TALL POPPIES 2: “Spare a dollar for the maker, music doesn’t play itself”

Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΡΔΟΠΑΤΗΣ
Συνήθως, θαυμάζουμε τους Αυστραλούς μουσικούς, για την εργατικότητά τους, την άρρηκτη ενότητα των μελών της μουσικής τους κοινότητας, τις τεχνικές τους ικανότητες, τον (στα όρια του cult) έμμονο δογματισμό τους με τις “αρχές του rock and roll μέχρι τέλους”.
Στη συνέχεια του αφιερώματος του Merlin’s στους Αυστραλούς ήρωες, σειρά έχει μία μορφή που έχει όλα τα παραπάνω γνωρίσματα , μα και κάτι παραπάνω, κάτι που μόνο ο Nick Cave κατάφερε. Ο λόγος για τον Kim Salmon και το χάρισμά του να εξελίσσει τη μουσική του επιδρώντας , κυριολεκτικά, σε γενιές και μουσικές τάσεις.
Ο 60ρης πιά Salmon , ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του 70 με διάφορα συγκροτήματα, αλλά η πενταετία 1978-1983 ήταν εκείνη που, με τους θρυλικούς Scientists, κυκλοφόρησε :
Α) Το single “ Swampland” , που σκόραρε στις ψυχές τύπων όπως ο Jon Spencer, οι Chrome Cranks και όσοι έκτοτε χώθηκαν στο υβρίδιο του swamp punk.
Β) Το single “We Had Love” που απλά γέννησε το… grunge. «Παραξενεύτηκα την πρώτη φορά που άκουσα τον όρο grunge και σκέφτηκα τι στα κομμάτια σημαίνει η λέξη αυτή. Μου είπαν πως κάποιοι τύποι που λέγονται Mudhoney κι ένας φίλος τους ονόματι Kurt Cobain με ανέφεραν ως βασική τους επιρροή. Ε, ναι, λοιπόν, εγώ έγραψα τη Βίβλο του grunge. Είναι ωραίο να αναφέρεται στο βιογραφικό μου», θα δήλωνε μετά από χρόνια ο ίδιος ο Salmon.

The Scientists


Τους Scientists ήθελαν μαζί στις περιοδείες τους οι Birthday Party , τους Scientists αναφέρουν ως επιρροή τους οι Sonic Youth . Τα πρώτα χρόνια των 80’s , ο Kim Salmon είναι η προφανέστερη επιρροή του νέου αμερικάνικου ήχου που δημιουργείται αλλά, ταυτόχρονα, ο λιγότερο αυτοδιαφημιζόμενος καλλιτέχνης.
O Salmon έχει ανησυχίες και βρίσκεται σε δημιουργικό οίστρο: φορμάρει τους Surrealists στρεφόμενος σε πιο ξεκάθαρες indie διαδρομές («η 90’s indie σκηνή της Νέας Υόρκης του χρωστά πολλά, είναι ένας εθνικός θησαυρός», θα πει ο Henry Rollins), ενώ παράλληλα συνδημιουργεί το κτήνος που ονομάζεται Beasts Of Bourbon , συμμετέχοντας σε τρία άλμπουμ της αυστραλέζικης μπάντας: το ιστoρικό ντεμπούτο “Axeman’s Jazz” , το “Sour Mash” και το “Black Milk”. Εξαιρετικά αυτόφωτοι και μοναδικοί, οι Beasts of Bourbon αποτελούν ακόμη το καμάρι του Kim Salmon που έχει δηλώσει ότι “Μπορεί να θεραπεύτηκα από την ασθένεια ( σε τυχαίες εξετάσεις διαγνώσθηκε με ηπατίτιδα C το 2005 και λίγα χρόνια αργότερα θεραπεύτηκε πλήρως), αλλά αν έχεις παίξει με τους Beasts of Bourbon καμία θεραπεία δε σε γλιτώνει από την ασθένεια του rock and roll”.


Συνεργάστηκε με τους Hoodoo Gurus (στην πιο pop περίοδό τους) , με τους Antenna (τραγουδώντας ένα από τα πιο εμπορικά pop single της Αυστραλίας, το “Come On Spring”) , διασκεύασε το “Rablin’ Man” με το βραχύβιο σχήμα των STM ( Salmon, Warren Ellis & Jim White) , πειραματίστηκε με την αυστραλέζικη country με τους Darling Dows(Salmon & ex Died Pretty’s Ron Peno) , κυκλοφόρησε ένα απολύτως δυσεύρετο σινγκλ σκληρού Λονδρέζικου techno-house («μου αρέσει να πειραματίζομαι με τα ηλεκτρονικά - όχι συνέχεια, αλλά κάποιες φορές είναι τρομερά ενδιαφέρον») , θα ηχογραφήσει το “Until…” (2011) ως Kim Salmon & The Guys from Mudhoney, στο άλμπουμ True West θα παίξει με το ντουέτο Kim and Leanne «νεοϋορκέζικο punk ενός ακόρντου» με σύγχρονο τρόπο, θα συνεργαστεί με τον καλύτερό του φίλο Spencer P. Jones, κυκλοφορώντας το Runaways, όπου ανάμεσα σε δικές τους συνθέσεις διασκευάζουν Gun Club και Kanye West (!). Τελικά, πριν από λίγες εβδομάδες, θα ανακοινώσει ότι οι Scientists ξαναπαίρνουν τους δρόμους με την αρχική σύνθεση και με καινούργιο δίσκο.
Για τον Kim Salmon , δε γίνεται να γραφτεί οτιδήποτε στατικό και «παγωμένο» στο χαρτί ή σε μία ηλεκτρονική σελίδα: πρόκειται για μια ασταμάτητη μηχανή δημιουργίας. Για έναν τίμιο εργάτη του rock and roll, ο οποίος ξημεροβραδιάζεται στα μουσεία σύγχρονης τέχνης, πειραματίζεται με νέα είδη, για έναν δάσκαλο κιθάρας (τα τελευταία χρόνια, παραδίδει μαθήματα σε παιδιά), για έναν ευγενή ακτιβιστή υπέρ των αμοιβών των καλλιτεχνών («δεν άκουσα ποτέ κάποιον αρχιτέκτονα να μην πληρώνεται- αν κάποιος θεωρεί πως η μουσική είναι χόμπι και επομένως δεν πρέπει να πληρώνεις για να την ακούς, τότε ας φτιάχνουν τα σπίτια μας χομπίστες αρχιτέκτονες χωρίς να πληρώνονται και αυτοί»), με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν cool ενδιαφέροντα τύπο.

 

 


image

Σπύρος Κορδοπάτης

Ο Spyros Kord, γεννήθηκε και μεγαλώνει στη Βαλκανική χερσόνησο. Εξοικειωμένος με τη μαγεία του Merlin's έκπαλαι.
 
 
 
image

Σπύρος Κορδοπάτης

Ο Spyros Kord, γεννήθηκε και μεγαλώνει στη Βαλκανική χερσόνησο. Εξοικειωμένος με τη μαγεία του Merlin's έκπαλαι.
 
 
 
image

Σπύρος Κορδοπάτης

Ο Spyros Kord, γεννήθηκε και μεγαλώνει στη Βαλκανική χερσόνησο. Εξοικειωμένος με τη μαγεία του Merlin's έκπαλαι.