Infodemic...

Γράφει ο Σπύρος Κορδοπάτης

Ζώντας σε ένα περίεργο «κλειστό κύκλωμα» απόστασης, υπερτροφοδότησης ιατρικών όρων, επίδειξης δημοκρατικά εκλεγμένης καταστολής και «λαγκαρισμένης» καθημερινότητας, σκεφτήκαμε να παρουσιάσουμε στο Merlin's, χωρίς πολλά λόγια, μπάντες νέες, παλιές ή σχετικά πρόσφατες που έχουν να δώσουν «πράγμα». Συγκροτήματα που αναζητώντας τους δίσκους τους σε οδηγούν σε άλλα της ίδιας σκηνής, γνωστότερα ή μη. 

Heron Oblivion

Ένα (σχεδόν) supergroup, από το Σαν Φρανσίσκο που προέκυψε από σημαίνοντα μέλη της αμερικάνικης psych σκηνής με θητεία στους Comets on Fire, τους Howlin’Rain, Espers και τους Assemble Head in Sunburst Sound. Παιδιά της Sub Pop με έναν (ομώνυμο) δίσκο το 2016 και μια ζωντανή ηχογράφηση την επόμενη χρονιά.

Ο συνδυασμός, ίσως περίεργος στο πρώτο άκουσμα, είναι πρόκληση για απανωτές ακροάσεις. Αιθέρια γυναικεία  φωνητικά  προδιαθέτουν για μια  folk  άλλων εποχών, έως  τη στιγμή που τα στρώματα από κιθάρες μπουν στο παιχνίδι. Μάλλον το πιο ταιριαστό ειπώθηκε για αυτούς είναι ότι «αποτελούν διασταύρωση 60’s psych folk με τους ηλεκτρικούς Crazy Horse του Neil Young» ή ότι «Νομίζεις πως ακούς τους Fairport Convention να τζαμάρουν με τους Sonic Youth».

 

The Vacant Lots

 Μπάντα από το Μπρούκλιν με δυο μέλη (Jared Artaud και Brian Mac Fayden ). Παρά τους δυο μόνο δίσκους τους Departure το 2014 και Endless Night το 2017 (βέβαια τα E.P, τα σινγκλάκια  και οι συμμετοχές σε συλλογές ξεπερνούν τα 20!) και παρά το νεαρό της ηλικίας τους (ο Mac Fayden ήταν 15 χρονών όταν ξεκίνησαν), η μπάντα έχει δημιουργήσει ένα cult στάτους στη Νέα Υόρκη. Και πώς αλλιώς, όταν ολόκληρος Alan Vega τους θεωρούσε το αγαπημένο του νέο συγκρότημα, ενώ ο θρυλικός Sonic Boom τους είχε ζητήσει να  τον συνοδεύσουν στην πρώτη του μετά-Spacemen 3 αμερικάνικη περιοδεία με τους Spectrum. Επιπλέον, ο Βρετανός ανέλαβε τη μίξη του πρώτου τους δίσκου. Εσχάτως σχετίζονται με split singles και κοινές εμφανίσεις με τον «αξιότιμο φευγάτο» Anton NewCombe (Brian Jonestown Massacre). Τα παιδιά ξέρουν να κάνουν φίλους, δεν νομίζετε;

Τύποι με παλμό, συνθέτουν, τραγουδούν, ζωγραφίζουν, γράφουν βιβλία με ποίηση και στις συνεντεύξεις τους προτείνουν νέες μπάντες που αξίζουν προσοχής.

 

The Men

Απολαυστικοί  rock εργάτες οι Men, επίσης με καταγωγή από το Μπρούκλιν, έχουν ανακατέψει πολλά μουσικά είδη και σε κάθε δίσκο παίζουν κάτι διαφορετικό. Ξεκίνησαν με «βαρύ», συμπαγές noise rock, πειραματίστηκαν με surf και country, δήλωσαν την αγάπη τους για τον Tom Petty και το punk. « Μας είπαν πως τις περισσότερες φορές μοιάζουμε λες και οι Dinosaur Jr  παίζουν με τους  Canned Head οι αυτές οι δυο μπάντες είναι από τις μεγαλύτερες επιρροές μας», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Mark Perro, τραγουδιστής και κιθαρίστας του συγκροτήματος.

Στους οκτώ δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει έως τώρα βρίσκει κανείς όλα τα παραπάνω, μα κυρίως ένα συγκρότημα, που παίζει με πολύ πάθος και στοχεύει στην εξέλιξη. Last but not least, χαρακτηρίζονται από μια «παλαιομοδίτικη» αντίληψη, αφού αρνούνται να συμμετάσχουν στο μύλο της social media σχιζοφρένειας= σπανίως σχολιάζουν οτιδήποτε, θεωρώντας, πως «η μουσική μας μόνο είναι αρκετή, για να μιλήσει για εμάς».

 


image

Σπύρος Κορδοπάτης

Ο Spyros Kord, γεννήθηκε και μεγαλώνει στη Βαλκανική χερσόνησο. Εξοικειωμένος με τη μαγεία του Merlin's έκπαλαι.
 
 
 
image

Σπύρος Κορδοπάτης

Ο Spyros Kord, γεννήθηκε και μεγαλώνει στη Βαλκανική χερσόνησο. Εξοικειωμένος με τη μαγεία του Merlin's έκπαλαι.
 
 
 
image

Σπύρος Κορδοπάτης

Ο Spyros Kord, γεννήθηκε και μεγαλώνει στη Βαλκανική χερσόνησο. Εξοικειωμένος με τη μαγεία του Merlin's έκπαλαι.
 
 
 

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1