Οι VILLA 21 στη DISCO GEOMETRIC στην Κατερίνη τον Δεκέμβριο του 1988 (video)

Οι Villa 21 υπήρξαν ένα από τα πιο ιστορικά ελληνικά συγκροτήματα και υπό άλλες συνθήκες σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν ευρύτερα γνωστοί και εκτός συνόρων. Ωστόσο, για όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τους δούμε και να τους ακούσουμε την κατάλληλη εποχή, εξακολουθούν να συμβολίζουν την περίοδο που το ελληνικό underground rock άρχιζε να χαράζει τη δική του πορεία. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι οι Villa 21 άσκησαν και ασκούν τεράστια επιρροή και η δισκογραφική τους προσφορά παραμένει ένας ανεκτίμητος θησαυρός και παρακαταθήκη για τις επόμενες rock γενιές. Κι αν η μοίρα δεν είχε φερθεί σκληρά στον τόσο ταλαντούχο Κώστα Ποθουλάκη, το ελληνικό rock and roll θα είχε στη διάθεσή του ένα μοναδικό δημιουργικό ατού.

Στις 27 Δεκεμβρίου 1988, οι Villa 21 έπαιξαν στο κλαμπ Disco Geometric της Κατερίνης και κάποιος που διέθετε κάμερα φρόντισε να τους κινηματογραφήσει και να τους απαθανατίσει σε μια από τις πολλές εκρηκτικές στιγμές τους. Το υλικό αυτό έφτασε στα χέρια μας και σας το παρουσιάζουμε. Απολαύστε!

Setlist:
0:00:47 Six Feet In the Ground
0:04:20 (The Land Where The) Sun Never Shines
0:09:45 Bad Luck
0:13:11 Blackout Baby
0:17:13 Future Survivors
0:20:58 I Wanna Be Your Dog (The Stooges Cover)
0:27:07 Tombstone Blues
0:34:45 Moonwhited Room
0:38:41 Ride the Night Away
0:42:07 Hey Joe
0:50:04 The House Of The Damned
0:54:39 Take You Down
1:01:57 Hey Hey, My My (Into The Black) (Neil Young Cover)
1:12:43 Voodoo Baby
1:17:00 A Long Way to Go (Alice Cooper Cover)

Οι Villa 21 ήταν οι:

Κώστας Fever Ποθουλάκης – φωνή, κιθάρα
Άντα Λαμπάρα – κιθάρα, πλήκτρα
Ανδρέας Παπαδόπουλος – μπάσο &
Μπάμπης Δαλλίδης – τύμπανα

Στην εφημερίδα Επιλογές της Κατερίνης ο Γιάννης Βραχνός και ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος έγραψαν για τη συναυλία αυτή:

ΤΟ ROCK N ROLL ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ

«Η ευκαιρία είναι μοναδική, δεν επαναλαμβάνεται και κάθε δισταγμός σημαίνει καταστροφή. Δεν υπάρχουν περιθώρια για παζαρέματα», ξεφωνίζει πάνω στο πάλκο αλλά και μέσα στον τάφο του όπου βρίσκεται από το 1971 βιολογικά νεκρός ο Jim Morrison των Doors, και να που δικαιώνεται μετά από τόσα χρόνια γιατί το μέλλον φαίνεται ότι τελικά ανήκει στο παρελθόν!...
Και γυρνώντας στη δική mας πραγματικότητα, η ευκαιρία ήταν μοναδική όπως μοναδικές ήταν και οι στιγμές για όσους βρέθηκαν το βράδι της 27ης Δεκεμβρίου 88 στη DISCO GEOMETRIC, πιστοί στο ραντεβού που είχαν κλείσει εκεί μαζί τους οι Villa 21.
Το απόγευμα της Δευτέρας 26/12/88, το πουλμανάκι των Villa 21, φθάνει στην πόλη μας. Μετά τη Βιέννη πρώτος σταθμός μετά την Αθήνα, η Κατερίνη, υποδέχεται το πιο αντιπροσωπευτικό στο χώρο της Ροκ σκηνής γκρουπ της Ελλάδας.
Κι όταν μιλάμε για ΡΟΚ ή αν θέλετε Rock Ν Roll δεν εννοούμε όλα εκείνα τα σαχλοτράγουδα περί διακοπών, περί ατίθασων νέων, περί δήθεν υπαρξιακών προβλημάτων κλπ., τραγούδια καλλιτεχνών που χρόνια τώρα ταλαιπωρούν το Rock αποκαλώντας τους εαυτούς τους Rock Star κλπ. αποκτώντας τον θαυμασμό του ναρκισσιστικού κόσμου των κλειστών τους κυκλωμάτων.
Οι εντυπώσεις από την πόλη της Κατερίνης, της φιλοξενίας του διοργανωτή του χορού κ. Αντώνη ΡΙΧΑΡΔΟΥ ήταν άριστες όπως και το αφιέρωμα στους Villa 21 με τη 2ωρη ζωντανή συνέντευξη στο «1ο Ιδιωτικό Ραδιόφωνο 98 FM Stereo» άγγιξε το συγκρότημα και αυτό φαινόταν στα πρόσωπα της Άντας Λαμπάρα, του Κώστα Ποθουλάκη, του Ανδρέα Παπαδόπουλου, του Μπάμπη Δαλλίδη και του μάνατζερ John Itchoubick.
Την επομένη όλα ήταν έτοιμα, όμορφα και ωραία. Όλοι περίμεναν, να βραδιάσει για τη συναυλία, ενώ το κρύο επιβεβαίωνε ότι ήταν χειμώνας. Γύρω στις 12:00 το βράδι, ο διοργανωτής της συναυλίας καλωσορίσει τους Villa 21 (και όσους αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και βρέθηκαν στη συναυλία) κάτω από το φως των προβολέων και των μηχανών λήψης του Video Clip.
Αμέσως μετά οι Villa 21 ανεβαίνουν στη σκηνή και ο τραγουδιστής Κώστας «FEVER», καλεί του φίλους να πλησιάσουν στη σκηνή γιατί «το Rock Ν Roll δεν είναι να το ακούς και να κάθεσαι».
Πράγματι μια μερίδα του κόσμου αρχίζει να χορεύει παρασυρόμενη απ’ το ρυθμό του SUN NEVER SHINES. Το BAD LUCK το BLACKOUT BABY, το FUTURE SURVIVORS το MOON WHITED ROOM κλπ., χαιρετίστηκαν με ενθουσιασμό. Το TOMBSTONE BLUES το πανέμορφο στ’ αλήθεια κομμάτι σε μοναδική εκτέλεση έκανε τον κόσμο να παραμιλάει σαστισμένος απ’ τις εικόνες έβλεπε μπροστά του, και τους Villa 21 πνιγμένους καπνούς να φαντάζουν ημίθεοι. Το I WΑΝΝΑ ΒΕ YOR DOG ανέβασε τον πυρετό της βραδιάς ενώ θύμισε σε μας τους μεγαλύτερους τις παλιές καλές στιγμές του IGGY ΡΟΡ των STOOGES. Μεταξύ άλλων το ΗΕΥ JOE του Jimi Hendrix σε μια φανταστική εκτέλεση που μας συγκίνησε τo LONG WAY TO GO του Alice Cooper που τόσο μακρινό φάνταζε σε μας. Ακολούθησε ένα μικρό διάλειμμα για να ηρεμήσει ο κόσμος όταν οι Villa 21 ανέβηκαν ξανά στη σκηνή. Το ΗΕΥ ΗΕΥ ΜΥ ΜY του NEIL YOUNG σε μια οργιώδη εννιάλεπτη εκτέλεση με τους Villa 21 λουσμένους στα φώτα, τραγουδήθηκε από όλους και όλοι συμφώνησαν πως ο NEIL YOUNG όταν έλεγε πως το ροκ εντ ρολλ δεν πρόκειται ποτέ να πεθάνει, είχε δίκιο. Πώς μπορεί να πεθάνει άλλωστε όταν υπάρχουν γκρουπ σαν τους Villa 21;
Ένα γκρουπ που βλέποντας το πάθος την ορμή και την παρουσία του, που άγγιζε το τέλειο, έμενες να παρακολουθείς αποσβολωμένος με τα σημάδια της έκπληξης ζωγραφισμένα στο πρόσωπό σου. Και όταν καταφέρνεις να συνδυάζεις την οργιώδη ταχύτητα στις χορδές και τα τύμπανα, την μεθυστική μελωδία των Μπλουζ και να μεταδίδεις αυτό το πάθος, τη ζωντάνια, την ανησυχία αλλά και την «ηδονή» στο κόσμο και να ριγεί, τότε δεν χρειάζονται κριτικές και χειροκρότημα. Απλά πίνεις το ποτό σου και ανεβαίνεις στην πίστα να χορέψεις μέχρι να κουραστεί ο ηλεκτρικός ήχος της κιθάρας που «σολάρει» εξαντλητικά δίπλα σου...
Ίσως η Κατερίνη δεν τους αγκάλιασε όπως έπρεπε. Όμως οι Villa 21 θα είναι και πάλι μαζί μας, - γιατί κέρδισαν τις εντυπώσεις - το καλοκαίρι, σε ένα πολυπληθέστερο ακροατήριο... (περισσότερα δεν μπορούμε να σας πούμε)
Η 27η Δεκεμβρίου ’88, πέρασε στο παρελθόν, στην ιστορία. Γι αυτούς όμως που βρέθηκαν στην DISCO GEOMETRIC ήταν και θα είναι κάτι που θα θυμούνται για πολύ καιρό ...
Αξίζουν συγχαρητήρια τόσο στους Villa 21 για τη μουσική που μας χαρίζουν όσο και στον Αντώνη ΡΙΧΑΡΔΟ για την τελειότητα της οργάνωσης της συναυλίας και θα περιμένουμε κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες.

ΥΓ1. Οι φωτογραφίες από την εφημερίδα «Επιλογές της Κατερίνης» είναι του Ψωμιάδη

ΥΓ2. Το Merlin’s Music Box ευχαριστεί ιδιαιτέρως την Άντα Λαμπάρα, τον Μπάμπη Δαλλίδη, τον Γιώργο Αθανασόπουλο, τον Reinhart Probst, τον Norbert Prettner και, φυσικά, τους Villa 21 για τις ανεπανάληπτες στιγμές που μας χάρισαν, μας χαρίζουν και θα μας χαρίζουν μέσα από τους δίσκους τους και το οπτικοακουστικό υλικό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ VILLA 21 ΣΤΟ MERLIN'S

facebook


image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξιν και κατ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 
image

Γιάννης Καστάναρας

Ο Γιάννης Καστάναρας είναι καθ' έξην και καθ΄ επάγγελμα slacker, συνεκδότης και executive producer (ο,τι κι αν σημαίνει αυτό το πράγμα) του φανζίν Merlin's Music Box.
 
 
 


image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.
 
 
 
image

Μιχάλης Τζάνογλος

Συνεκδότης, βιντεοσκόπος και παιδί για όλες τις δουλειές.