1975: Η Patti Smith απαγγέλλει ποίηση στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης (ηχητικό ντοκουμέντο)

 Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Patti Smith πρώτα σαν καλλιτέχνιδα του rock and roll, έπειτα σαν συγγραφέα και τέλος σαν ποιήτρια. Ωστόσο, η τελευταία ιδιότητα της «ιέρειας» του αμερικανικού punk είναι εκείνη που εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις άλλες δυο. Για την ίδια πάντως, η αγάπη για την ποίηση και τη λογοτεχνία προϋπήρχε της μουσικής, ενώ το rock υπήρξε απλώς μια ευτυχής «παρέκκλιση», η οποία την έφερε σε επαφή με το ευρύτερο κοινό, αποσπώντας συχνά διθυράμβους για τη γενικότερη πολιτιστική προσφορά της. Στο νεανικό της μυαλό, ο Ρεμπό, ο Αντονέν Αρτό και οι beat ποιητές και συγγραφείς ήταν άρρηκτα συνδεδεμένοι με προσωπικότητες όπως ο Jim Morrison, ο Bob Dylan και ο Keith Richards.

Η πρώτη της ποιητική απόπειρα ενώπιον κοινού έγινε το 1971 στο St. Mark Place (για περισσότερα διάβασε ΕΔΩ), αλλά δεν φαίνεται να έχει διασωθεί κάποιο ηχητικό ντοκουμέντο από εκείνη τη βραδιά. Τέσσερα χρόνια αργότερα, μερικά από τα ποιήματα που η Smith διάβασε τότε, θα μετουσιωνόταν στο Horses, το πρώτο της άλμπουμ και ένα μνημειώδες έργο rock and roll ποίησης.
Στο παρακάτω ηχητικό ντοκουμέντο του 1975, ακούγεται η φωνή της Patti Smith να απαγγέλλει τα ποιήματά της σε κάποια εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Columbia (Νέα Υόρκη). Οι αντιδράσεις του κοινού που την παρακολουθεί είναι χαρακτηριστικές…