Marianne Faithfull, εν συντομία: "Η επανάσταση είναι το μόνο πράγμα που μας κρατάει ζωντανούς..."

 
To 1970 η Marianne Evelyn Gabriel Faithfull χώρισε από τον Mick Jagger και πήρε τους δρόμους: ένα χρόνο αργότερα, ο παραγωγός Mike Leander την εντόπισε να περιφέρεται στο Σόχο, ανορεξική, τζάνκι και άστεγη, την έχωσε στο στούντιο και προσπάθησε να αναβιώσει τη sixties καριέρα της ηχογραφώντας μαζί της ένα άλμπουμ, το οποίο, μολονότι έμεινε στα συρτάρια μέχρι τα μέσα των eighties, έψησε την Marianne να επαναλάβει την καριέρα της, συνεχίζοντας να ηχογραφεί για να καταξιωθεί οριστικά με το Broken English - στο ομώνυμο τραγούδι εξέφραζε το θαυμασμό της για τη Γερμανίδα αντάρτισσα πόλεων, Ουλρίκε Μάινχοφ.
 
Ζώντας στους δρόμους την έκανε να συνειδητοποιήσει την καλοσύνη του κόσμου. "Το κινέζικο εστιατόριο με άφηνε να πλένω τα ρούχα μου εκεί, ο άνθρωπος που πουλούσε τσάι στον υπαίθριο πάγκο μου πρόσφερε τσάι και τα άλλα τζάνκια με φρόντιζαν".
Η Marianne ήταν ήδη παντρεμένη με τον John Dunbar από το 1965 και είχαν ένα γιο. Οι μουσικές περγαμηνές της εκείνη την περίοδο περιλάμβαναν μερικά σινγκλάκια - κάποια επιτυχημένα όπως η σύνθεση των Jagger/Richards "As Tears Go By" και το "Yesterday" των Lennon/McCartney και τρία άλμπουμ (1965-1967).
Όταν γνώρισε τον Jagger μέσω του μάνατζερ των Stones, Andrew Loog Oldham, ο οποίος την είχε ανακαλύψει, τον ερωτεύτηκε παράφορα, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις underground και overground δραστηριότητες των Stones. μέχρι το χωρισμό της με τον τραγουδιστή, ενώ το 1967 συνελήφθη στο σπίτι του Keith Richards έπειτα από εισβολή της αστυνομίας. Από εκεί και μετά, η καριέρα της πήρε την κάτω βόλτα, έχοντας ήδη αποπειραθεί να αυτοκτονήσει στη διάρκεια ενός ταξιδιού της με τον Mick στην Αυστραλία. Ωστόσο, όπως η ίδια έχει ομολογήσει, είχε συνάψει ερωτικές σχέσεις με άλλους δυο Stones, τον μακαρίτη Brian Jones και τον "άφθαρτο" Keith Richards, αλλά τελικά κατέληξε στον τραγουδιστή.
 
 
Μετά το Broken English που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, αλλά δεν είχε την αναμενόμενη εμπορική επιτυχία, η μουσική της Marianne άρχισε να κυριαρχείται από τις ερμηνευτικές της ικανότητες, συνήθως με σκοτεινά στιχουργικά θέματα, ενώ είχε ήδη αναπτύξει μεγάλο ενδιαφέρον για τον σπουδαίο συνθέτη Kurt Weill και τον μεγάλο ποιητή Bertold Brecht. Ακολούθησαν κι άλλα άλμπουμ και συνεργασίες με διάφορους μουσικούς (Metallica, Nick Cave, PJ Harvey, Roger Waters, Billy Corgan, κ.α.).
Έπειτα από χρόνια εξάρτησης από την ηρωίνη και το αλκοόλ, το 1985 η Marianne αποφάσισε να αποτοξινωθεί και εισήχθη σε μια κλινική της Μασαχουσέτης. Όταν πήρε εξιτήριο, ήταν πλέον αποφασισμένη να αποβάλλει κάθε αυτοκαταστροφική τάση - εκτός από το κάπνισμα.
 
 
Η Marianne είναι απευθείας απόγονος του περίφημου Αυστριακού κόμη Λεοπόλντ φον Μαζόχ από τη μεριά της μητέρας της και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι κακόβουλοι που έχουν ισχυριστεί ότι στη διάρκεια της ζωής της εφάρμοσε κάποιες από τις μεθόδους του προγόνου της.
Στην ταινία του Michael Winner, I'll Never Forget What'sisname (1967) όπου συμμετείχε η Marianne, ακούστηκε για πρώτη φορά στα κινηματογραφικά χρονικά η λέξη "fuck" δια στόματός της.
Η Marianne έχει παίξει στον κινηματογράφο και το θέατρο, έχει καταπολεμήσει την ηπατίτιδα και τον καρκίνο,ενώ τον Απρίλιο του 2020 η Marianne εισήχθη στο νοσοκομείο με πνευμονία εξαιτίας του κορονοϊού, αλλά έπειτα από σκληρή μάχη κατάφερε να ανακάμψει. Έχει γράψει τρία αυτοβιογραφικά βιβλία, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και κατέχει την 25η θέση στο πάνθεον των 100 σημαντικότερων γυναικών καλλιτεχνών στο χώρο του rock and roll.
H τελευταία της δουλειά είναι το άλμπουμ She Walks in Beauty (2021) σε συνεργασία με τον Warren Ellis (Bad Seeds, Dirty Three, Grinderman), όπου η Faithfull ερμηνεύει/απαγγέλλει έργα των ποιητών όπως ο Λόρδος Μπάιρον, ο Σέλεϊ, ο Τζον Κιτς και άλλοι. 
Η Marianne Faithfull γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1946.
 
 

image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.