Τα Ριζά (Rizà) (από.01, βινύλιο & cd, 2019)

Γράφει ο Γιώργος Αθανασόπουλος

Μετά φόβου πίστεως και αγάπης ο υπογράφων αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να διαβάζει δεύτερη φορά τα δελτίου τύπου -όποτε αυτά υπάρχουν- τα οποία συνοδεύουν μια δισκογραφική κυκλοφορία. Το άλμπουμ που κυκλοφόρησαν Τα Ριζά δεν αποτέλεσε εξαίρεση και έτυχε σκανδαλωδώς προνομιακής μεταχείρισης στο σύνολό του πολύ καιρό πριν δει επίσημα το φως της δημοσιότητας-εμφανίζοντας τέτοιο υπέρμετρο ενθουσιασμό μεταξύ έμπιστων φίλων σε σημείο να κινδυνέψει να χαθεί και το τελευταίο ίχνος αμεροληψίας. Γι’ αυτό άλλωστε προηγήθηκε μια συνέντευξη στο Merlin's Music Box πριν από την ταπεινή παρουσίαση που ακολουθεί.

Ένα σύνολο οκτώ τραγουδιών και ενός ορχηστρικού θέματος τα οποία και έλκουν την καταγωγή τους από τα νησιά του Αιγαίου και τα μικρασιατικά παράλια, αποτελούν την παρθενική δισκογραφική σύσταση ενός λιτού σχήματος που το απαρτίζουν οι Κωστής Ζουλιάτης (πιάνο), Πέτρος Λαμπρίδης (κοντραμπάσο) και Θεμιστοκλής Καρποδίνης (φωνή). Πρόκειται για μια απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης οικείων -λίγο ως πολύ- ήχων του σχετικά πρόσφατου μουσικού παρελθόντος με ένα επίμονο αλλά όχι ενοχλητικό φλερτ με τη minimal ιδιοσυγκρασία που πολλές φορές μπορεί να παραστρατήσει με την εισαγωγή αχρείαστων ρευμάτων νεωτερικότητας. Οι μελωδίες κυριαρχούν από την αρχή ως το τέλος δίχως αυτοσχεδιαστικούς ακροβατισμούς προσφέροντας μια σχεδόν κατανυκτική λιτότητα. Οι εμβόλιμες, ανατριχιαστικές spoken word πινελιές-μαρτυρίες μεταναστών του Ellis Island και προσφύγων από τη μικρασιατική καταστροφή-φωτίζουν ένα κομμάτι της προϊστορίας των τραγουδιών που «διασκευάζονται» σε αυτές τις ηχογραφήσεις του σχήματος.

 

 

Αποφεύγοντας τις ύπουλες παγίδες της γραφικότητας και δίχως αβανγκαρντίστικες μεθοδεύσεις, τα Ριζά παρουσιάζουν ένα έργο ιδιαίτερης εκφραστικής και αισθητικής κατεύθυνσης, έχοντας τη θεατράλε ερμηνεία στην πρώτη γραμμή καθώς πιάνο και μπάσο αναδεικνύουν άκρως συναισθηματικά τις μελωδίες (κρουστά υπάρχουν μόνο σε δύο κομμάτια του δίσκου). Όντας σεσημασμένοι άπαντες οι μουσικοί, ανεξάρτητα υφολογικών προσδιορισμών και δημιουργικής προσφοράς, δίνονται με σεβασμό στο υλικό με το οποίο καταπιάνονται και κατορθώνουν να αποδώσουν ένα εξαίσιο ηχητικό σύμπαν. Jazz, cinematic, folk, world, ethnic και τρέχα-γύρευε ταμπέλες αν προσπαθήσουμε να κρεμάσουμε, μάλλον θα το κάνουμε για να διευκολύνουμε την ταξινόμηση στην προσωπική μας δισκοθήκη. Όμως στην τελική, ο στόχος έχει επιτευχθεί: η αξία αυτού του άλμπουμ είναι καλλιτεχνική. Καλή ακρόαση! 

Το cd κυκλοφορεί από το label «από» [APO01], σε χάρτινη eco-pack συσκευασία και συνοδεύεται από 12σέλιδο booklet.

Για παραγγελίες του βινυλίου και cd: 39label

Τα τραγούδια του δίσκου

Του Προύζου/Ανάθεμα τον αίτιο/Νύχτα ώρες δεκατρείς/Τα ξύλα/Του Χύτη/Σάββατο βραδί/Κάστρο της Αστροπαλιάς/Νανούρισμα/Άρωμα

facebook

official site

Διαβάστε σχετικά: Τα Ριζά: "Η δημιουργικότητα σε έναν καιρό που νιώθεις ότι είναι σαν να έχουν ειπωθεί τα πάντα, είναι ούτως ή άλλως ζόρικη υπόθεση"...