Ramones: 21 Άγνωστα (η και γνωστά) tips και Short Stories για μια Μπάντα που Άλλαξε για Πάντα την Πορεία της Rock Mουσικής...

Ως γνωστόν, ο κόσμος της pop μουσικής πολλές φορές είναι πολύ άδικος και συχνά οι πρωτοπόροι αγνοούνται. Το φαινόμενο του punk rock σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση. Μέσα σε δυο μόλις χρόνια, τέσσερις μικροπαραβάτες από τη Νέα Υόρκη που σνίφαραν κόλα και είχαν παρατήσει το σχολείο για να ασχοληθούν με τη μουσική χρησιμοποιώντας το όνομα Ramones, άλλαξαν σχεδόν μόνοι τους την πορεία της rock πυρπολώντας τη νωθρή δεκαετία του ’70 με το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ, μια punk δήλωση που συγκλόνισε τον κόσμο. Ωστόσο, σε μια από τις πλέον μνησίκακες στιγμές στην ιστορία της μουσικής, οι Ramones αναγκάστηκαν για μεγάλο διάστημα να παραμείνουν απλοί θεατές, την ώρα που άλλες μπάντες γίνονταν σύμβολα του κινήματος για την προώθηση του οποίου εκείνοι είχαν κάνει τα αδύνατα δυνατά. Αυτή η κατάσταση κράτησε για περισσότερο από μια εικοσαετία.
Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1974 στη Νέα Υόρκη και, συγκεκριμένα, στο Forest Hill του Queens. Σήμερα οι Ramones αναγνωρίζονται πλέον ως προφήτες ενός κινήματος που ουσιαστικά είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν από αυτούς στην Αμερική με ονόματα όπως οι Stooges, οι MC5 και οι New York Dolls, για να περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να εκραγεί σαν κομήτης πάνω από τη Μεγάλη Βρετανία, μεταφέροντας τον πάταγο από την έκρηξη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπάρχουν πολλές γνωστές και πολλές άγνωστες πτυχές στην ιστορία τους.Ας σταχυολογήσουμε μερικές από αυτές….

1. Για το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του ο μπασίστας και συνθέτης της μπάντας Dee Dee Ramone έδινε σκληρούς αγώνες με την ηρωίνη. Ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τακτικά μορφίνη σε ηλικία δώδεκα ετών, την οποία του προμήθευαν Αμερικανοί στρατιώτες στη Γερμανία, όπου υπηρετούσε ο στρατιωτικός πατέρας του. Όταν η μητέρα του εγκατέλειψε τον πατέρα του, ο Dee Dee μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και γύρισε την Αμερική κάνοντας ωτοστόπ. Έμπλεξε με μια παρέα εφήβων που μιλούσαν συνεχώς για αποκεφαλισμούς και συμμετείχε μαζί τους σε ένοπλη ληστεία. Τον συνέλαβαν στην πολιτεία της Ιντιάνα και όταν ζήτησε από τον πατέρα του να πληρώσει την εγγύηση, εκείνος του απάντησε «Άντε γαμήσου, να σαπίσεις εκεί! Αυτό σου αξίζει!». Ο Dee Dee παρέμεινε στη φυλακή για αρκετές εβδομάδες, προτού τελικά αποφυλακιστεί ως ανήλικος. Η συμμετοχή του στους Ramones του έδωσε την ευκαιρία να χρηματοδοτεί τον εθισμό του, αλλά πριν αρχίσει να παίζει στο συγκρότημα κατέφευγε σε άλλους τρόπους για να βρίσκει χρήματα. Για παράδειγμα, σύχναζε στη διασταύρωση της 53ης με την 3η οδό στο Μανχάταν κάνοντας ψωνιστήρι – εξ ου και το κομμάτι των Ramones “53rd and 3rd”. Ο Dee Dee βρέθηκε νεκρός από τη γυναίκα του στις 5 Ιουνίου 2002 στο διαμέρισμά του στο Χόλιγουντ. Από την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός του προήλθε από υπερβολική δόση. Ήταν πενήντα ενός ετών.


2. Οι πάντες συμφωνούν ότι ο τραγουδιστής Joey ήταν το πιο προοδευτικό, ευαίσθητο και ευγενικό μέλος των Ramones. Οι πάντες επίσης γνώριζαν ότι ο κιθαρίστας Johnny (κατά κόσμος John Williams Cummings) ήταν ένα άκαρδο παλιοτόμαρο, ένας πολιτικά βαθύτατα συντηρητικός άνθρωπος και φανατικός υποστηρικτής των Ρεπουμπλικάνων. Μάλιστα, στη διάρκεια της τελετής για την είσοδο των Ramones στο Rock and Roll Hall Of Fame τον Μάρτιο του 2002 (οι Ramones ήταν η πρώτη punk μπάντα που τιμήθηκε, πριν από τους Sex Pistols και τους Clash) είχε διακηρύξει «O Θεός να ευλογεί τον πρόεδρο Μπους», ενώ κάποτε είχε δηλώσει ότι «Οι άνθρωποι τείνουν προς το φιλελευθερισμό σε νεαρή ηλικία αλλά δεν παύω να ελπίζω ότι αλλάζουν μόλις βλέπουν πώς είναι πραγματικά ο κόσμος». Ποτέ του δεν τα πήγε καλά με τον Joey, ο οποίος έπασχε από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και από το Σύνδρομο Marfan, το οποίο προκαλείται λόγω της επιμήκυνσης των μελών του σώματος.


3. Στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Rock and Roll High School (1979), ο Joey τα έφτιαξε με τη δεκαοκτάχρονη Linda Danielle που είχε γνωρίσει το 1976-77, στη διάρκεια μιας συναυλίας των Ramones. Τρελά ερωτευμένος μαζί της, άρχισε να την παίρνει στις περιοδείες μέχρις ότου, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Johnny την έκλεψε κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια του και τελικά την παντρεύτηκε. Το γεγονός αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Joey το έριξε στην κόκα και σε διάφορες άλλες ουσίες για να ξεχάσει και έκτοτε, μολονότι παρέμεινε συνεργάτης του Johnny μέχρι τη διάλυση της μπάντας (σχεδόν μια εικοσαετία αργότερα), δεν του ξαναμίλησε, παρά μόνο για τα απολύτως απαραίτητα – και αν. Λέγεται δε, ότι κατά πάσα πιθανότητα έγραψε το κομμάτι “The KKK Took My Baby Away” θέλοντας να υπογραμμίσει την προδοσία του υπερσυντηρητικού Johnny. Ασφαλώς, ο τελευταίος δεν είχε κανένα πρόβλημα.


4. Λίγο πριν ο Joey πεθάνει από λέμφωμα στις 15 Απριλίου 2001, ένα μόλις μήνα πριν πατήσει τα πενήντα, ο Marky του ζήτησε να συμφιλιωθεί με τον Johnny. «Μα δεν είναι φίλος μου», απάντησε ο Joey ο οποίος, σύμφωνα με τον Bono, τη στιγμή που εξέπνεε άκουγε το “In A Little While” των U2. Ο Johnny ακολούθησε τον άσπονδο συνεργάτη του στον τάφο στις 15 Σεπτεμβρίου 2005, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο του προστάτη.


5. Ο Joey και ο Johnny ήταν τα μόνα σταθερά μέλη της μπάντας σε όλη τη διάρκεια της καριέρας των Ramones.


6. Παρόλο που ο Dee Dee εγκατέλειψε τους Ramones για να ακολουθήσει σόλο καριέρα (ηχογράφησε ένα πανάθλιο rap άλμπουμ με τίτλο Standing In The Spotlight με το παρατσούκλι Dee Dee King που κυκλοφόρησε το 1989 – μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές αποτυχίες στην ιστορία της ηχογραφημένης μουσικής!), συνέχισε να γράφει τραγούδια για το συγκρότημα μέχρι τη διάλυσή του το 1996. Το 1992 συμμετείχε για μια μόλις εβδομάδα στους Murder Junkies, το σχήμα του σχιζοφρενούς Αμερικανού G.G. Allin. Κάποιες βιντεοσκοπημένες πρόβες του με τους Junkies διασώζονται στο Hated: G.G. Allin and the Murder Junkies (1993), ένα ντοκιμαντέρ του Todd Phillips όπου που τα έργα και τις ημέρες του Allin περιγράφονται με απίστευτα ωμό τρόπο.


7. Οι Ramones, ως γνωστόν, πήραν το όνομά τους από το ψευδώνυμο Paul Ramon που χρησιμοποιούσε ο Paul McCartney των Beatles όταν ήθελε να κλείσει δωμάτιο σε κάποιο ξενοδοχείο αποφεύγοντας τους δημοσιογράφους και τους φαν. Αυτό όμως που γνωρίζουν ελάχιστοι, είναι ότι ο Paul αισθανόταν κολακευμένος από αυτό και μάλιστα πολλές φορές πείραζε τον Lennon ρωτώντας τον αν υπήρχε κάποιο συγκρότημα που να έχει πάρει το όνομά του. Στην αρνητική απάντηση του John, o Paul έλεγε «Κάτσε, λοιπόν, να σου πω για εκείνα τα παλικάρια από τη Νέα Υόρκη… μπλα, μπλα μπλα…»


8. Πριν τους Ramones, o Joey χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Jeff Starship και από το 1972 ως το 1974 έπαιζε στους Sniper, ένα άθλιο glam rock συγκρότημα.


9. Στα είκοσι δυο χρόνια που διήρκεσε η καριέρα τους, οι Ramones έδωσαν 2.263 συναυλίες.


10. Όταν ο Joey συνάντησε τον Bruce Springsteen στο Ashbury Park του New Jersey του ζήτησε να γράψει ένα κομμάτι για τους Ramones. O Springsteen είχε ήδη γράψει κομμάτια που είχαν διασκευάσει άλλοι καλλιτέχνες όπως η Patti Smith (“Because The Night”), οι Manfred Mann’s Earth Band (“Blinded By The Light”) και οι Pοinter Sisters (“Fire”). Κάθισε, λοιπόν, και έγραψε το ‘Hungry Heart”, το οποίο τελικά δεν δόθηκε στους Ramones, κατόπιν ένστασης του John Landau, μάνατζερ και παραγωγού του «αφεντικού». Τελικά το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του Springsteen The River (1980).


11. Στο “I Wanna Be Sedated”, ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια των Ramones, ξεχωρίζει το «σόλο» της κιθάρας του Johnny Ramone: παίζει ακριβώς την ίδια νότα, εξήντα πέντε φορές στη σειρά.


12. Χρειάστηκαν μόλις επτά ημέρες τον Φεβρουάριο του 1976 και 6.400 δολάρια για να ηχογραφηθεί το πρώτο, ομώνυμο άλμπουμ της μπάντας. Η συνολική διάρκεια των δεκατεσσάρων κομματιών που συμπεριλήφθηκαν σε αυτό ήταν κάτω από τριάντα λεπτά. Για το εξώφυλλο, οι Ramones φωτογραφήθηκαν μπροστά από έναν πέτρινο τοίχο, κάπου στη Νέα Υόρκη, ενώ στο εξώφυλλο του τρίτου άλμπουμ Rocket To Russia, απαθανατίζονται στον μπροστινό τοίχο του περίφημου CBGB, του κλαμπ όπου οι Ramones έδωσαν τις πρώτες τους συναυλίες.


13. Στο κομμάτι «Substitude” των Who μέσα από το “ Acid Eaters”, το άλμπουμ με διασκευές αγαπημένων τους κομματιών που κυκλοφόρησε το 1994, ο Pete Townsend τραγουδάει τα δεύτερα φωνητικά.


14. O Dee Dee έγραψε (με βοήθεια) τρία βιβλία: Το Lobotomy: Surviving the Ramones (Thunder’s Mouth Press, 2000), το Chelsea Horror Hotel (Thunder’s Mouth Press, 2001) και το Legend of a Rock Star: A Memoir: The Last Testament of Dee Dee Ramone (Da Capo Press, 2003).


15. H πινακίδα που σημειώνει τη διασταύρωση της οδού Bowery με την Ανατολική 2η Οδό της Νέας Υόρκης όπου κάποτε ζούσαν ο Joey και ο Dee Dee έχει κλαπεί επανειλημμένα και κατά πάσα πιθανότητα είναι η πλέον «απαλλοτριωμένη» πινακίδα σήμανσης σε ολόκληρη την Αμερική. Τελικά, ο δήμος της πόλης την ύψωσε σχεδόν έξι μέτρα πάνω από το έδαφος, προκειμένου να αποτρέπει τους δράστες.


16. Τις πρώτες μέρες των Ramones, με τον Joey στα ντραμς, ο Tommy Ramone υποτίθεται ότι θα ήταν ο μάνατζέρ τους. Πολύ σύντομα όμως ο Joey έγινε ο frontman της μπάντας επειδή ήταν αδύνατον να συμβαδίζει με το γρήγορο ρυθμό των κομματιών. Έτσι ο Tommy ανέλαβε τα τύμπανα, καθώς κανείς άλλος δεν ήταν πρόθυμος να το κάνει. Το 1978 αντικαταστάθηκε από τον Marky αλλά συνέχισε να εκτελεί χρέη μάνατζερ, ενώ έκανε συμπαραγωγή στα τέσσερα πρώτα άλμπουμ, στο It’s Alive και, το 1984, στο Too Tough To Die.


17. To 1993 το συγκρότημα εμφανίστηκε ως καρτούν στο επεισόδιο “Rosebud” του πέμπτου κύκλου της δημοφιλούς αμερικανικής σειράς The Simpsons.


18. Το “Bye Bye Baby” μέσα από το άλμπουμ Halfway To Sanity (1987) είναι το μεγαλύτερης διάρκειας τραγούδι που ηχογράφησε το συγκρότημα στη διάρκεια της καριέρας του: 4.35 επικά λεπτά… Το δε συντομότερο (μόλις 55 δεύτερα), είναι το instrumental “Durango 95” που περιλαμβάνεται στο Too Tough To Die (1984).


19. Από τα 177 κομμάτια που ηχογράφησαν οι Ramones στη διάρκεια της καριέρας τους, ο Joey τραγούδησε τα πρώτα φωνητικά στα 161, ο Dee Dee στα επτά και ο CJ στα εννέα. Το κομμάτι με τους περισσότερους στίχους είναι το «She Talks To Rainbows” μέσα από το τελευταίο άλμπουμ τους Adios Amigos! (1995) και το κομμάτι με τους λιγότερους το “Got A Lot To Say”(οποία ειρωνεία!) μέσα από το ίδιο άλμπουμ.


20. Οι Ramones έδωσαν την πρώτη τους συναυλία στις 16 Αυγούστου 1974 στο CBGB και την τελευταία τους στις 6 Αυγούστου 1996 στο The Palace του Λος Άντζελες.


21. Για την ιστορία: C.J. Ramone (Chris Ward, γεννήθηκε το 1965 και μπήκε στο συγκρότημα το 1989), μπάσο. Dee Dee Ramone(Douglas Colvin, γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1952 και πέθανε στις 5 Ιουνίου 2002. Έγκατέλειψε τους Ramones το 1989), μπάσο. Joey Ramone (Jeffrey Hyman, γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1952 και πέθανε στις 15 Απριλίου 2001), φωνητικά. Johnny Ramone (John Cummings, γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1948 και πέθανε στις 15 Σεπτεμβρίου 2004), κιθάρα. Marky Ramone (Marc Bell, γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1952, στο συγκρότημα από το 1978 έως το 1983), ντραμς. Richie Ramone (Richard Reinhardt, γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου 1957, μπήκε στο συγκρότημα το 1983), ντραμς. Tommy Ramone (Tommy Erdelyi, γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1949 και πέθανε στις 11 Ιουλίου 2014 - ο τελευταίος επιζών από την αρχική σύνθεση της μπάντας), ντραμς.



image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.