Οι συναυλίες των Blue Oyster Cult στη Λεωφόρο στις 8 & 9 Ιουλίου 1987 (audio)

Δεν ξέραμε ότι οι Blue Oyster Cult είχαν διαλύσει οπότε φαντάζεστε την έκπληξή μας όταν μάθαμε ότι επανενώνοντα για θα έρθουν στην Αθήνα για 2 συναυλίες στα πλαίσια των εκδηλώσεων της «Μουσικής Αθήνας ‘87». Ήταν μια προσφορά που όπως λένε τα μέλη της μπάντας «δεν μπορούσαν να αρνηθούν». Η αλήθεια είναι οτι ο πρώτος που πλησιάστηκε από το πρακτορείο ήταν ο Allen Lanier που έπαιζε πλήκτρα και κιθάρα και πού είχε αποχωρήσει από το 1985. Εκείνη την εποχή συνέπεσε ο Allen να μελετάει ελληνική λογοτεχνία & ποίηση, να κανονίζει καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα και να έχει βαρεθεί την μουσική απραξία. Ήρθε λοιπόν σε επαφή με τους Eric Bloom & Buck Dharma, τους μόνους από τα αρχικά μέλη της μπάντας που είχαν παραμείνει, και τους πρότεινε να επιστρέψει για να πάιξουν στην Ελλάδα. Τα λεφτά ήταν πολλά, αλλά εκτός από αυτό ήταν και μία ευκαιρία να ξαναβγούν στο δρόμο. Την ομάδα συμπλήρωνε ο μπασίστας Jon Rogers που είχε έρθει στη μπάντα λίγους μήνες πριν την διάλυση. Για τα drums προσέλαβαν Ron Riddle και με αυτή τη σύνθεση πήραν την πτήση για την Αθήνα. Οι συναυλίες έγιναν στο Γήπεδο της Λεωφόρου στις 8 & 9 Ιουλίου 1987.

Την πρώτη μέρα, το εκπληκτικό σετ, συμπλήρωσαν την ώρα του encore, τα ΜΑΤ, τα οποία χωρίς κάποιον εμφανή, σε εμάς, λόγο παρατάχθηκαν μπροστά από την σκηνή και λίγο αργότερα γονάτισαν και χτυπούσαν προκλητικά τις ασπίδες. Αργότερα ειπώθηκε ότι καμιά 50αριά που δεν είχαν εισιτήριο προσπάθησαν να κάνουν «ΝΤΟΥ» (κάτι πολύ συνηθισμένο εκείνα τα χρόνια) και ότι αυτό αποτέλεσε την αφορμή για την εμφάνιση των ΜΑΤ. Πάντως παρά τις προκλήσεις, ή ίσως και λόγω αυτών, η συναυλία ολοκληρώθηκε με μια εξαιρετική εκτέλεση του «Roadhouse Blues» (με λίγο από «Love me two times») με περισσότερους από 7.000 θεατές να τραγουδάνε μαζί με την μπάντα.

Encore:
0:00:08 (Don't Fear) The Reaper
0:06:18 Roadhouse Blues (incl. Love me two times)

Τη δεύτερη μέρα, τα πράγματα ήταν σαφώς πιο ήσυχα. Το συγκρότημα έπαιξε το ίδιο set με το ίδιο πάθος και ένταση μπροστά σε 4.000 άτομα (πολλά από τα οποία είχαν πάει και την προηγούμενη). Από αυτή τη μέρα εξασφαλίσαμε ολόκληρη την ηχογράφηση την οποία σας παρουσιάζουμε.

Setlist:
0:00:08 R.U. Ready 2 Rock
0:05:55 Dominance and Submission
0:11:52 E.T.I. (Extra Terrestrial Intelligence)
0:18:34 Buck's Boogie
0:25:47 Take Me Away
0:32:56 Veteran of the Psychic Wars
0:41:24 ME 262
0:45:03 Cities on Flame with Rock and Roll
0:50:53 Joan Crawford
0:57:08 Burnin' for You
1:02:28 Godzilla
1:12:46 Born to be Wild
1:21:13 (Don't Fear) The Reaper
1:29:36 Roadhouse Blues

Blue Oyster Cult & MAT July 8, 1987 

ΥΓ1. Η ηχογράφηση της συναυλίας έγινε με ένα φορητό ραδιοκασετόφωνο από τον φίλο μας Johnny the Tiger τον οποίο ευχαριστούμε άλλη μια φορά για την προσφορά του υλικού.

ΥΓ2. Οι περισσότερες από τις φωτογραφίες που έντυσαν τα δύο videos προέρχονται από το αρχείο του site BLUE OYSTER CULT Greece και το περιοδικό ΗΧΟΣ (Αύγουστος 1987)

ΥΓ3. Οι συναυλίες αυτές αποτέλεσαν αφορμή για την επίστροφή του Allen Lanier και ήταν οι πρώτες που έπαιξε live με τους BOC, ο Ron Riddle.

ΥΓ4. Τέλος να αναφέρουμε οτι το booking agency που πλησίασαν οι Έλληνες διοργανωτές ήταν αυτό του Steve Schenck που ήρθε σε επαφή με τον Allen Lanier μέσω του session μουσικού, και συνεργάτη των BOC, Tommy Zvoncheck.


image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.