Μαθήματα Ιστορίας: Μια εικόνα χαρακτηριστική των ναζιστικών θηριωδιών...

Η φωτογραφία είναι μια από τις γνωστότερες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελεί ένα συγκλονιστικό στιγμιότυπο των θηριωδιών που διέπραξαν οι ναζί σε βάρος της ανθρωπότητας και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, των Εβραίων. Απαθανατίζει τη σύλληψη μιας ομάδας Εβραίων, κυρίως γυναικόπαιδων, αμέσως μετά το τέλος της εξέγερσης εβραϊκού του γκέτο της Βαρσοβίας τον Μάιο του 1943. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 19 Απριλίου, όταν οι Εβραίοι αρνήθηκαν να παραδοθούν στους Γερμανούς προκειμένου να μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και στη θανάτωση με φρικτούς τρόπους. Γερμανοί στρατιώτες εισέβαλαν στο γκέτο και παρά την λυσσαλέα αντίσταση των κατοίκων του, κατάφεραν να τους υποτάξουν στις 16 Μαΐου, σκοτώνοντας 13.000 και συλλαμβάνοντας τους υπόλοιπους 50.000, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα εξόντωσης, κυρίως στην Τρεμπλίνκα. Ελάχιστοι κατάφεραν να διαφύγουν. Το εβραϊκό γκέτο ισοπεδώθηκε.

Μόνο δυο από τους εικονιζόμενους στη φωτογραφία κατάφεραν να επιζήσουν του πολέμου. Ο μικρός Εβραίος στο προσκήνιο και ο άνδρας των SS που κρατάει το πολυβόλο MG και κοιτάζει με περιφρονητικό βλέμμα το φακό της μηχανής του φωτογράφου Jürgen Stroop. (Λίγο αργότερα ο Stroop είχε στείλει τη φωτογραφία στον Χάινριχ Χίμλερ, τον επικεφαλής των SS και δεξί χέρι του Αδόλφου, με τη λεζάντα «Ανασύρονται με τη βία από τα λαγούμια»). Μολονότι η ταυτότητα του μικρού δεν έχει εξακριβωθεί, πιστεύεται ότι είναι ο Artur Dab Siemiatek ή ο Levi Zelinwarger (πλάι στη μητέρα του Chana Zelingwarger) ή ο Tsvi Nussbaum (το πθανότερο). Αν πρόκειται για τον τελευταίο, ο Nussbaum επέζησε από το μαρτυρικό στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα και απεβίωσε το 2012. Όλα τα μέλη της οικογένειάς του ξεκληρίστηκαν από τους ναζί.

Ο γερμανός στρατιώτης με το MG είναι ο 31χρονος (τότε) Josef Blösche, μέλος του Ναζιστικού Κόμματος. Στη διάρκεια του πολέμου υπηρέτησε στα SS και στα SD. Τελικά συνελήφθη τον Ιανουάριο του 1967, δικάστηκε στην Ερφούρτη τον Απρίλιο του 1969 και καταδικάστηκε σε θάνατο ως εγκληματίας πολέμου, υπεύθυνος για την εκτέλεση χιλίων Εβραίων το 1943. Εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού στη Λειψία στις 29 Ιουλίου 1969. 

 

Πολωνοεβραίοι αντιστασιακοί στη διάρκεια της εξέγερσης

Συλλήψεις μετά την καταστολή της εξέγερσης

Άποψη του ισοπεδωμένου γκέτο

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1