Η "Άγνοια" του... Ιερού Ράιχ

Sacred Reich

Οι Sacred Reich έσκασαν μύτη προς τα τέλη της δεκαετίας του 1980 (το παρθενικό τους album Ignorance κυκλοφόρησε το 1987, δηλαδή σχεδόν τριάντα χρόνια πριν) ως κεραυνός εν... κακοκαιρία σε παραγωγή του θρυλικού Bill Metoyer (Armored Saint,  Cirith Ungol, Corrosion Of Conformity, D.R.I., Omen, Slayer, WASP, είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που έχει συνεργαστεί ως μηχανικός ήχου ή παραγωγός), υπό την σφραγίδα της Metal Blade Records.

Σχεδόν με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού την ίδια χρονιά εκδόθηκαν άλλα δύο ντεμπούτα εξαιρετικής thrash αισθητικής: το Breaking The Silence των αμερικανών Heathen και το Product Of  Imagination των Γερμανών Paradox. Πρόκειται αναμφίβολα για δύο δείγματα μοναδικής ποιότητας speed-thrash metal μουσικής τα οποία, κατά τη γνώμη μου, δεν έτυχαν της προσοχής που τους άξιζε – αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση...

Το σίγουρο πάντως είναι ότι και τα τρία αυτά άλμπουμ (συμπεριλαμβανομένου εκείνου των Sacred Reich) σημάδεψαν υπόγεια και με τον τρόπο τους τη δεκαετία του 1980 σε ό,τι αφορά τις σκληρές μελωδικές γραμμές. Όμως, εκτός από το μουσικό κομμάτι, το Ignorance κατάφερε και κάτι άλλο: έθεσε τη στιχουργική της thrash κουλτούρας σε ένα διαφορετικό επίπεδο, σε μια αναβαθμισμένη μορφή.

Πριν από αυτούς, βέβαια, είχαν προηγηθεί και άλλοι πολιτικά ευαίσθητοι εκπρόσωποι του αμερικανικού thrash αλλά και του crossover (π.χ. οι Nuclear Assault με το εμβληματικό Game Over το 1986). Παράλληλα με εκείνους, επαυξάνοντας ωστόσο αυτή την πολιτική ευαισθησία, οι Sacred Reich  προσπάθησαν να επαναπροσδιορίσουν με ένα δικό τους τρόπο κυρίως τη στιχουργική θεματολογία αλλά και τη μουσική υπόκρουση του ενδιάμεσου – αυτών των δύο χώρων – υπο-χώρου και εν πολλοίς τα κατάφεραν. Γιατί οι Sacred Reich ποτέ δεν ήταν… καθαροί thrashers (μολονότι διέθεταν αρκετά στοιχεία κλασσικής metal φόρμας και thrash ύφους, κάτι που αντιλαμβάνεσαι όταν, λόγου χάρη, ακούσεις την α λα Mercyful Fate μουσική αλλαγή στο κεντρικό μοτίβο του "Rest In Peace" ή τον σαφώς επηρεασμένο από το power metal ύφος σκελετό του κομματιού "Sacred Reich") όπως οι Flotsam Αnd Jetsam, μα ούτε και ανήκαν στο ρεύμα του crossover (παρ’ όλο που διέθεταν σαφώς punk και hardcore στοιχεία: δειγματοληπτικά και για του λόγου το αληθές παραθέτω προς ακρόαση τα "Rest In Peace" και "Victim of Demise"), όπως οι Τεξανοί πρώην hardcore D.R.I. Σε αυτό το πρώτο τους άλμπουμ οι Sacred Reich διέθεταν την βαρύτητα και ικανότητα των Slayer μαζί με την μαγκιά και την τραχύτητα των Minor Threat, όπου και όταν χρειαζόταν κάτι από όλα αυτά. Άλλωστε, είναι φανερά δια γυμνού οφθαλμού και αριστοτεχνικά βαλμένα τόσο τα hardcore όσο και τα καθαρόαιμα metal σημεία μέσα στα κομμάτια.

Το Ignorance κυκλοφόρησε εν μέσω της παντοκρατορίας του Ronald Reagan (αυτού του περιβόητου ρεπουμπλικάνου προέδρου των Η.Π.Α. και μάλλον αποτυχημένου ηθοποιού παλιών αμερικανικών ταινιών) και με αυτό το συγκρότημα από το Φοίνιξ της Αριζόνα έδωσε μια μικρή, αλλά ιδιαίτερα σημαντική ώθηση στην πολιτικοποίηση του αμερικανικού – κι όχι μόνο – heavy metal, αρκετά χρόνια πριν έρθουν στο προσκήνιο διάφορα γκρουπ πολιτικής στόχευσης και αντίστοιχης ωριμότητας. Εξόρκισαν την κατηγορία ότι σε γενικές γραμμές το heavy metal και τα υβρίδιά του είναι μορφές σκληρής μουσικής που στιχουργικά αναλώνονται κυρίως σε μεταφυσικά (θεός-σατανάς) και μυστικιστικά θέματα, αίματα, σπαθιά, καλοπέραση και εφήμερους έρωτες και έδωσαν έναν δίσκο που ο σκελετός του και το σώμα που στήνεται επάνω του είναι αμιγώς κοινωνικός, ως εκ τούτου πολιτικός. Χωρίς να είναι οι πρώτοι και χωρίς φυσικά να αποτελούν τους τελευταίους αυτής της πορείας, έδωσαν στους απανταχού μεταλλάδες εκείνης της εποχής ένα βήμα για την απορρόφηση των κραδασμών από τις επιθέσεις του μουσικού κόσμου που στο metal έβλεπε εν γένει μόνο κιθαριστικές υπερβολές και ανέξοδες κραυγές ηδυπάθειας. Με όλη αυτή την πρώτη και μάλλον καλύτερη προσπάθειά τους (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα επόμενα άλμπουμ τους δεν ήταν εξίσου καλά) επιθυμούσαν να αποδομήσουν το αμερικανικό όνειρο που, ιδιαίτερα εκείνη την περίοδο, έκανε την εμφάνισή του με ένα ιδιαίτερα ψυχροπολεμικό προφίλ.

Αρχίζοντας από τον "προβοκατόρικο" τίτλο Ignorance που σημαίνει άγνοια, δηλαδή έλλειψη γνώσης, απειρία, αμάθεια, μέχρι το σχεδόν προφητικό εξώφυλλο με το αεροπλάνο που συγκρούεται, ο συγκεκριμένος δίσκος είναι ένα έργο ιδιαίτερου πολιτικού προβληματισμού. Δεν χαρίζεται σε κανέναν και σε τίποτα: τοποθετείται κατά του ολοκληρωτισμού στην όποια έκφανση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής και στον όποιον χρωματισμό, και στέκεται σκληρά και με θάρρος απέναντι στα κακώς κείμενα όχι μόνο της αμερικανικής κοινωνίας, αλλά και του δυτικού τρόπου σκέψης, πολιτικής και ζωής. Κατακεραυνώνει όχι μόνο το θεό και τη θρησκεία (σε μια χώρα όπου οι ευαγγελιστές ιερείς κάνουν πάρτυ στα τηλεοπτικά κανάλια) αλλά και τις τακτικές της. Ο θάνατος, οι μεταλλαγμένες τροφές, ο ολοκληρωτισμός, ο χιτλερικός εφιάλτης, το αμερικάνικο όνειρο στο σύνολο του, η άγνοια, η χωρίς σκέψη αποδοχή και πράξη των κυριαρχούμενων, τα ιδεολογικά και πολιτικά όπλα των κυριάρχων, οι ερήμην μας αποφάσεις και διαταγές, η δυτική "δημοκρατία" - όλα αυτά απλώνονται στο κρεβάτι του μουσικοστιχουργικού χειρουργείου των Sacred Reich και ανατέμνονται με ακρίβεια και φαντασία.

Με το Ingorance οι Sacred Reich δεν προφέρουν πολιτικά μανιφέστα, ούτε προσφέρουν λύσεις. Εξάλλου, κανείς δεν έχει τις λύσεις στο τσεπάκι του. Προσπαθούν ωστόσο με εντιμότητα και οξύνοια να αφυπνίσουν την αμερικανική κοινωνία και φυσικά, μέσω αυτής, τους ανθρώπους που θα στήσουν ευήκοα ώτα στο κάλεσμά τους. Δεν έγιναν ποτέ τεράστιο όνομα της thrash σκηνής, αλλά ακόμα και σήμερα ένα σεβαστό ποσοστό των ακροατών της σκληρής μουσικής πίνει νερό στο όνομά τους και ακούει τουλάχιστον τα τρία πρώτα καλλιτεχνικά τους πονήματα ως μουσικά ευαγγέλια.

Για όλα τα παραπάνω και για ακόμη περισσότερα, το Ignorance είναι κατά τη γνώμη μου ένας από τους πλέον σημαντικούς thrash δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει έως σήμερα.  

Η Άγνοια τελικά μπορεί και να μη σκοτώνει.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΣ

 

SACRED REICH (σύνθεση του Ignorance)

Phil Rind – φωνή, μπάσο

Wiley Arnett – κιθάρα

Jason Rainey – κιθάρα

Greg Hall – τύμπανα

https://www.facebook.com/Sacred-Reich-24848950195/