The Last Drive Files: Κύτταρο 1985 - Ακυκλοφόρητα Videos

Το Merlin's Music Box έχει τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσει για πρώτη φορά videos από κάποια από τα κομμάτια που έπαιξαν οι Last Drive τον Φεβρουάριο του 1985 στο Κύτταρο. Ανάμεσά τους και ένα ακυκλοφόρητο κομμάτι που ακούγεται για πρώτη φορά από τότε.

Αντί άλλου σχολιασμού, ζητήσαμε από τους Last Drive να θυμηθούν με λίγα λόγια τη συναυλία αυτή.

"Οι δύο συναυλίες που έγιναν στο Κύτταρο στις 25 και 26 Φλεβάρη του ’85 ήταν η στιγμή που η σκηνή του Πήγασου ανοίχτηκε σε ένα άλλο περιβάλλον. Διοργανώθηκε από το Δικαίωμα Διάβασης, δηλαδή τη σημερινή Di Di Music, στα πρώτα της βήματα, στο ξεκίνημα μιας καθοριστικής χρονιάς που σημάδεψε τη γενιά και την κοινότητά μας... 

Ήταν μια πολύ δημιουργική εποχή για τους Last Drive. Γκαζώναμε για τα καλά, πριν από δυο μήνες είχε μπει στη μπάντα ο Γιώργος και λίγες μέρες νωρίτερα -στις 14 Φλεβάρη- είχαμε ηχογραφήσει το επτάιντσο "Midnite Hop". Τη μέρα της συναυλίας, μπορεί και να μην το είχαμε μιξάρει ακόμα. Γράφαμε συνέχεια τραγούδια -κάποια από τα οποία δεν ηχογραφήσαμε ποτέ-, πειράζαμε διασκευές, ψηλαφίζαμε το υλικό που αργότερα θα γινόταν το Underworld Shakedown και παίζαμε, παίζαμε όσο πιο συχνά μπορούσαμε στον Πήγασο και σε ανοιχτές συναυλίες. 

Όμως το Κύτταρο ήταν διαφορετική φάση: Ήταν ο ναός του ροκ όπου πριν από λίγα χρόνια βλέπαμε συναυλίες τα πρωινά της Κυριακής, το καταφύγιο στο οποίο κάποιοι άλλοι, «νεκροζώντανοι» είχαν δώσει σχεδόν μυθικές διαστάσεις. Ήταν η πρώτη φορά που παίζαμε σε ένα τέτοιο μαγαζί. Η σκηνή με τους στρογγυλούς καθρέφτες στο φόντο είχε κάτι μαγικό. Οι συνθήκες ήταν άψογες, ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα: Καλό P.A. System, ενισχυτές που λειτουργούσαν, κανονικά παρασκήνια, και πάνω απ’ όλα, άνθρωποι. Θυμόμαστε ότι ο κύριος Ανδρέας Γιακουμέλος, η «ψυχή» του Κυττάρου, ήρθε και μας καλωσόρισε με χαμόγελο, μας έσφιξε το χέρι, μας ξενάγησε στα καμαρίνια και μας έκανε να νιώσουμε ότι είμαστε εκεί για να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Μερικά πράγματα μετράνε. Όταν είσαι πιτσιρικάς και σε αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια και καλή καρδιά, ειδικά σε ένα μέρος που σημαίνει πολλά για σένα, δεν το ξεχνάς ποτέ. 

Δεν είχαμε ξανακούσει έτσι τους εαυτούς μας. Κάποιος φίλος, τον οποίο ευχαριστούμε έστω και μετά τόσα χρόνια, είχε μαζί του μια βιντεοκάμερα και για πολύ καρό, η κασέτα έμενε σε κάποιο συρτάρι. Σήμερα, με τη βοήθεια του Merlin’s Music Box και των φίλων που βοήθησαν στην αποκατάσταση του ήχου και της εικόνας κατά το μέτρο του δυνατού, μοιραζόμαστε ένα μέρος από εκείνη τη βραδιά μαζί σας".

Την πρώτη μέρα 25/2 έπαιξαν οι MIGRAINE, VICTIMS OF PSYCHO VIOLENCE, MOIST DEVICE και ANTI-TROPPAU COUNCIL. Τη δεύτερη 26/2 οι FEMMES FATALES, NOT 2 WITHOUT 3, X-MANDARINA DUCK και LAST DRIVE.
Γράφει ο Κανέλλος Τερζής στον ΗΧΟ (τεύχος 144, Μάρτιος '85): Οι Last Drive έμελλε να είναι από κάθε άποψη το κλου της βραδιάς. Στο καθαρά μουσικό μέρος απέδειξαν την παντοδυναμία συνύπαρξης ρυθμικής και σόλο κιθάρας σαν μελωδικής βάσης (αν και τους επαίνους στη συγκεκριμένη βραδιά αξίζει να μονοπωλήσει ο πολύ καλός ντράμερ που αναγκάσθηκε ελλείψει γκραν-κάσας να παίξει όρθιος μ'ένα ταμπούρο και πιατίνι). Στο δε μέρος της περφόρμανς και κατ'επέκταση στο «πέρασμα» στο κοινό, απέδειξαν την ανάγκη (συχνά - πυκνά) του να καταφεύγει κανείς στις ρίζες παίζοντας γνωστά και καταξιωμένα στάνταρντς, προγόνους της ροκέμπιλι-γκαράζ δουλειάς που παρουσιάζουν. Στα κατά, η επιπεδοποίηση και ο αποχρωματισμός κομματιών - σχολών διαφορετικών μεταξύ τους και ο κάποιος αυτάρεσκος κομπασμός τους σαν «σκληρά αγόρια».
Όσο για την εμμονή τους στο είδος (ροκέμπιλι), θα είχα να παρατηρήσω ότι βρίσκονται στο μέσον της διαδρομής Gun Club - Cramps από τη μια και Φάντη Μπαστούνι από την άλλη, αλλά παρ’ όλο που σ' αυτό το περιοδικό δύσκολα θα βρουν άλλους, πιο κοντινούς τους από μένα στα μουσικά γούστα, θα πω εν είδει ευχής ή ταπεινής συμβουλής: Τι καλά που θα 'τανε για όλους, μουσικούς και κοινό, να βρισκόντουσαν με τα δυο πόδια στο σήμερα, να μην παραμυθιάζονται με το οποιοδήποτε και οσοδήποτε σημαντικό παρελθόν, παρά να παίζουν κανα-δυο στάνταρντς τη φορά, έτσι για να ξυπνάνε τα αίματα και για να ξέρουμε από που ερχόμαστε. Όμως - για ν' αφήσουμε τα ευχολόγια και τις προς Κορινθίους επιστολές - ο φανατισμός στη φάση που περνάνε, μάλλον καθαγιασμένος είναι.

Tribe, enjoy!"

Τη μπάντα αποτελούσαν τότε οι:

Αλέξης Καλοφωλιάς (Alex K.) - φωνή & μπάσο 
Γιώργος Καρανικόλας (B. George Bop) - κιθάρα
Νίκος Καπετανόπουλος (Nick Pop Mind) - κιθάρα
Χρήστος Μιχαλάτος (Chris B.I.) - τύμπανα

Ευχαριστούμε πολύ τον Alex K. που μας παραχώρησε το υλικό, τον Costas C. (a.k.a Digital Alkemist) για τη βελτίωση του ήχου και το συνεργάτη & φίλο μας Γιάννη Ντουσιόπουλο για την βελτίωση της εικόνας. και τον Θανάση Ζελιαναίο που μας παραχώρησε το απόσπασμα από το περιοδικό ΗΧΟΣ.

 

The Last Drive - Train Kept A-Rollin' @ Kyttaro - February 1985

 

The Last Drive - Pushin' Too Hard @ Kyttaro - February 1985

 

The Last Drive - Untitled & Unreleased song @ Kyttaro - February 1985

 

The Last Drive - Lonesome Train @ Kyttaro - February 1985

 

The Last Drive - The Crusher @ Kyttaro - February 1985

 

The Last Drive - Right by my Side @ Kyttaro - February 1985

 

The Last Drive @ Facebook

The Drive Tribe @ Facebook

KYTTARO LIVE @ Facebook

 


image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.