John "The Ox" Entwistle - Το μπάσο σαν οδοστρωτήρας...

"Ανέκαθεν ήθελα να είμαι ο John Entwistle, αλλά από τη στιγμή που η θέση ήταν πιασμένη έγινα μια κατώτερη εκδοχή του..." (Lemmy)

Ο John ήταν ένα αίνιγμα. Το γεγονός ότι ήταν ο καλύτερος μπασίστας της γενιάς του δεν αμφισβητείται, αλλά εξαιτίας των παράξενων απαιτήσεων που είχαν οι Who από αυτόν, δεν ήταν ένας μπασίστας με την αποδεκτή έννοια του όρου επειδή δεν έπαιζε μπάσο όπως όλοι οι άλλοι, όπως o Keith Moon δεν έπαιζε ντραμς όπως όλοι οι άλλοι και όπως ο Pete Townsend δεν έπαιζε κιθάρα όπως όλοι οι άλλοι. Ο John έπαιζε με τόση δεξιοτεχνία και επινοητικότητα που συχνά δεν ξεχώριζες αν έπαιζε μπάσο ή δεύτερη κιθάρα. 

Πάνω απ' όλα, o John απολάμβανε να παίζει, να βλέπει και να ακούει το πλήθος. Ωστόσο αυτό δεν φαινόταν πάνω στη σκηνή: σπανίως χαμογελούσε και ουσιαστικά έμοιαζε να βαριέται του θανατά. Στεκόταν ακίνητος, με τα δάχτυλά του να "τσιμπάνε" ανελέητα τις χορδές του μπάσου επιδεικνύοντας ένα μοναδικό στυλ, μια εικόνα που άλλαζε όταν ήταν να τραγουδήσει δικά του κομμάτια όπως το "Boris The Spider" ή το "My Wife", να κάνει δεύτερα φωνητικά ή όταν σόλαρε στο "Dreaming For The Waiste". Κι όταν τα πλήθη τον αποθέωναν, ο John μουρμούριζε μετά βίας ένα σεμνό "ευχαριστώ" και αποσυρόταν στην ακινησία του στις σκιές, πίσω από τις τεράστιες μπασοκολόνες του. 

Βαθιά μέσα του ο John ήταν ένας ροκάς επηρεασμένος από τα ακόρντα του Duane Eddy (κάτι που διακρίνεται στις σόλο δουλειές του - πολλοί τον χαρακτήριζαν έναν κιθαρίστα που παίζει μπάσο παρά σαν καθαρόαιμο μπασίστα), αλλά παρ' όλα αυτά έπαιξε σε μια μπάντα που μετέφερε στη μουσική την οργή και τις ανησυχίες των mods, μιας μερίδας της ασυμβίβαστης βρετανικής νεολαίας των αρχών της δεκαετίας του '60. Η φωνή του κυμαινόταν από φαλτσέτο μέχρι μπάσο - η φράση “I’d like to help you son but you’re too young to vote”, σίγουρα είναι η κορυφαία στιγμή μιας κορυφαίας διασκευής του κορυφαίου "Summertime Blues".

Και, κυρίως, πέρα από τη μουσική, ο John ήταν μακράν το κοινωνικότερο μέλος των Who. Όταν έπειτα από κάποια εμφάνιση, ο Pete αποσυρόταν στον κόσμο του, ο Roger στρίμωχνε το ομορφότερο κορίτσι στα παρασκήνια και ο Keith συνωμοτούσε για την επόμενη διαβολιά του, ο John έμενε πίσω για να επικοινωνήσει γενναιόδωρα με τους θαυμαστές και να απαντήσει στις ερωτήσεις τους υπογράφοντας αυτόγραφα.

O John Entwistle πέθανε στην αγκαλιά μιας κοπέλας στις 27 Ιουνίου 2002 στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο Λας Βέγκας τις παραμονές μιας αμερικανικής περιοδείας που οι εναπομείναντες Who είχαν συμφωνήσει να πραγματοποιήσουν για να τον ενισχύσουν οικονομικά. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, είχε υποστεί καρδιακή προσβολή έπειτα από υπερβολική χρήση κοκαΐνης. Ήταν 62 ετών. 

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1