Social Waste/Αντίποινα: To Hip Hop της Μεσογείου - Τραγούδια Διαμαρτυρίας

Η σύμπραξη των Social Waste με τους Αντίποινα (δυο σχήματα με εικοσαετή παρουσία) είναι όαση στην ξεραΐλα του σύγχρονου πολιτικού στίχου. Το Hip Hop της Μεσογείου βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο, και το στρίβει με δύναμη προκαλώντας πόνο αλλά και ελπίδα. Οι στίχοι που «έχουν αμολήσει και αλητεύουν» είναι αφηγήσεις, ιστορίες, μύθοι, που στοχεύουν κατευθείαν σε εγκεφαλικά κέντρα που σήμερα κοιμούνται μακάρια τον βαθύ ύπνο της αδιαφορίας και της κενότητας. Τα συναισθήματα που προκαλούν είναι άμεσα, είναι η έκφραση του νέου προλεταριάτου των μεγαλουπόλεων και η οργή του που σιγοβράζει, είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και οι σκλάβοι που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα αλλά παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους, είναι οι σύντροφοι της αλληλεγγύης και της προσφοράς, είναι οι αντάρτες του παρελθόντος, του παρόντος, του αύριο. Είναι οι αγωνιστές της BIOME, είναι ο Τσε, o Παύλος και η Κόκκινη Ρόζα, είναι οι δικοί μας και οι ξένοι ρεμπέτες, είναι η οργή που κρύβουμε όλοι μέσα μας ενάντια στο φασισμό, είναι οι Τούρκοι αγωνιστές, η Αραβική Άνοιξη και η Μέση Ανατολή που φλέγεται, είναι η Κρήτη που αντιστέκεται και Ευρώπη που αργοπεθαίνει κάτω από το δυσβάσταχτο βάρος ενός ανώνυμου καπιταλισμού, είναι η Επανάσταση. Είναι όλοι εμείς...

Social Waste

To Hip Ηop της Μεσογείου είναι ένα στιχουργικό κόσμημα. Επενδύεται από ήχους που έχουν σαν βάση το hip hop, αλλά ουσιαστικά συνιστούν ένα δαιδαλώδη ιστό από παραδοσιακά και ηλεκτρικά όργανα και από σαμπλαρίσματα και σκρατς που όλα δένουν άψογα μεταξύ τους χάρη στην πολύτιμη βοήθεια φίλων, ανάμεσά τους ο Manu Chao και ο Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου, αλλά και μελών από τους Χαΐνηδες, τα Διάφανα Κρίνα, τους EleKtroBalKana. Και μόνο το γεγονός ότι το άλμπουμ διατίθεται δωρεάν για κατέβασμα είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς ότι το μόνο που ενδιαφέρει τους δημιουργούς του είναι να ακουστεί, να διαδοθεί και, τελικά, να μετουσιωθεί σε μια οντότητα που θα δώσει το έναυσμα για περισυλλογή και, κυρίως, για δράση. Δεν υπάρχουν υπονοούμενα εδώ… όλα λέγονται με το όνομά τους και αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Οι Social Waste και οι Αντίποινα είναι οι πειραματιστές του σήμερα, εκείνοι που δεν μιλούν για τα προσωπικά βάσανα του καθενός, αλλά για τις συνθήκες που πρέπει να δημιουργηθούν προκειμένου να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις όλων μας σχετικά με το τι πρέπει επιτέλους να γίνει, αντλώντας διδάγματα από τα ιστορικά γεγονότα. Και αυτό ακριβώς προσφέρει το Hip Hop της Μεσογείου: μαθήματα μιας άλλης ιστορίας, μιας ιστορίας που δεν διδάσκεται στα σχολεία ακριβώς επειδή θα μπορούσε να κλονίσει τα θεμέλια του κατεστημένου. Αυτό που ζητούν από εμάς οι Social Waste και τα Αντίποινα είναι να βάλουμε ένα χεράκι προκειμένου οι ιστορίες τους να απλωθούν παντού και να διαχυθούν όπου νομίζουμε πως είναι δύσκολο να φτάσουν. Διαδώστε ελεύθερα… 

Αντίποινα

«Το hip hop της Μεσογείου σουλατσάρει στα στενά της Μασσαλίας ακροπατώντας πάνω σε ρυθμούς από το Μαγκρέμπ. Στην Τύνιδα προκαλεί λαϊκό ξεσηκωμό και μπαίνει στη μύτη του δικτάτορα στο Κάιρο και τη Δαμασκό. Παίζει λαούτο στην Κρήτη και στον Ελικώνα γκάιντα, ενώ στη Σεβίλλη «παίζουν αλέγκρο την καρδιά του σε μια κιθάρα σπανιόλα. Σαμπλάρει Φεϊρούζ και Μάρκο Βαμβακάρη και ραπάρει τα κουπλέ και τα ρεφραίν του στα αραβικά, τα ελληνικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα γαλλικά, τα σερβοκροάτικα, τα αλβανικά, τα καταλανικά, τα ανταλού, τα σάρντο, τα εβραϊκά και τα τούρκικα. Μπεντίρ πολίτικα και καλαβρέζικα ταμπουρέλα του κρατούν το ρυθμό. Και στα graffiti του, “O Παύλος ζει”…»

Στις 25 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο, οι Social Waste και οι Αντίποινα με τους φίλους τους θα παρουσιάσουν το Hip Hop της Μεσογείου στη σκηνή του Gagarin σε μια αυτό-οργανωμένη συναυλία.

Για ακρόαση και κατέβασμα του άλμπουμ ΕΔΩ

Social Waste

Social Waste facebook

Αντίποινα facebook

 

 


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.