In memoriam: Duane Allman (20 Νοεμβρίου 1946 – 29 Οκτωβρίου 1971)

Ο Duane "Skydog" Allman, ένας από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες όλων των εποχών και ιδρυτικό μέλος των Allman Brothers Band, έχασε τη ζωή του στις 29 Οκτωβρίου 1971 όταν, οδηγώντας τη μοτοσικλέτα του, συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγό-γερανό στο Μέικον της Τζόρτζια. Ο Allman ήταν ήταν μόλις 24 ετών, αλλά άφησε πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά. 

Ο Duane γεννήθηκε στο Νάσβιλ και μεγάλωσε στη Φλόριντα. Πριν σχηματίσει τους Allman Brothers Band μαζί με τον αδελφό του, Gregg, ήταν ήδη ένας καταξιωμένος μουσικός συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις καλλιτεχνών της Atlantic Records στα Fame Studios στο Μασλ Σόαλς της Αλαμπάμα.Ο Duane επένδυσε με το μαγικό του παίξιμο τραγούδια των Wilson Pickett, Clarence Carter, Aretha Franklin, King Curtis, John Hammond, Ronnie Hawkins, Boz Scaggs και Herbie Mann. Οι Allman Brothers Band σχηματίστηκαν το 1968 (είχαν προηγηθεί πειράματα με τους Hour Glass και τους Allman Joys)  και μετακόμισαν στο Μέικον. Κυκλοφόρησαν δύο πολλά υποσχόμενα στούντιο άλμπουμ και το θρυλικό  πλέον live At Fillmore East, έναν από τους καλύτερους live δίσκους όλων των εποχών. 

Το απόγευμα της 29 Οκτωβρίου 1971, σχεδόν 3 μήνες μετά την κυκλοφορία του Fillmore, ο Duane Allman επιτάχυνε κατά μήκος της λεωφόρου Χίλκρεστ οδηγώντας μια Harley-Davidson Sportster, όταν σε μια διασταύρωση ένας γερανός έκοψε απότομα ταχύτητα και σταμάτησε. Ο Duane προσπάθησε να πραγματοποιήσει ελιγμό για να αποφύγει το τεράστιο εμπόδιο, χωρίς ωστόσο να το καταφέρει με αποτέλεσμα να συγκρουστεί μαζί του. Ο θάνατος του κιθαρίστα δεν ήταν ακαριαίος - στην πραγματικότητα δεν έφερε εμφανή τραύματα εκτός από μώλωπες και γρατζουνιές - αλλά πέθανε αργότερα το ίδιο βράδυ στη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, καθώς τα εσωτερικά του όργανα είχαν δεχτεί συντριπτικά πλήγματα. 

Ακριβώς ένα χρόνο και 13 μέρες αργότερα, στις 11 Νοεμβρίου 1972, ο μπασίστας των Allman Brothers Band, Berry Oakley, σκοτώθηκε σε παρόμοιο ατύχημα όταν καρφώθηκε με την Triumph που οδηγούσε στο πλάι ενός αστικού λεωφορείου, λίγα τετράγωνα από το σημείο όπου είχε χάσει τη ζωή του ο Duane.

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1