Όταν ο Bob Dylan βρέθηκε στο στούντιο με τον Johnny Cash...

Ήταν Φεβρουάριος του 1969 και ενώ ο Bob Dylan βρισκόταν στα στούντιο της Columbia στο Νάσβιλ έχοντας μόλις ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις για το ένατο άλμπουμ του, Nashville Skyline, δέχτηκε την επίσκεψη του Johnny Cash, ο οποίος δήλωνε μεγάλος θαυμαστής της μουσικής του Dylan.

Η αμοιβαία εκτίμηση προϋπήρχε της γνωριμίας τους. Ήδη από το 1963, όταν ο Dylan κυκλοφόρησε το Freewheelin', o Cash δεν έχανε ευκαιρία να το ακούσει στα διαλείμματα της περιοδείας που πραγματοποιούσε εκείνον τον καιρό. Η πρώτη τους επαφή ήταν όταν ο Cash έγραψε στον Dylan για να τον συγχαρεί. Ο Dylan απάντησε αμέσως, δηλώνοντας κι εκείνος μεγάλος θαυμαστής του Cash. Η πρώτη τους συνάντηση έγινε το 1964 στο Newport Folk Festival, όπου εμφανίστηκαν και οι δύο.

Όταν λοιπόν βρέθηκαν και οι δύο σε ένα στούντιο, τι πιο φυσικό από το να παίξουν παρέα και να ηχογραφήσουν κάποια κομμάτια. Τελικά, κλείστηκαν στο στούντιο για δύο συνεχόμενες ημέρες (17 & 18 Φεβρουαρίου 1969) και ηχογράφησαν μερικά τραγούδια, κάποια από τα οποία ήταν του Cash ("Big River", "Ring of Fire", "I Walk the Line"), κάποια του Dylan ("Girl From the North Country", "One Too Many Mornings") και κάποια ήταν διασκευές κλασικών country & blues κομματιών ("That's Alright Mama," "Matchbox", "Careless Love"), ενώ μαζί τους βρέθηκε ένας άλλος θρύλος του rock ‘n’ roll, ο Carl Perkins.
Όμως το αποτέλεσμα δεν άρεσε στον παραγωγή Bob Johnston που ήδη είχε συνεργαστεί και με τους δύο. Ήθελε να συνεχίσουν να δουλεύουν στο στούντιο για μερικές μέρες ακόμα, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό.

Τελικά, από αυτές τις ηχογραφήσεις, μόνο το "Girl From the North Country" βρέθηκε να ανοίγει στο Nashville Skyline, ενώ τα υπόλοιπα έμειναν για χρόνια θαμμένα στα συρτάρια του Dylan και κυκλοφορούσαν μόνο σε bootlegs.

Ολόκληρη αυτή τη δουλειά, μαζί με κάποιες εμφανίσεις του Dylan στο The Johnny Cash Show, συμπεριλήφθηκε στην αρχειακή σειρά ηχογραφήσεων του Dylan, The Bootleg Series Vol. 15: Travelin' Thru, 1967–1969 (2019).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:

Όταν ο Johnny Cash έδειξε το μεσαίο του δάχτυλο...

O (μη) πολιτικοποιημένος Bob Dylan...

Bob Dylan και Neil Young... Neil Young και Bob Dylan...