γράφει ο Αντώνης Ζήβας
Οι ΚΡΑΑΚ είναι από τις περιπτώσεις των συγκροτημάτων που κάνουν κάποιον να κοιτάξει προς αυτούς μέσα από το ίδιο το όνομά τους. Δεν ξέρω αν για εκείνους το "ΚΡΑΑΚ" σημαίνει κάποιο κωδικοποιημένο μήνυμα, σε μένα πάντως θυμίζει την έγγραφη περιγραφή του ήχου, ενός ογκώδους -συνήθως ξύλινου - αντικειμένου όταν σπάει στα σκριπτ των έντυπων κόμικς.
Κρατήστε στο μυαλό σας τον ίδιο τον όγκο του θορύβου, γιατί αυτή η περιγραφή δεν απέχει και πολύ από την μουσική των ΚΡΑΑΚ, έτσι όπως έχει αποτυπωθεί στο ομώνυμο ντεμπούτο τους άλμπουμ.
Εδώ έχουμε έναν δίσκο γεμάτο απολαυστικές “αντιφάσεις”, δομημένες με τέτοιο τρόπο που το τελικό αποτέλεσμα δύσκολα κατατάσσεται σε ένα συγκεκριμένο rock and roll υποείδος.
Στο άλμπουμ μπορούμε να διακρίνουμε ταυτόχρονα το αστικό garage punk της δεκαετίας του 80, αρκετές δόσεις ελληνικού punk, σύγχρονη ψυχεδέλεια, και post rock πειραματισμούς. Ακόμη 70's hard rock (ή stoner rock αν προτιμάτε) - ενώ σε κάποια σημεία του δίσκου υπάρχουν και αχνές αναφορές στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, όπως και σε αλλού υπάρχει και η αντίστοιχη αναφορά στη μεγάλη του kraut rock σχολή, δεμένα όλα μαζί υπό έναν εκλεπτυσμένο θόρυβο.
Οι στίχοι τους ξεστομίζονται με μία αφηγητική πρόζα στην ελληνική γλώσσα, με αφαιρετική δομή στο ύφος της υπερρεαλιστικής γραφής και σαφέστατες κοινωνικές αναφορές. Πρόκειται για έναν ακόμη πάρα πολύ καλό δίσκο που κυκλοφόρησε στη χώρα μας και ο οποίος δείχνει την μεγάλη άνθηση που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια η ελληνική underground σκηνή.
Οι ΚΡΑΑΚ ξεκίνησαν ως τρίο αυτοσχεδιασμού το 2014. Στην πορεία προστέθηκαν άλλα δύο μέλη για να καταλήξουν ως κουαρτέτο, με τη μουσική τους να παίρνει πιο συγκεκριμένη μορφή και ύφος.
Η μπάντα αποτελείται από τους: Άγγελο Κώττα (μέλος επίσης των OmegaRay) στο μπάσο το Moog και τη φωνή, ο οποίος είναι και o υπεύθυνος και για τη συγγραφή των στίχων της μπάντας, τον Αντρέα Μπικουβαράκη στα τύμπανα (επίσης μέλος των doomers Okwaho και των Sounds like Barley), τoν Ντον Σταυρινό στη τρομπέτα, επίσης μέλος των CHICKN και τον Κώστα Πετρόπουλο στη κιθάρα. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο στούντιο “Ηλεκτρική Λεωφόρος” σε παράγωγη και μίξη του Γιάννη Βούλγαρη και των ίδιων των ΚΡΑΑΚ. Πρόκειται για μια DIY κυκλοφορία σε μορφή βινυλίου, άλλα μπορείτε να το βρείτε και σε ψηφιακή μορφή με κάποιο αντίτιμο στη σελίδα της ίδιας της μπάντας στο bandcamp, όπου επίσης μπορείτε να παραγγείλετε το βινύλιο.