Astrid Kirchherr: Φωτογραφίζοντας τα "Σκαθάρια"...

H Astrid Kirchherr, η γυναίκα που έβαλε στον φωτογραφικό χάρτη τους Beatles στο ξεκίνημα της καριέρας τους, εγκατέλειψε οριστικά τον πλανήτη Γη στις 13 Μαΐου 2020 σε ηλικία 81 ετών έπειτα από "σύντομη και σοβαρή" ασθένεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση του θανάτου της. Η Astrid γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1938, αλλά στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στα παράλια της Βαλτικής για να αποφύγει τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς. Μετά τον πόλεμο επέστρεψαν στο Αμβούργο όπου η Kirchherr αποφάσισε να ασχοληθεί με τη μόδα και γράφτηκε σε μια σχολή της πόλης. Σύντομα όμως την απορρόφησε το ενδιαφέρον της για την ασπρόμαυρη φωτογραφία.

 
Μέχρι το 1960 η Astrid δεν είχε ιδέα για το rock and roll, μέχρι που ο  Klaus Voormann, ένας συνομήλικός της καλλιτέχνης (μελλοντικός μπασίστας των Manfred Mann, παραγωγός και σχεδιαστής πολλών εξώφυλλων δίσκων, μεταξύ άλλων του Revolver των Beatles), την έπεισε να πάνε στο Kaiserkeller, ένα κλαμπ από εκείνα που ήταν συγκεντρωμένα στην κακόφημη συνοικία Ρίπερμπαν, για να παρακολουθήσουν μια βρετανική μπάντα. Εκείνη την εποχή οι άγνωστοι και εκπατρισμένοι για το μεροκάματο ¨Silver Beetles", ιδροκοπούσαν παίζοντας σαν κουιντέτο μπροστά σε ένα εναλλασσόμενο κοινό από ναυτικούς, πόρνες, νταβατζήδες, τέντι μπόις, επίδοξους μπίτνικ, αδιάφορους πελάτες και τελειωμένους αλκοολικούς. Οι John, Paul, George, Pete Best και Stuart Sutcliffe, τράβηξαν αμέσως την προσοχή της Astrid και, όπως θα δήλωνε επανειλημμένα η ίδια, "η ζωή μου άλλαξε από τη μια στιγμή στην άλλη. Το μόνο που ήθελα ήταν να τους γνωρίσω, να γίνω μέλος της παρέας τους".
 
"Ήμασταν ακόμα παιδιά και η φιλοσοφία μας ήταν να ντυνόμαστε στα μαύρα και να δείχνουμε μελαγχολικοί. Φυσικά, γνωρίζαμε κάτι λίγα για τον Ζαν Πολ Σαρτ. Αντλούσαμε έμπνευση από όλους του Γάλλους καλλιτέχνες και συγγραφείς επειδή ήταν ό,τι πιο κοντινό. Η Αγγλία ήταν μακριά, όσο για την Αμερική... ούτε συζήτηση. Παίρναμε όλες τις πληροφορίες από τη Γαλλία και προσπαθούσαμε να ντυνόμαστε σαν Γάλλοι υπαρξιστές. Θέλαμε να είμαστε ελεύθεροι, θέλαμε να είμαστε διαφορετικοί και προσπαθούσαμε να είμαστε "cool".
 

Σύντομα άρχισε να συναναστρέφεται τα μέλη του συγκροτήματος, τους φωτογράφησε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1960 με μια φωτογραφική μηχανή Rolleicord σε ένα πάρκο του Αμβούργου, τους προμήθευε με χαπάκια Preludin για να  μπορούν να τα βγάζουν πέρα τις ατέλειωτες ώρες που έπαιζαν στη σκηνή, χώρισε τον Voormann για να συνδεθεί αισθηματικά με τον Sutcliffe και, όπως λέγεται, υπήρξε σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για το "look"που θα έκανε αρχικά τους Beatles γνωστούς σε όλο τον κόσμο.

"Όπως τους είδα ήταν ντυμένοι σαν τέντι μπόις και συμπεριφέρονταν σαν τέντι μπόις. Ωστόσο, σύντομα διαπίστωσα ότι ο καθένας τους είχε τη δική του, ξεχωριστή προσωπικότητα. Αυτό ήθελα να φανεί στις φωτογραφίες μου - ότι δεν ήταν απλώς πιτσιρικάδες τέντι μπόις και ότι πίσω από αυτό υπήρχε κάτι πολύ περισσότερο. Πίσω από το πρόσωπό τους, πίσω από τα μάτια τους, πίσω από τον καθένα. Αυτό λοιπόν μου τράβηξε το ενδιαφέρον για να τους φωτογραφήσω. Και τράβηξα ένα σωρό φωτογραφίες. Όταν φωτογραφίζεις κάποιον μερικές φορές χρησιμοποιείς τρία ή τέσσερα ρολά με φιλμ για να πετύχεις μόνο μια καλή πόζα. Και όλες τις άλλες τις κρύβεις. Έτσι, δεν θυμάμαι πόσες φωτογραφίες τους τράβηξα".

H Αstrid αρραβωνιάστηκε τον Sutcliffe, ο οποίος άφησε το συγκρότημα για να μείνει μαζί της στο Αμβούργο, αλλά δυστυχώς η ευτυχία τους ζεύγους έμελλε να κρατήσει λίγο: στις 10 Απριλίου 1962 ο Sutcliffe πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία στα χέρια της Astrid μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο. Το 2010 η φωτογράφος θα δήλωνε ότι ο Stuart "ήταν, είναι και θα είναι ο έρωτας της ζωής μου".

Η Kirchherr παρέμεινε καλή φίλη των Beatles, τους ακολούθησε στο Παρίσι το 1963 αμέσως μετά το πρώτο τους Νο. 1 ("From Me To You") και φωτογράφησε το συγκρότημα στη διάρκεια των γυρισμάτων της πρώτης τους ταινίας  A Hard Day's Night (1964). Ο πρώτος της σύζυγος ήταν ο ντράμερ Gibson Kemp, ο άνθρωπος που αντικατέστησε τον Ringo Starr στους Rory Storm & The Hurricanes. Αργότερα η Astrid εργάστηκε ως στιλίστρια και σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, και άνοιξε το φωτογραφικό κατάστημα K&K στο Αμβούργο.

Stuart Sutcliffe

Νεολαίοι του Λίβερπουλ σχηματίζουν ουρά έξω από το Cavern Club για να παρακολουθήσουν τους Beatles. Σε πρώτο πλάνο η Astrid (φωτο: Max Scheler) 

Διαβάστε (ή, καλύτερα, απολαύστε): 

Astrid Kirchherr with The Beatles (Damiani, 2017)

Astrid Kirchherr: A Retrospective (Liverpool University Press, 2010)


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.