To Archetypes των Cyanna Mercury: Αρχέτυπο για ένα κοινό που (δια)μορφώνεται μέσω μιας νέας "ακροαστικής" κουλτούρας...

Μια ψυχεδελική λιτανεία που από τα σπλάχνα της ξεπηδούν αέρινες μορφές, άλλοτε σκοτεινές κι άλλοτε φωτεινές, το φως και το σκοτάδι εναλλάσσονται σε αποκαλυπτικούς ρυθμούς, ο χώρος και ο χρόνος γίνονται ένας ορμητικός χείμαρρος που διοχετεύει τα αφρισμένα νερά του σε υπόγεια ρεύματα διανύοντας στοές όπου αντηχούν κραυγές και θρηνωδίες αρχαίων σαμάνων και σεληνιασμένων προγόνων. Κάθε στιγμή στο Archetypes μετράει, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και οι Cyanna Mercury τεκνοποιούν ένα μουσικό είδος αχαρακτήριστο, πολύμορφο, μια μουσική πανδαισία για το rock του μέλλοντος. Το παράξενο και το φανταστικό μεταμορφώνονται σε ερωτικές απεικονίσεις, ολοζώντανα ηχητικά κλιπάκια, παντού «υπάρχουν φωνές μικρές σαν ψίθυροι» και αναπάντητα ερωτήματα: Γιατί καταρρέουμε; Γιατί σκοτώνουμε την παιδικότητά μας;

Το “Lilith” είναι το απόλυτο soundtrack για να προλογίσει την πιο hip τηλεοπτική σειρά που δεν έχει γυριστεί ακόμα, μια βουτιά στα sixties, ένα ανελέητο garage-punk σφυροκόπημα που σου παίρνει τα μυαλά σε λιγότερο από τρεισήμιση λεπτά. Το “Horse Dark As Night”που ανοίγει το δίσκο είναι ταξιδιάρικο, με μια μικρή δόση americana, με τύμπανα που ρολάρουν σε ρυθμούς μαρς και με τη φωνή της Κατερίνας Καφετζή στο φινάλε που απαγγέλλει ψυχρά στα ελληνικά σαν αρχαία ιέρεια, για να συνεχίσει αφηγηματικά στο αμέσως επόμενο, μονόλεπτο “Hermes”. Από την άλλη, η gothic ατμόσφαιρα που περιβάλλει ασφυκτικά το “Ode To The Absent Father” είναι ένας noir ύμνος που θα τον ζήλευαν ο Peter Murphy και ο Andrew Eldritch, ενώ το “The Lunatic”, με το μίνι ταξίμι από σαντούρι στη μέση, και το “If We Were Blind”, θα έκαναν τους Tea Party να… χλομιάσουν από το κακό τους. Η αρχική αφήγηση στο “Snake” ξεσπάει ξαφνικά βίαια με ένα γρήγορο, μονότονο τέμπο χρωματισμένο από έντονα keyboards και το ενάμιση λεπτό του “Apollo” καταλήγει σε μια σύντομη, αλλά εξαιρετικά εμφατική δήλωση – «δεν είμαι από πέτρα, αναπνέω, είμαι ελεύθερος». Στο “There Will Be A Time” που κλείνει το Archetypes οι ρυθμοί υποχωρούν, η φωνή γίνεται μουρμουρητό, πλαισιώνεται από χορωδιακά φωνητικά με τα κρουστά να χορεύουν διακριτικά στο βάθος…


Όλα φαίνονται διαφορετικά στο Archetypes και όλα φαίνεται να λειτουργούν στην εντέλεια. Οι Cyanna Mercury, όπως οι Whersewilder, οι Holy Μonitor και οι Chickn μεταξύ άλλων, είναι βασικοί μοχλοί για τη δημιουργία μιας νέας ελληνικής σκηνής που προσπαθεί, συχνά με επιτυχία, να ξεφύγει από τις πεπατημένες και να παρουσιάσει μια μουσική που δεν βασίζεται τόσο στο «είδος» όσο στην έμπνευση των συντελεστών της. To Archetypes είναι δουλεμένο μεταξύ σφύρας και άκμωνος, με ιδιαίτερα ασυνήθιστη έμφαση στα keyboards, και ανεξάρτητα από την επίδραση που μπορεί να ασκήσει στα ελληνικά μουσικά δεδομένα, σίγουρα υπερέχει σε πολλά σημεία όσον αφορά την έννοια της δημιουργικής σύνθεσης. Είναι ένα άλμπουμ όπου ο ακροατής κάθε φορά ανακαλύπτει καινούργια πράγματα και σίγουρα θα ασκήσει μια απόκοσμη γοητεία σε όσους αποφασίσουν να αφοσιωθούν στη μελέτη του.

Το Archetypes κυκλοφορεί σε 12ιντσο βινύλιο, σε CD και σε ψηφιακή μορφή

Η παραγωγή είναι του Δημήτρη Λίλλη και της μπάντας, η συμπαραγωγή και η μίξη του Άλεξ Μπόλπαση και το mastering του James Plotkin.

Spyreas Sid - vocals & percussion
Nick Sid - keyboard
Diamond Pr - guitars
Dennis Panagiotidis - drums
Dimitri Georgopoulos - bass

official site

facebook

bandcamp


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.