Ronnie James Dio: Μερικά πράγματα που ξέρετε ή δεν ξέρετε γι' αυτόν...

Σταχυολογεί και γράφει ο Γιάννης Καστανάρας

Ο Αμερικανός τραγουδιστής Ronnie James Dio θεωρείται σαν ένας από τους σημαντικότερους και πιο ψυχωμένους ερμηνευτές του heavy metal. Διετέλεσε μέλος των Elf, των Rainbow του Richie Blackmore, των Black Sabbath, και των Dio, του δικού του συγκροτήματος. Λίγο πριν τον θάνατό του το 2010 συμμετείχε σαν τραγουδιστής στους Ηeaven & Hell μαζί με μέλη των Sabbath.

- Από πέντε χρονών μάθαινε τρομπέτα και ο πατέρας του τον υποχρέωνε να εξασκείται καθημερινά για δυο ώρες. Στα 15 του συνόδευε με την τρομπέτα του τον Gene Pitney σε συναυλίες του αλλά επειδή με το συγκεκριμένο όργανο δεν μπορούσε να "ρίξει" κορίτσια κι έτσι το γύρισε στο μπάσο.  

- Το πραγματικό του όνομα ήταν Ronald James Padavona. Υιοθέτησε το "Dio" σαν καλλιτεχνικό ψευδώνυμο από το όνομα του Johnny Dio, ενός Ιταλοαμαερικανού μαφιόζου και το χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στις αρχές του 1960 παίζοντας με τους Ronnie Dio and The Prophets. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή που θεωρείται μάλλον απίθανη, η Ιταλίδα γιαγιά του έλεγε πως ήταν θεόσταλτο δώρο και ότι γι' αυτό και έπρεπε να τον φωνάζουν "Dio" ("Θεό").

- Οι Ronnie Dio & The Prophets ήταν μια doo-wop μπάντα που έδρασε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '60, έκανε μερικές περιοδείες και κυκλοφόρησε πέντε επτάιντσα που είναι συγκεντρωμένα στο CD Τhe Early Years (Cat King Cole, 2012). Οι Prophets μεταμορφώθηκαν σε The Electric Elves αλλά τον Φεβρουάριο του 1969 ο κιθαρίστας Nick Pantas σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα και τα υπόλοιπα μέλη χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Συντόμευσαν το όνομά τους σε The Elves και το χρησιμοποίησαν μέχρι τα μέσα του 1972 οπότε έγιναν Elf για να ηχογραφήσουν το πρώτο κανονικό τους άλμπουμ.

- Oι Elf, το πρώτο ουσιαστικά σημαντικό συγκρότημα του Ronnie, είχαν πολύ καλές σχέσεις με τους Deep Purple κι έτσι συχνά άνοιγαν τις συναυλίες τους, ενώ ο Roger Glover, ο μπασίστας των Purple, ήταν ο παραγωγός και στα τρία άλμπουμ που κυκλοφόρησε η μπάντα. 

- Ο Dio έλεγε ότι δεν είχε αγγίξει ποτέ ναρκωτικά στη ζωή του επειδή, όπως έλεγε, έβλεπε πόσο καταστροφικά ήταν, ότι νάρκωναν τις αισθήσεις και ότι κατέστρεφαν ταλέντα και ζωές. "Με μεγάλωσαν δυο πολύ σπουδαίοι γονείς και δεν ήθελα ποτέ να χάσουν τον σεβασμό τους απέναντί μου". 

- Υποτίθεται ότι ο Dio ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε την πασίγνωστη πλέον χειρονομία που συμβολίζει τα κέρατα του διαβόλου και έχει υιοθετηθεί από τους μεταλλάδες (και όχι μόνον) σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν μια χειρονομία που έκανε η γιαγιά του Ronnie πάνω από το κεφάλι του για να διώξει τα κακά πνεύματα όταν τον έβαζε για ύπνο.

- Στο Κόρτλαντ, την ιδιαίτερη πατρίδα του στα βόρεια της Νέας Υόρκης, υπάρχει οδός με το όνομά του (Αν και ο Dio γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ του Νιού Χάμσαϊρ, επέστρεψε σε μικρή ηλικία στο Κόρλαντ, τον τόπο καταγωγής των γονιών του).

- Ο Ronnie εμφανίστηκε σε ένα από τα επεισόδια ("Ηooked on Monkey Phonics") του τρίτου κύκλου της διάσημης σειράς South Park, παίζοντας το "Holy Diver" στο σχολικό χορό.

- Καθώς το heavy metal δεν είχε εφευρεθεί ακόμα, ο μικρός Ronnie άκουγε πολύ όπερα και ήταν μέγας θαυμαστής του Ιταλού τραγουδιστή Μario Lanza. Ωστόσο, ο Μπαχ και ο Μπετόβεν ήταν οι αγαπημένοι του κλασικοί συνθέτες. "Ανέκαθεν ήμουν θαυμαστής του Μπαχ. Μου αρέσουν ο Μπαχ και ο Μπετόβεν για το συνολικό έργο τους, για όλα τους τα κομμάτια. Δεν ξεχωρίζω κανένα όργανο, ούτε κάποιο συγκεκριμένο απόσπασμα. Μου αρέσουν όλα τα πράγματα που κατάφεραν να συλλάβουν στο μυαλό τους, ιδίως ο Μπαχ που αν ζούσε σήμερα το πιθανότερο θα βρισκόταν πάνω σε κάποια σκηνή παίζοντας κιθάρα. Ένας γνήσιος ροκεντρολάς".

- Ο Ronnie απέκτησε έναν γιο με την πρώτη του σύζυγο, Loretta Berardi, τον συγγραφέα Dan Padanova. Το 1978 πήρε διαζύγιο, παντρεύτηκε την Wendy Gaxiola και παρέμεινε μαζί της ως το τέλος της ζωής του. Η Wendy εκτελούσε και χρέη μάνατζερ για τον Αμερικανό καλλιτέχνη.

- Περί μαγείας, μαύρης και λευκής: "Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον για τη μαύρη μαγεία. Ανέκαθεν εξασκούσα τη λευκή μαγεία που είναι για το καλό. Ξέρω ό,τι πρέπει να ξέρει κανείς για τον αποκρυφισμό επειδή τον έχω μελετήσει για πολύ καιρό. Η άγνοια σε οδηγεί στο λάθος μονοπάτι. Και δεν θέλω να έχω άγνοια πάνω σε αυτό. Πριν από καιρό κατάλαβα ότι δεν μπλέκεις με τα πνεύματα. Δεν μπλέκεις με τα καλά και δεν μπλέκεις με τα κακά, επειδή από τη στιγμή που θα ανοίξεις την πόρτα και τα αφήσεις να μπουν δεν φεύγουν ποτέ. Δεν μπορείς να πεις, Ο χρόνος σας τελείωσε, άντε γεια σας! Όταν συμβαίνει αυτό ξεκλειδώνεις κάτι τρομερό και η συμβουλή μου προς τον καθένα είναι να μένει μακριά από κάθε είδους μαύρη μαγεία".

- Ο Ronnie απέρριπτε οποιοδήποτε θρησκευτικό δόγμα μολονότι είχε ανατραφεί σαν "σωστός" Καθολικός. Πίστευε ότι η εκκλησία ήταν ένας μηχανισμός παραγωγής χρημάτων μέσω της πλύσης εγκεφάλου των αδαών πιστών.

- Τραγουδούσε πάντα σε πρώτο πρόσωπο επειδή ανέκαθεν πίστευε ότι ήταν περισσότερο παραμυθάς παρά στιχουργός. Προσπαθούσε να γράφει τραγούδια για αληθινές καταστάσεις αλλά τις τοποθετούσε σε διαφορετικό τόπο και χρόνο, σε μέρη φανταστικά. "Αφηγούμαι μια ιστορία που μπορεί να διηγηθεί ο καθένας μόνο που εγώ χρησιμοποιώ τη φαντασία μου".

- Το 1985 οργάνωσε το Hear 'N Aid, την απάντηση του heavy metal στο Band Aid, στο USA For Africa και σε άλλες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση ανθρώπινων τραγωδιών. Ο ίδιος έγραψε το κομμάτι "Stars", τον "ύμνο" της πρωτοβουλίας του, στο οποίο συμμετείχαν 40 καλλιτέχνες από διάφορες μπάντες του heavy metal συγκεντρώνοντας τελικά ένα εκατομμύριο δολάρια για την καταπολέμηση της πείνας στην Αφρική.

- O Dio ήταν ένας μουσικός που είχε τον σεβασμό όλων των ανθρώπων της μουσικής βιομηχανίας, ήταν ένας πολύ απλός και αγαπητός άνθρωπος και τα πάρτι που διοργάνωνε στο σπίτι του απείχαν πολύ από τα συνηθισμένα των περισσότερων διασημοτήτων - ούτε όργια, ούτε ναρκωτικά.

- Έπαιζε πολλά όργανα: κιθάρα, μπάσο, τύμπανα, πιάνο, φλάουτο, σαξόφωνο, τρομπέτα, βαρύτονο τρομπόνι, γαλλικό κόρνο και γκάιντα. 

- Ήταν φανατικός οπαδός των σπορ, ιδίως ομάδων που είχαν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη όπως οι Yankees, οι Mets, οι Rangers και οι Giants.

- To 2009 διαγνώστηκε με καρκίνο του στομάχου και υποβλήθηκε σε θεραπεία σε νοσοκομείο του Χιούστον στο Τέξας.Η τελευταία του εμφάνιση με τους Heaven & Hell πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου 2009 στο Ατλάντικ Σίτι. Πέθανε στις 16 Μαΐου 2010.

- Στην βουλγαρική πόλη Καβάρνα υπάρχει προς τιμήν του μνημείο με το άγαλμά του σε φυσικό μέγεθος. 

- Στις 18 Ιανουαρίου 2017 ο Dio μπήκε στο Hall of Heavy Metal History. 

 


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.