Edward “Dee Dee” Chandler: Ο μουσικός που ανακάλυψε τα ντραμς όπως (περίπου) τα ξέρουμε σήμερα....

Γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

Edward “Dee Dee” Chandler ήταν ντράμερ στη Νέα Ορλεάνη στα τέλη του δεκάτου ενάτου με αρχές του εικοστού αιώνα. Έπαιζε μουσική σε δυο κόσμους: στα άθλια μπορντέλα του Στόριβιλ και σε εκδηλώσεις της υψηλής κοινωνίας σε μέρη όπως το ξενοδοχείο Grunwald κοντά στην Κάναλ Στριτ. Ο Chandler ήταν μιγάς και ίσως θα μπορούσε να περνάει για λευκός, αλλά όταν το 1896 ψηφίστηκε ένας νόμος που απαγόρευε την εμφάνιση μιγάδων σε μέρη όπως το Grunwald, ο Edward έχασε την πιο προσοδοφόρα απασχόλησή του.

Ο Chandler μπορεί να μην ήταν ο πρώτος που το έκανε, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτοσχέδιο πετάλι για να χτυπάει την γκρανκάσα (όπως ήξεραν οι παλιότεροι την "μπότα") με το πόδι, παίζοντας το ταμπούρο με μπαγκέτες. Μέχρι τότε, οι μπάντες είχαν δυο μουσικούς για τα τύμπανα, έναν που έπαιζε ταμπούρο και έναν που χτυπούσε την μπότα, ή έναν μουσικό που έπαιζε την μπότα και το ταμπούρο με τα χέρια του χωρίς να χρησιμοποιεί τα πόδια, κάτι που όμως περιόριζε το είδος των ρυθμών τους οποίους μπορούσε να παίζει ο μουσικός. Το παράξενο μαραφέτι που επέτρεπε στον Chandler να παίζει την μπότα με το πόδι δεν ήταν τόσο εύκολο στη χρήση όσο τα σημερινά πετάλια, αλλά ήταν μια ένδειξη εξέλιξης καθιστώντας τα τύμπανα ένα πιο δυναμικό όργανο, το οποίο μέσα σε λίγες δεκαετίες θα γινόταν η ραχοκοκαλιά κάθε jazz ορχήστρας. Αυτό το στυλ παιξίματος αργότερα θα γινόταν γνωστό στην jazz σκηνή της Νέας Ορλεάνης ως "double drumming". Γιατί αυτή ήταν μια μουσική που θα έβγαινε από τις φτωχογειτονιές, με το κοινό να επινοεί νέα χορευτικά βήματα όπως το swing που έδωσε στην jazz την απαιτούμενη ενέργεια για να κυριαρχήσει. 

Για τον Dee Dee Chandler υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες. Γεννήθηκε γύρω στο 1866 και πέθανε το 1925. Ήταν πότης και φορούσε το καπέλο του με χαρακτηριστικό τρόπο. Διασώζεται μόνο μια φωτογραφία του  από το 1896, όταν ο Chandler ήταν μέλος της ορχήστρας του John Robichaux, μια από τις πολλές μπάντες Κρεολών που θα ανέπτυσσαν ένα νέο μουσικό στυλ - την jazz. Στη συγκεκριμένη φωτογραφία, ο Chandler εικονίζεται στην άκρη αριστερά, με τον επικεφαλής της μπάντας δεύτερο από αριστερά σε καθιστή θέση, ενώ στην εικόνα σε μεγέθυνση διακρίνεται το αυτοσχέδιο πετάλι στην μπότα και δίπλα της, στο έδαφος, το ταμπούρο όρθιο. Σύμφωνα με άλλους ντράμερ, ο Chandler ήταν ένας από τους καλύτερους στην εποχή του, ένας έξοχος διασκεδαστής και κωμικός, ο οποίος "έπαιζε με τη χάρη ενός ταλαντούχου ταχυδακτυλουργού" και ένας ευρηματικός κωμικός που "ξεσήκωνε το κοινό να χορέψει στο ρυθμό του". Τα τύμπανά του ήταν "κουρδισμένα" με ειδικό τρόπο, παράγοντας έναν χαρακτηριστικά οξύ ήχο που έκανε το ρολάρισμα στο ταμπούρο να ακούγεται σαν να σκιζόταν ένα κομμάτι ύφασμα.

Για την ιστορία: Ένας από τους πρώτους που έπαιξαν με σύγχρονο σετ τυμπάνων ήταν ο William F. Ludwig, ο ιδρυτής της περίφημης Ludwid Drum Company, η οποία πατεντάρισε πρώτη το πετάλι για την μπότα των τυμπάνων το 1909.


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.