Η τελευταία συναυλία των Nirvana (1η Μαρτίου 1994)...

Ήταν 1η Μαρτίου 1994 όταν οι Nirvana έδωσαν την τελευταία τους συναυλία. Λίγες βδομάδες αργότερα, ο Kurt Cobain θα βρισκόταν νεκρός στο διαμέρισμά του στο Σηατλ, νικημένος από τους δαίμονές του.

Το συγκρότημα περιόδευε στην Ευρώπη, προωθώντας το τελευταίο του άλμπουμ, In Utero. Μία από τις προγραμματισμένες στάσεις της περιοδείας, ήταν στο Μόναχο και συγκεκριμένα σε μία αποθήκη αεροσκαφών στο Terminal 1 του αεροδρομίου της πόλης που για το σκοπό αυτό είχε μετατραπεί σε αίθουσα συναυλιών χωρητικότητας 3050 θεατών. Από τη μία η χάλια ακουστική του χώρου και από την άλλη ο κλεισμένος από φαρυγγίτιδα λαιμός του Cobain σε συνδυασμό με τη ψυχική του κατάπτωση, προμήνυαν μια καταστροφική βραδιά.

Το live ξεκίνησε με μία σαρκαστική διασκευή του "My Best Friend's Girl" των Cars και μετά από 3-4 κομμάτια και ενώ ξεκινούσε το "Come as You Are", η παροχή του ρεύματος, δεν άντεξε με αποτέλεσμα ο χώρος να βυθιστεί στο σκοτάδι και η συναυλία να διακοπεί. Κάποια στιγμή, ενώ οι τεχνικοί πάσχιζαν να αποκαταστήσουν τη βλάβη, ο Krist Novoselic, ο μπασίστας του συγκροτήματος, πετάχτηκε και είπε στο κοινό «Έχουμε πάρει την άγουσα. Το grunge πέθανε. Οι Nirvana τελείωσαν. Ο επόμενος δίσκος μας θα είναι ένας δίσκος hip-hop!» Εκείνη τη στιγμή πολλοί γέλασαν. Όμως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο προφητικά θα ήταν αυτά τα λόγια.

Τελικά η βλάβη αποκαταστάθηκε και το συγκρότημα συνέχισε να παίζει. Το τελευταίο κομμάτι του σετ των 23 τραγουδιών ήταν το “Heart-Shaped Box” και εκεί φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο Kurt πάλευε με τον πόνο για να τελειώσει το σόου.

Τα τελευταία λόγια που ξεστόμισε από τη σκηνή ήταν «Λοιπόν, ευχαριστώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Kim Gordon για τον Kurt Cobain: "Πάνω στη σκηνή ήταν απίστευτο να βλέπεις να ξεχύνονται όλα εκείνα τα συναισθήματα που πήγαζαν από τα βάθη του κορμιού του"...

Λόγια ανθρώπων επιφανών: DAVE GROHL


image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.