Bill Haley (William John Clifton Haley, 6 Ιουλίου 1925 - 9 Φεβρουαρίου 1981)

Ο Bill Haley υπήρξε ένας από τους πρωτοπόρους του Rock 'n' Roll - αν και κάπως ξεχασμένος σήμερα - με πολλές επιτυχίες στη δεκαετία του '50. 

Η μουσική του καριέρα ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Ηδη από το 1938, δηλαδή μόλις 13 χρονών, εμφανισζόταν με τη κιθάρα του περιστασιακά σε διάφορα events και στα 15 άφησε το πατρικό του για να αναζητήσει χρήμα και δόξα. Για κάποια χρόνια ασχολήθηκε με την country και στη τη συνέχεια έγινε μουσικός παραγωγός στο ραδιόφωνο. 

Η επιτυχία και η αναγνώριση ήρθε το 1955 όταν το κομμάτι του "Rock Around the Clock" χρησιμοποιήθηκε στους τίτλους της ταινίας Η ζούγκλα του μαυροπίνακα, μία ταινία που έκανε τον rock 'n' roll ήχο γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο.  

Με την μπάντα του, τους Comets, ηχογράφησε πολλά επιτυχημένα rock 'n' roll κομμάτια όπως τα "See You Later, Alligator", "Shake, Rattle and Roll", "Rocket 88" & "Skinny Minnie".

Συνέχισε να γράφει μουσική και να εμφανίζεται μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Bill Halley, υπέφερε από χρόνιο αλκοολισμό αλλά και από καρκίνο στο κεφάλι, που τα τελαιταία χρόνια της ζωής του επηρέαζαν σοβαρά τη συμπεριφορά του.

Πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου του 1981.

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1