, χτίζεται το ο νέος ήχος των ΗΞΧ και ετοιμάζεται η πρώτη πλήρης δουλειά τους με τη μορφή LP.

Ως τετράδα πλέον εμφανίζονται ζωντανά σε Αθήνα και επαρχία μόνοι τους και δίπλα σε άλλα σχήματα. Πρώτο δείγμα από αυτή την περίοδο είναι το σινγκλ (και βίντεο κλιπ) για το κομμάτι «Αrrhythmia». H oπτική εκδοχή του γυρίστηκε χωρίς μπάτζετ σε ένα απόγευμα από δυο μέλη της μπάντας και οι τίτλοι σχεδιάστηκαν από τον Βewild Βrother.

Το κoινό νήμα που συνδέει την ως τώρα παραγωγή της μπάντας είναι η προσπάθεια να δημιουργούνται τα πάντα, από τη μουσική έως τα γραφιστικά και τα κλιπ από το ίδιο το συγκρότημα, όπου αυτό είναι δυνατό, ενώ παράλληλα αγαπούν τις συμπράξεις με φίλους που μοιράζονται κοινό τρόπο σκέψης, όπως με τον ράπερ Wizzel Badazz στη σκηνή του 6 d.o.g.s.

Οι ΗΞΧ είναι ένα συμμετρικό σχήμα με 4 άκρα και μια φιλία πάνω από τα άτομα που το απαρτίζουν. Ο ήχος τους μπλέκει τα ακούσματα των μελών πέρα από εμμονές στη φόρμα, και βρίσκει τον εαυτό του στα λάιβ μαζί με τους φίλους της μουσικής τους.

bandcamp

facebook