Ian Dury: "Δεν κάνω ποτέ το ίδιο λάθος δυο φορές. Το κάνω τέσσερις, πέντε για να είμαι σίγουρος"...

"Δεν κάνω ποτέ το ίδιο λάθος δυο φορές. Το κάνω τέσσερις, πέντε για να είμαι σίγουρος"...

O Ian Dury ήταν ένας rock and roll αλητάμπουρας, ένας άνθρωπος με άπλετο χιούμορ που συνδύαζε το πνεύμα του Νόελ Κάουαρντ και του Όσκαρ Ουάιλντ. H ικανότητά του στον χειρισμό του λόγου ήταν μοναδική - οι φράσεις του "Sex and drugs and rock and roll” και "reasons to be cheerful" που αποτέλεσαν τίτλους περίφημων τραγουδιών του, έχουν μείνει για πάντα στην ιστορία, εννοώντας αυτά που εννούν. Ο Dury ήταν ένας αναγεννησιακός άνθρωπος, ένα ταλαντούχος μουσικός, ποιητής, ζωγράφος και ηθοποιός που το συνολικό τους έργο συνεχίζει να εμπνέει και να ψυχαγωγεί ως τις μέρες μας.

Ο Dury ήταν ένας έξοχος στιχουργός, μπορεί και πρωτοποριακός. Επειδή δεν μπορούσε να κρατήσει τη ρίμα με τη συνήθη έννοια, βασιζόταν στη δύναμη του προφορικού λόγου και της άψογης cockney προφοράς του - ένας rapper πριν ακόμα εφευρεθεί το rap. Δεν είναι τυχαίο που το "Reasons to be Cheerul (Part 3)" βούλιαζε τις πίστες στα κλαμπ της πρώιμης νεοϋορκέζικης hip hop σκηνής. 

Ο Ian Dury γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1942 στο Μίντλεσεξ, σε ηλικία επτά ετών προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα που του προκάλεσε αναπηρία, δεν το έβαλε κάτω, σπούδασε ζωγραφική, δημιούργησε τους pub-rockers Kilburn and the High Roads, διέπρεψε με τους Blockheads στη χαραυγή του punk ηχογραφώντας μερικά θαυμάσια τραγούδια, προκάλεσε σάλο με το κομμάτι "Spasticus Autisticus", υποδύθηκε μικρούς ρόλους σε ταινίες, συνέθεσε ένα μιούζικαλ, έγινε πρέσβης της UNICEF και πέθανε στα 57 του από καρκίνο του παχέως εντέρου στις 27 Μαρτίου 2000.

 

Γραφτείτε στο Νewsletter του Merlin

FEATURED VIDEOS

  • 1