Birthday Kicks/Screaming Dead Balloons (split 7”, Vault Relics Records, 2016)

Πόση ηχητική απόλαυση μπορεί να χωρέσει μέσα σε λιγότερο από εξήμισι λεπτά; Άπειρες οι απαντήσεις, το ξέρω, αλλά τις τελευταίες μέρες, για μένα τουλάχιστον, ηVault Records με έχει καλύψει και παραπάνω, αφού κατάφερε να κολλήσει στα ηχεία μου σε καθημερινή βάση μια κυκλοφορία η οποία, παρά την πληθώρα των νέων άλμπουμ και πληροφοριών που με κατακλύζουν με αποτέλεσμα κάπου κάπου να χάνω την μπάλα, μου έχει φτιάξει το κέφι σε απίστευτο βαθμό. Και το ευχάριστο είναι ότι και οι δυο μπάντες που συμπεριέλαβε σε ένα split επτάιντσο (ωραία λέξη!), έρχονται από την επαρχία και συγκεκριμένα από τη Λάρισα. Κάτι τέτοιες προσπάθειες είναι και ένας από τους κύριους λόγους για την εκ νέου δραστηριοποίηση του Merlin’s Music Box, καθώς τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε με περισσή χαρά ότι οι μπάντες και τα label που εμφανίζονται στον ελλαδικό χώρο αξίζουν και με το παραπάνω τους κόπους τους και την προσοχή μας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για τους Birthday Kicks και τους Screaming Dead Balloons και για δυο κομμάτια που θα αφήσουν το στίγμα τους στο εγχώριο rock ‘n’ roll, ακριβώς επειδή η επιλογή του χρόνου είναι η πιο κατάλληλη για να βγουν στον αέρα. Και όσοι έχουν ήδη ακούσει τις ολοκληρωμένες ψυχεδελοφαζαριστές δουλειές τους (το Black Echo Trap των Kicks και το ομώνυμο και το mini Banana Blue των Balloons) θα έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

Στη μια πλευρά, λοιπόν, οι Birthday Kicks μας φιλοδωρούν με μια τη διασκευή του «νωχελικού» “She Talks Τo Rainbows”, ενός κομματιού που ηχογράφησαν οι Ramones για το Adios!, το τελευταίο άλμπουμ των Νεοϋορκέζων cartoon-punkers πριν αποφασίσουν να μας αποχαιρετίσουν οριστικά (και αμετάκλητα). Και εδώ οι «μαθητές» καταφέρνουν να το αποδώσουν καλύτερα από τους «δασκάλους» με ένα τρόπο που συνδυάζει την ψυχεδέλεια, την garage απλότητα και μια υποβόσκουσα stoner δυναμική, ενσωματώνοντας όλα αυτά τα στοιχεία που αποτελούν σήμα κατατεθέν για την μπάντα όπως τα έχουν πλέον καταθέσει στο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους. Οι Birthday Kicks δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται τις συγκρίσεις και βαδίζουν σε ένα δημιουργικό δρόμο που στα τέλη του Ιανουαρίου θα τους οδηγήσει στην Αθήνα, σε ένα διήμερο (παρέα με τους θεσσαλονικιούς Craang) του Merlin’s Music Box στο ΙΛΙΟΝ plus.

Στην άλλη πλευρά, οι Sreaming Dead Balloons ηχογράφησαν ένα καινούργιο, δικό τους, κομμάτι με τίτλο “Last Minute Hero”. Εδώ η noisy ψυχεδέλεια έχει τον πρώτο λόγο ενσωματώνοντας kraut στοιχεία σε ένα όμορφο μείγμα που θυμίζει χαλαρά την σκοτεινή, αλλά τόσο γοητευτική αισθητική των Spacemen 3, αλλά και εκείνο το ιδιότυπο rock που μας έκανε να αγαπήσουμε τους Savage Republic και να πειστούμε εκ των υστέρων, ίσως, ότι τελικά τα eighties πρόσφεραν μουσική που όταν ανακυκλώνεται με δημιουργικό τρόπο, μπορεί να εκφραστεί σήμερα με φρέσκες ιδέες και μια ένταση που λειτουργεί σαν όχημα για περαιτέρω εξερευνήσεις.

To επτάιντσο κυκλοφορεί στις 14 Νοεμβρίου και κοστίζει 6 ευρώ.

Birthday Kicks

Αndreas (κιθάρα, φωνή), Jeroen (μπάσο), Soco (τύμπανα), Manos (κιθάρες, φωνητικά)

https://www.facebook.com/BirthdayKicks/?fref=ts

https://birthdaykicks.bandcamp.com/

Screaming Dead Balloons

Ioannis Pispirikos (κιθάρα, φωνή), Panos Liakakos (τύμπανα), Dionisis Dallas (μπάσο)

https://www.facebook.com/ScreamingDeadBalloons/

https://screamingdeadballoons.bandcamp.com/

Vault Relics Records

http://vaultrelics.bigcartel.com/

https://www.facebook.com/vaultrelics/


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.